Prediabetes - co teď?

Anonymní
19.7.22 20:45

Prediabetes - co teď

Ahoj holky,

jdu si pro radu. Zjistili mi prediabetes. HbAc 39 a glukóza 5,38 (norma do 5,60). Děsí mě hlavně to HbAc, tedy dlouhý cukr. Je pravda, že už jsem obézní (mám 89 kg na 167 cm) a poslední půl rok stres a špatný režim. Samozřejmě mě to vyděsilo a už dnes jsem začala sportem, dietou. Mám strach, že už se to nedá zvrátit a budu mít cukrovku. Znáte třeba někoho, kdo prediabetes měl a spravilo se to potom, co se kousl a začal se sebou něco dělat? Věk 32.:(

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
526
19.7.22 20:57

U každého to zvrátit nepůjde, ale prediabetes je ještě často řešitelný. Klid. Zkus si třeba na youtube najít rozhovory s Hanou Krejčí, diabetoložkou nebo třeba rozhovory Margit Slimákové s Janem Vyjídákem. Třeba tě inspirují nebo nasměrují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69030
19.7.22 21:05

Ta váha má hodně velký vliv. Je slušná pravděpodobnost, že když dáš aspoň 20 kilo dolů, tělo začne s cukrem hospodařit líp. Jinak holt pohyb, rozumná strava, a hlídat to, pak se s tím dá fungovat dlouhodobě. Ber to jako varování, že ta váha tělu fakt dobře nedělá. Držím palce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25897
19.7.22 21:08

Zhubni a spraví se to. Vlastní zkušenost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
19.7.22 21:13
@Anonymní píše:
Ahoj holky,jdu si pro radu. Zjistili mi prediabetes. HbAc 39 a glukóza 5,38 (norma do 5,60). Děsí mě hlavně to HbAc, tedy dlouhý cukr. Je pravda, že už jsem obézní (mám 89 kg na 167 cm) a poslední půl rok stres a špatný režim. Samozřejmě mě to vyděsilo a už dnes jsem začala sportem, dietou. Mám strach, že už se to nedá zvrátit a budu mít cukrovku. Znáte třeba někoho, kdo prediabetes měl a spravilo se to potom, co se kousl a začal se sebou něco dělat? Věk 32.:(

Odpoved a jedina rada: KETO dieta, vcera uz bylo pozde.

A pokud to budes dusledne dodrzovat, zbavis se prediabates raz dva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2015
19.7.22 21:25

Vlastni zkusenost.. Da se ho zbavit. Ja pred rokem a lpul vaha skoro 110kilo. Prediabetes (cukr skoro 5.6).

Dnes vaha 64kilo, cukr ukazkovy, stitnice ukazkova.

Stahla jsem si kaloricke tabulky. Sacharidy drzela do 50g/den (ano jela jsem keto..). Zadne pytlicky, sama jsem si tak varila. K tomu postupne cviceni. Nejprve chuze, pak orbitrek.. Slo to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Stará známá
19.7.22 21:30

Ja. Ac stihla cely zivot, vyrobila jsem si prediabetes stresem (predchozi patologicky vztah a jeho dusledky)
Brala jsem i leky - peroralni antidiabetika, ale nechtela jsem je brat, takze…upravila jsem dietu, pridala pohyb - rychla chuze nekolik km nekolikrat tydne, zhubla jsem cca 3kg, drzim vahu a zmenila jsem praci smerem k me vetsi spokojenosti. V soucasne dobe jsem tri roky bez leku, hlidam se glukometrem, 1× mesicne denní profil - v poradku, proto jen 1× rocne kontrola na diabetologii s velkymi odbery + ocni.

• Citovat
  • Upravit
Ou
24138
19.7.22 21:38

Zvrátit se to dá, ale prostě musíš změnit životní styl a rytmus.

1. najet na přirozenou, nízkosacharidovou dietu s dostatkem vlákiny a zdravých tuků.
2. žádný alkohol,
3. zvýšit pohyb (pomůže to i s tím stresem)

Pokud je stres a úzkost mimo tvojí kontrolu, přibrat psychoterapii, jinak absolvovat 8 týdenní kurz mindfulles/všímavosti a používat to denně. Včetně vědomého jídla.

Až si zvykeš na změněný stravovací režim, zkus tak na měsíc, dva sacharidy úplně vypustit a pustit se do ketozy - umí to inzulinové hospodářství srovnat, ale nedělej to z čisté vody, nejdřív najeď na udržitelný nízkosacharidový systém. To že první týdny ti to nepůjde dokonale není katastrofa a není potřeba to proto vzdávat.

Ketozu na omezenou dobu klidně v rámci nějaké komerční diety a prášků, ale primárně se prostě musíš naučit jíst jinak.

Mrkni třeba sem

https://www.melvil.cz/…rvnim-miste/

Po půl roce si nech zkontrolovat hodnoty a uvidíš. Časem se půjde v pohdoě vrátit k nějakému běžnějšímu režimu, ale pořád bude potřebovat sacharidy pod kontrolou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7966
19.7.22 22:10

A jak ti ten prediabetes zjistili? Glykemii i glyHb máš v normě. Vzhledem k obezitě je třeba začít s dietou a pohybem. R

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.7.22 22:13
@Lucka1111 píše:
A jak ti ten prediabetes zjistili? Glykemii i glyHb máš v normě. Vzhledem k obezitě je třeba začít s dietou a pohybem. R

Prý dlouhý cukr 39 už je prediabetes, říkala Dr.. :roll: Já si to pak hledala na netu a fakt od těch 39 už je hranice.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
19.7.22 23:01

Jsem tehotna a mam horsi vysledky, bohuzel. Jak lacny cukr, tak dlouhodoby. Pred tehotenstvim jsem mela normalni váhu. Těžko rict, jestli mi to tak udelalo jen to tehotenstvi nebo uz bylo neco spatne predtim (asi tri roky zpet jsem mela udelany kompletni krevni obraz, dr rikal ze hodnoty cukru jsou hranicni, ale nebudeme jeste resit, vzhledem k tomu, ze obezitou jsem nikdy netrpela).

