Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše: Více
Ahoj, mně byl diagnostikován prediabetes při hodnotách 42 (glykovaný hemoglobin) a 4,60 (glukóza), ale od doktora, který spolupracuje s výživovou poradkyní, ke které jsem se objednala. Rok jsem omezila sladkosti, pečivo, zhubla jsem 4,5 kg takže teď vážím 47 kg při 157 cm výšky, ale hodnota glykovaného hemoglobinu klesla snad jen na 41, což mi přišlo dost divné, ale budiž. Praktická doktorka na preventivní prohlídkce však říkala, že se o prediabetes nejedná, že jsem naprosto zdravý člověk, tak nevím, jestli to praktiční doktoři oproti doktorům spolupracujícím s výživovými poradkyněmi berou na lehkou váhu anebo se z nás snaží výživoví poradci tahat peníze…Teď už se tolik neomezuju, protože jednak nemám vůli a mám ráda sladké, a taky je možné, že mám ten zvýšený „dlouhý cukr“ ze stresu a sedavého zaměstnání, no, uvidím za rok, až půjdu zase na preventivní prohlídku k praktické doktorce, jak na tom budu a co ona mi řekne. Jinak - moje okolí se mi i docela vysmívá s tím, co blázním a jak můžu mít prediabetes, když jsem tak hubená a co blbnu s nějakým omezováním, dietami, takže…
@Iveta Černá ahoj,
taky tomu nerozumím a nevím, kdy už je to teda špatné a prediabetes a na dietu a jakou a kdy ne. Já měla jednou lačnou 5,9, úplně jindy 5,5 a jednou náhodně 6,3. Doktorka mi udělala dlouhý cukr a měla jsem lačnou 4,1 a dlouhý 29, tak to uzavřela, že problém nemám. Před tímhle testem jsem už dodržovala lepší stravu, protože mi bylo řečeno, že za měsíc bych ten dlouhý cukr tolik stáhnout nedokázala, kdyby to byla cukrovka. Následně jsem tedy dietu nedržela a zase měla nalačno 5,8, zjištěno při odběru na něco jiného. Jsem taky mladá, nemám nadváhu, cukrovka v rodině není. V těhotenství jsem ji měla při posledním ze tří, stačila mírná dieta. Zjištěno na OGGT, kde jsem měla 4,9 a po hodině 10,4 a po dvou 4,5. Kvůli té 10,4, protože norma je 10.
A teď babo raď ![]()
Mně ten doktor od výživové poradkyně ještě napsal, že inzulínová rezistence je následkem nárůstu množství viscerálního tuku (ztučnění jater), a i tam jsem měla trochu vyšší hodnoty, takže jsem ještě užívala Lagosu (ostropestřec mariánský) na játra, do toho ta dieta ohledně prediabetes a navíc jsem hodně omezila i tuky, alkohol příležitostně, ale hodnoty pak taky klesly o hodně málo. No, alespoň jsem trochu tím všelijakým omezením zhubla a když si čtu jídelníček pro diabetiky, přijde mi, že bych po něm měla hlad a zhubla bych ještě víc. Známá si dělala na cukr pravidelné testy a kolikrát jí ten cukr vylítnul vždycky po nějakém velkém stresu. Ona měla už diagnostikovanou cukrovku, ale pak zhubla asi 8 kg a hodnoty už měla úplně normální a v pořádku. Já to nechávám být, počkám si na hodnoty, které vyjdou za rok po preventivce a kdyby se to nějak zhoršovalo, tak už holt nebudu brát ohledy na názory osatních a stravu prostě upravím.
@Iveta Černá No já ani alkohol nepiju, ale kdybych měla říct, jestli jsem mohla mít nadbytek cukru nebo tuku, tak by to sedělo na tuk. Budu nad tím víc přemýšlet. Mám tři děti, takže většinu posledních let jsem byla těhotná nebo kojící, protože kojím vždy dlouho, což jsem zase ale četla, že má celkem dost riziko cukrovky snižovat (u dítěte i u matky), na druhou stranu jsou to roky hormonální houpačky a ten metabolismus taky dostává asi zabrat. A jedla jsem určitě více, když jsem kojila, možná moc, netuším, ale kil navíc mám jen tak asi pět…To zkusím teda shodit, třeba je to ten tuk.
Tak držíme si pěsti, ať je vše ok ![]()
Bože holky, zvýšený „dlouhý cukr“ není ze stresu ani sedaveho zaměstnání. A cukrovku může mít i štíhlý člověk.
Nechte diagnózu raději na doktorech.
Ahoj, hledam holky s prediabetem, abychom pak treba zalozily skupinu a vzajemne se podporily ve cviceni a lepsim jidelnicku.
@Oriseka píše: Více
Ahoj, můžu se zeptat, jaké máš hodnoty glykémie a glykovaného hemoglobinu? Já měla v červenci glykémii nějak 5,9. Teď mám jít znovu na odběry a hrozně se bojím, pro mě je diabetes hrozný strašák. Od ledna jsem najela na zdravé stravování, nejím žádné sladkosti, hlídám si kalorický deficit, chodím k nutriční terapeutce. Cvičit jsem začala také, 4-krát týdně, ale teď jsem 14 dní nemohla, protože se mi hrozně zablokovala záda a hrudník. Sháním dobrou fyzio a pak chci hned zas nějak víc cvičit. Jak to máš ty? Mně glykovaný hemoglobin ještě nenabírali, to až podle toho, tak teď vyjde glykémie. Musím se na odběry dokopat nějak začátkem dubna.
@Lollitka píše: Více
Taky o diabetes nestojim. Lacnou glykemii jsem mela 5,8 pred rokem i pred pul rokem stejne taky. Na novem odberu jsem byla ted v patek a cekam na vysledky. Taky me to celkem stresuje. Hlavne, jestli vyjdou stejne blbe, ikdyz jsem dost veci zmenila. To by me urcite dost demotivovalo. Dlouhy cukr jsem pry mela v poradku. Ted mi delali vice tech odberu a i moc. Jsem zvedava, co z toho vyleze. Zdraveji se snazim jist, ale uplne strikni nejsem, kalorie nepocitam, jidelnicek nemam. Kupovane sladkosti jsem prakticky vyradila a sacharid se vzdy snazim jist s bilkovinou. Cvicim, ale ne organizovane-kolo, prochazky, posilovani
@Oriseka A těch více odběrů ti dělali kvůli té předchozí lačné nebo proč větší vyšetření? Kolik máš ten glykovaný? Já jsem teď rok po porodu a ještě jsem se na ty odběry neodvážila, ale nerozumím tomu, že třeba ten glykovaný já mám vždycky strašně nízký v pořádku. Ale teď kojím, vstávám v noci, energii doháním jídlem a spíš jsem přibrala než zhubla, i když chodím pořád s kočárkem a jídlo se hodně snažím zdravě, ale asi je ho moc nebo je to tím spánkem atd.
To nevim, kolik mam. Rekl mi obvodak jen ten lacny, protoze ten byl nad normu. Ja myslim, ze delal jen ten lacny a dlouhodoby. Ted vetsi odbery, protoze uz mi 2krat vysel ten lacny vysoky a zaradil me do skatulky prediabetes. V tehotenstvi jsem cukrovku nemela, ale to uz je x let zpet. Ja uz mam deti vetsi. Je mi 40. V rodine ma/mel cukrovku skoro kazdy. Vahu jsem mela mirnou nadvahu a ted, co se omezuji v sladkem, tak jsem zhubla a uz mam normalni vahu BMI 23.
@Oriseka píše: Více
Ahoj, tak to máme hodně podobné, já mám těch 5,9 a je mi taky 40 let. Právě já se bojím na ty odběry, že se to nezměnilo/zhoršilo, i když jsem změnila životní styl. Každopádně ti moc držím palce na výsledky, třeba se to hnulo trochu dolů, i když zas je blbé, že máte v rodině diabetes často. U nás v rodině ho nemá/neměl nikdo.
Já právě kalorie počítám, jídelníček mám, kupovaných sladkostí se ani nedotknu, vlastně jediné, co má sladkou chuť a jím to, tak je ovoce, protein a výjimečně si dám espresso tonic, to miluju. Bílkoviny jsem navýšila hodně, dokonce až moc, tak zas musím snižovat, ale komplexní polysacharidy k nim jím také. Bohužel váha se mi ani nehnula, mám přesně 1,7 kg nadváhu. Chtěla bych BMI 22 cca, ale jak mám spousty jiných problémů, které ale řeším, tak mám být zatím prý ráda, že váha alespoň nestoupá.
@Lollitka píše: Více
To je mala nadvaha. To ja jsem taky mela malou nadvahu. Asi 3 kg nejvic. Ted uz jsem v norme. Nejhorsi je pry ten tuk v pase. Domaci buchty/kolace jim, ale v nich neni primo cukr. Sladim cekankovym sirupem ci tam dam banan nebo jablko. Takze jeste je kam to posouvat. Zas ono, kdyz to ma byt dlouhodobe, tak to bych zas mela vetsi problem uplne vse se sladkou chuti vyradit. Ale davam do peceneho doma vzdy bilkovinu-tvaroh ci jogurt. No a taky jim chia seminka. Ty maji byt primo na ten cukr dobre a taky te zaplacnou a tolik clovek pak neji. Delam si recky jogurt, banan, jablko, chia seminka(nejdriv namocit) a je to dobrota. To mam misto sladkosti. Pro me je to tezke. Ja jsem toho sladkeho jedla dost, takze velka zmena.
Byla jsem taky na hraně s diabetem, minulé jaro 110 kg na 170 cm. Nyní mám 80 kg a hodnoty krásně v normě. S hubnutím mi hodně pomáhaly krabičky a nutriční poradce, teď už je beru jen občas, naučila jsem se hlídat kalorický příjem. Pohybu moc nedám, jsem po TEP kyčle a čekám na výměnu kolene, chodím o berlích. Je to prostě hlavně o jídle, ale jde to, ne že ne. Nic si neodpírám, pokud se vejdu do příjmu, dám si klidně i čokoládu. Je mi 49 let, nemám ŠŽ a jsem už po menopauze, beru AD. Nic z toho mi v hubnutí nebránilo, musí to holt přecvaknout v hlavě.
Anonymní, chodíš sem ještě? Jak jsi zvládla dál?
Případně je tu někdo, komu zjistili prediabetes a jak jste to zvládly? Při jakých hodnotách vám ho diagnostikovali a co bylo dál?