Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravim vsechny mile damy a spolucekatelky!
Ziji na egyptske vesnici a 24 hodin denne myslim na ceske jidlo. Zni to jako banalita, ale ja jsem fakt zoufala. Neni zde k dostani nic na co jsme zvykle. Jejich jidlo mi ted hrozne smrdi a ja proste chci neco co muj zaludek zna. Hrozne se tim trapim sebe i celou rodinu.Radi by mi pomohli, ale nemaji jak a tak jsou zoufali se mnou. A ja misto toho, abych si uzivala tehotenstvi se hadam s manzelem coze to dneska zase budu jist.
Ja vim , tezko mi v tomhle pomoci, spis mi jde o to jestli mate nejaka podobne zkusenosti a jak jste se s tim vyporadali.
vůbec nevím v jaký jsi situaci, ale nemůže ti někdo poslat z čr balík se surovinami?
a měla jsi s tím problém i před otěhotněním?
Když mi bylo dvacet, byla jsem s přítelem 2,5 měsíce v jihovýchodní Asii a řeknu ti, jak jsem dojela domů, sežrala jsem, na co jsem přišla. Obyčejný chleba s paštikou a cibulí ve mně vyvolával orgasmus
. Jídlo, na které je člověk zvyklý, chybět bude vždy. S tím, že si budeš muset zvyknout na jinou kulturu včetně jídla, jsi musela počítat. Zkus si něco třeba podobného vařit, jinak fakt nevím ![]()
Nemuze, mam doma jen babicku a te je pres 80 a musi se s balikem do mesta kvuli clu. To je pro ni moc slozite. Jo problem s jidlem tady jsem mela i predtim ted se to, ale stupnuje
Oni tady nemaji vubec pestrou stravu asi i tim to bude. Ji se ryze s rajcatovou omackou ( v obmenach…1 den s hraskem…druhy den s cuketou a tak ) vcera jsem napriklad mela cockovku po egyptsku, ale hnedka
dneska jsem si teda „objednala“ varene brambory a dam si je s majonezou…no ale z takovyho jidla se prece neda zit.
Vis jak to je, clovek chce vzdycku nejvic to, co nemuze mit ![]()
to se docela divím že macdonald ještě nedorazil do egypta… a manžel je kde? rodit budeš taky v egyptě?
sieta.m píše:
Když mi bylo dvacet, byla jsem s přítelem 2,5 měsíce v jihovýchodní Asii a řeknu ti, jak jsem dojela domů, sežrala jsem, na co jsem přišla. Obyčejný chleba s paštikou a cibulí ve mně vyvolával orgasmus![]()
. Jídlo, na které je člověk zvyklý, chybět bude vždy. S tím, že si budeš muset zvyknout na jinou kulturu včetně jídla, jsi musela počítat. Zkus si něco třeba podobného vařit, jinak fakt nevím
Ja jsem predtim zila v turisticke oblasti a tam bylo aspon neco k sehnani…ale tady na venkove fakt velke H..... Varit podobne vecy jsem zkousela prave tam, a tam to slo.diky protestum a revoluci v Eg. jsme prisli o praci a museli jsem k manzelovi domu…
lenk: McDonald dorazil, jen je nejblizsi zhruba 200 km
co by kamenam dohodil… Rodit budu nejspis zde.Situace nam nedovoluje odjet zpet do CR i kdyz bychom radi.
Naprosto tě chápu. Strávila jsem půl roku na Kypru a taky se od tý doby při pohledu na skopový osypávám. Nehledě na to, že v týhle části světa vůbec neznají hrubou mouku, takže třeba takový knedlíky jsou čirá utopie.
Hele, a co nějaký zásilkový obchod? Ale to by asi bylo finančně dost náročný. ![]()
Popravdě, v tomhle týdnu těhotenství je poměrně časté, že se nenají ani těhule v ČR
Vydrž ještě pár týdnů, přestane se ti všechno tak šíleně hnusit ![]()
Co třeba ty suroviny zpracovat jinak, než jsou zvyklý? Když čočku, tak po česku, z rajčat radši udělat salát a nevařit je na omajdu nebo dát omáčku k těstovinám… Záleží na tom, která jídla ti nejvíc chybí.
tak to nevím co poradit. a manžel teda pro balík asi taky nemůže. tak jestli máte máslo, já bych jedla brambory na loupačku. a z čr aspoň koření, třeba vegetu na polívku a na rizoto.
a jaké máš teda k dispozici suroviny krom rýže?
Gladys: Jo to by mohlo fungovat diky za radu…co mi nejvic chybi ? Tak ted te asi pobavim…Knedliky, gulas, susene houby, langos, hermelin, svickova, rohlik, majoranka, smazeny syr v housce, korbaciky, balkansky syr ( ten davam v Cechach do vseho) atd. atd ![]()
Teď mě napadá k těm bramborám, co třeba bramborový placky, nějaká ta mouka, vejce, tuk…
Nebo francouzské brambory, když jsou rajčata, cukety, tak brambor předvařit, nakrájet zeleninu, do toho třeba nějakou uzeninu či něco od masa, pokud je.
Kdybys měla větší množství oleje, tak se dá i v hrnci s olejem fritovat.
sieta.m píše:
Když mi bylo dvacet, byla jsem s přítelem 2,5 měsíce v jihovýchodní Asii a řeknu ti, jak jsem dojela domů, sežrala jsem, na co jsem přišla. Obyčejný chleba s paštikou a cibulí ve mně vyvolával orgasmus![]()
. Jídlo, na které je člověk zvyklý, chybět bude vždy. S tím, že si budeš muset zvyknout na jinou kulturu včetně jídla, jsi musela počítat. Zkus si něco třeba podobného vařit, jinak fakt nevím
Já tohle měla po první dovolený v chorvatsku. Celý týden k jídlu jenom maso s masem a sotva jsme přijeli domu, tak jsem, obrazně řečeno, snědla plechovku cukru ![]()
Flyash řešila bych to tak, že by ti někdo z čr poslal něco normálníh.
lenk: k dispozici je ryze, mleko, brambory, sezonni zelenina ( ted cukety) znam dobry recept na cuketovy nakyp, ale je k nemu potreba eidam
rajcata, feta., vejce…a to je asi tak vse ![]()
Tak asi základní otázka zní, máš mouku? pokud bys měla mouku, tak by se dalo poslat v dopise aspoň sušené droždí a nějaké koření, to snad nemusí jít přes clo ![]()