Na netehotneho cloveka ty vysledky nejsou tak strašné, podle toho co jsem za posledni mesic nasakla za informace. Snaz se dodrzovat tu predepsanou dietu a zarad pohyb, pokud muzes. Myslim si, ze kdyz zhubnes, mas jeste slusnou sanci s tim neco udelat.

• Citovat
  • Upravit
9085
19.7.22 23:10
@Charmeuse píše:
U každého to zvrátit nepůjde, ale prediabetes je ještě často řešitelný. Klid. Zkus si třeba na youtube najít rozhovory s Hanou Krejčí, diabetoložkou nebo třeba rozhovory Margit Slimákové s Janem Vyjídákem. Třeba tě inspirují nebo nasměrují.

Bylo by dobré říci, že M. Slimáková není žádný odborník na výživu, nemá v oboru odpovídající vzdělání a pracovala u Jonáše :-(. Odborníci z oboru ji absolutně neuznávají. Ale taková je doba, kdokoli může radit cokoliv. Bez odpovědnosti. To jen tak pro doplnění infa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.7.22 23:11
@Anonymní píše:
Jsem tehotna a mam horsi vysledky, bohuzel. Jak lacny cukr, tak dlouhodoby. Pred tehotenstvim jsem mela normalni váhu. Těžko rict, jestli mi to tak udelalo jen to tehotenstvi nebo uz bylo neco spatne predtim (asi tri roky zpet jsem mela udelany kompletni krevni obraz, dr rikal ze hodnoty cukru jsou hranicni, ale nebudeme jeste resit, vzhledem k tomu, ze obezitou jsem nikdy netrpela).Na netehotneho cloveka ty vysledky nejsou tak strašné, podle toho co jsem za posledni mesic nasakla za informace. Snaz se dodrzovat tu predepsanou dietu a zarad pohyb, pokud muzes. Myslim si, ze kdyz zhubnes, mas jeste slusnou sanci s tim neco udelat.

To mě mrzí, věřím, že po těhu se to ztratí jako mnoha maminkám. Nicméně já těhotenství plánovala a s tímhle mám " po prd*li", protože stačí pár kilo navíc a jsem diabetik. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
19.7.22 23:15
@šklíbakočka píše:
Bylo by dobré říci, že M. Slimáková není žádný odborník na výživu, nemá v oboru odpovídající vzdělání a pracovala u Jonáše :-(. Odborníci z oboru ji absolutně neuznávají. Ale taková je doba, kdokoli může radit cokoliv. Bez odpovědnosti. To jen tak pro doplnění infa.

To je pro mě překvapení, já vždy myslela, že Margit je profík. Já chodila kdysi za jednou vystudovanou výživovou poradkyní a obrátím se na ni i teď. Má na to vysokou a plně její profesionalitě důvěřuji. Kdybych neřešila psychiku apod., tak bych i zhubla, udělala mi jídelák na míru vzhledem k tomu, že mám nějaké potravinové intolerance. Teď s tím prediabetem si ale budu muset nechat jídelníček nový.

Nejsem si jistá, zda jít do té keto. Myslím, že ta moje výživová poradkyně mi ji tehdy nedoporučovala. Uvidíme co teď. Sacharidy chci významně omezit, samozřejmě. :roll: Ale nejsem si jistá, zda přímo keto je pro mě dobrá.

Jsem na nervy a nedokážu ani rozlišit, zda za těmi mými výsledky stojí víc moje váha a nebo stres. Od té doby co to vím nedokážu myslet na nic jiného a bojím se, že ke všem svým zdravotním problémům budu muset řešit ještě tohle. :roll:

• Citovat
  • Upravit
9085
19.7.22 23:27
@Anonymní píše:
To je pro mě překvapení, já vždy myslela, že Margit je profík. Já chodila kdysi za jednou vystudovanou výživovou poradkyní a obrátím se na ni i teď. Má na to vysokou a plně její profesionalitě důvěřuji. Kdybych neřešila psychiku apod., tak bych i zhubla, udělala mi jídelák na míru vzhledem k tomu, že mám nějaké potravinové intolerance. Teď s tím prediabetem si ale budu muset nechat jídelníček nový.

Nejsem si jistá, zda jít do té keto. Myslím, že ta moje výživová poradkyně mi ji tehdy nedoporučovala. Uvidíme co teď. Sacharidy chci významně omezit, samozřejmě. :roll: Ale nejsem si jistá, zda přímo keto je pro mě dobrá.

Jsem na nervy a nedokážu ani rozlišit, zda za těmi mými výsledky stojí víc moje váha a nebo stres. Od té doby co to vím nedokážu myslet na nic jiného a bojím se, že ke všem svým zdravotním problémům budu muset řešit ještě tohle. :roll:

Slimáková není profík, vysokou má farmacii, pracovala pro Jonáše a tak si plácá a plácá. Dost to jistě nese. Používala titul, který nemá. Takových lidí jsou ale haldy. Koukám na ceny jejích školení, fakt dobrý. Asi taky budu dělat odborníka ve výživě :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí