Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Petra8a píše:
Tak nakonec kakala 4×. Není to vyloženě průjem, jen mi to přijde mastnější. Jinak je čilá, čůrat čůrá.S tím dávkováním - slyšela jsem 3 názory.
1 kapku denně
2 kapky denně
a 2 kapky ve všední dny a o víkendu nicTak si z toho vyberte.
Jo a ještě někdo říká kapat celý rok. Někdo jen v zimě. A někdo přes léto jednu kapku a v zimě 2.
Takže člověk si musí říct staré známé heslo: Jak to uděláš, tak to bude správně. Protože jinak by se z toho moh zbláznit.
Tak aspoň jí to pěkně kouzalo ![]()
No, proto má to dávkování určit doktor, přímo podle miminka. Aspoň naše doktorka ho při první prohlídce omrkla, prohmatala, pokroutila
a řekla, že budeme dávat jednu kapku ![]()
Našla jsem si na netu (příbalový leták dávno leží kdesi na smetišti), že dlouhodobé předávkovávání může způsobit zvápenatění srdce a ledvin…
ahojky, jednou se mi to stalo taky. dala jsem asi 4 kapky misto 2. ale uz pri první návsteve mi dr. rikala ze to mam kapnout nejdrive na lzicku a pak az do pusinky prave z tohoto duvodu. ted uz je Kaja velka a naucila se sama otevirat pusinku, kdyz vidi kapatko. jednou mi tu lzicku rucickou prevrhla a ja ji to nalila do ocicka.
mela ho cervene ale dr. rikala ze se nic nedeje, ze to prejde. to jen kdyby se ti to taky stalo. ja to jen vyplachla vodou. tak papa
ja taky doufam,že tonevadí.my jsme první občas kápli na bradu,na krk................pak se doktorka divila,že už nemam............
obrazek píše:
Našla jsem si na netu (příbalový leták dávno leží kdesi na smetišti), že dlouhodobé předávkovávání může způsobit zvápenatění srdce a ledvin…
Holky, a to zvápenatění - jak se to projevuje? Nevíte? Jen ze zvědavosti. Má to vliv třeba na průchodnos levin nebo tak něco? Nějak si nedovedu představit, jak může zvápenatět srdce a jaký vliv to má na jeho funkci
A dlouhodobé předávkování - tím se myslí jak dlouho a jaké dávky? Asi by to chtělo doktora. PUDLI, kde jsi????
Doktorka mi nakonec řekla, že dřív za nás a i za našich maminek se déčko dávalo nárazově v ampulích. Ve 3m a pak nevím, jestli říkala po měsíci nebo v 6m. A že se od toho ustoupilo, protože nebyla jistota, zda miminko vysálo celou ampuli. Takhle když je to každý den kapka nebo dvě, tak se to do těla dostane určitě. No a že dřív to tedy bylo nárazově několik desetiletí a zvápenatělý nejsme.
Já jsem na mrtvici, protože i po týdnu a půl má malá srajdu a všude čtu právě o zvápenatění ledvin a srdce. A že příznakem předávkování je průjem. Navíc jsem si zkusila zakapat kapátkem a možná jsem jí toho nedala jen 6, ale něco mezi 10 a 20.
Zkusili jsme už rýžový odvar i dietu z rýžového odvaru a pořád srajdí. Dneska jsme byli na výtěru, jstli nechytla nějaký bacïl, protože teď navíc všechno olizuje a zítra budou výsledky. Taky mám koupit Probacin (probiotika), že se to možná srovná.
Četla jsem, že vápenatění hrozí spíš u dlouhodobého podávání 3-5 kapek denně.
Zase na západě se prý Déčko nedává vůbec.
A když jsem si spočítala, kolik dostane Déčka z UM z údaje na krabici, tak to vychází na doporučovanou denní dávku, ale stejně máme kapat.
Takže já jsem teď na mrvici, že jsem jí zničila ledviny. Když jsem to dávala jako dotaz do jedné poradny na netu, bylo mi řečeno, že se má zjistit množství Déčka a vápníku z krve. Doktorka mi řekla, že déčko zjistit nejde a že je to zbytečný právě kvůli tomu, že dřív se to nárazově dávalo normálně. Jenom, že teď Vigantol mám na pár týdnů vynechat.
A aby toho nebylo málo, tak když jí byl asi 1m, tak se mi ta lahvička převrhla a zatekla do škvíry na nábytku. Je to pěkná sračka (s odpuštěním). A pro mě jsou ty kapky snad prokletý nebo co ![]()
Někde jsem i četla, že maminka chtěla nakapat přímo do pusinky a najednou kouká, že je kapátko na maděru.
Ahoj, právě jsem taky asi malou předávkovala. Je jí 6,5 měsíce a vzala si tu lahvičku a nějak se jí to podařilo odšroubovat. Když jsem to viděla, málem to se mnou seklo. Byla tím hodně politá, ale stejně vůbec netuším, kolik toho spolkla. Dnes asi nebudu vůbec spát. Teď spinká a vypadá spokojeně.
Prosim kdy vám začal ten průjem?
Tak vše ok. Žádný průjem, nic. Lahvičku měla jen trošku poodšroubovanou a měla to na sobě vylité, tak asi nic nespolkla, když nemá ten průjem. V každém případě je to pro mě velké ponaučení a jsem šťastná, že to dobře dopadlo.
Ale i tak pro info - průjem začal hned ten den. Dalo by se říct během pár hodin a rozhodně si toho nešlo nevšimnout.
Dobrý den chtěla bych se zeptat asi 3dny jsem dala malymu 3 kapky denně vigantolu nemůže se mu něco stát? ![]()
Obnovuju diskuzi. Dceři dávám Terezii místo Vigantolu na savičku lahvičky.. kapnu kapku ale někdy sjede tak dám ještě jednu.. někdy mi kaplo vic
no každopádně máme savicky od MUM, takže i ta savicka dole kde je rozsirena byla mastna takže určitě nedostala všechnu tu dávku do pusinky.. ale čtu tu že na klinice měli dítě, které po dobu 3 měsíců dostávalo 3-5 kapek Vigantolu a bylo předávkované a zkrátka mělo něco s ledvinami a srdcem.. mám se bát, popřípadě nějak řešit (už budu podávat jedině na lžičku), co bych na ni měla pozorovat?
je jí 8m a pár dní..