Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@lucad77 píše: Více
Kdyz ja se obavam, ze telesnou hmotnosti to nekdy neni. Spatne vysledky jsem mela i pri 67kg na 163cm. 10% lidi s diabetem druheho typu nema nadvahu. Ted mam 63kg a bojim se blbych vysledku.
@Oriseka píše: Více
Tak jasně, ale obezita to mu obecně hodně nahrává.
@lucad77 píše: Více
Zas mi to prijde takove jasne. Zhubnes a zlepsi se hodnoty. S genetikou clovek nic neudela. Pak zas ctu, ze to genetikou neni, tak ale cim to je, ze nekdo je obezni a cukrovku nema a nekdo ma normalni vahu a uz tam stoupaji hodnoty. Velmi omezim sladke a hodnoty porad stejne. Je to takove demotivujici.
Ahoj, DM 2. typu je samozřejmě z veliké míry geneticky podmíněn - ale jedná se o polygenní dědičnost. Stačí si o tom cokoliv přečíst, teď jsem si třeba zadala „Genetics of type 2 diabetes“. Ale jsou články i v češtině. Častěji se vyskytuje u rizikových pacientů - obezita, hypertenze, hyperlipoproteinémie, rodinná anamnéza výskytu, věk na 40 let…
Z mého okolí třeba - znám někoho velmi hubeného, dospělý, ale DM 2. typu má roky a už je i na inzulinu. Naopak někdo jiný, velmi obézní, diabetes nemá. Jsou to jen ukázky, jasně.
No je malá, ale nadváha to pořád je. Ale měla jsem i 13 kg nadváhu, mít o kilo víc, už je to obezita. Ano, viscerální tuk je rizikovější. Čekankový sirup používám také. Ono určitě i kdybys měla diabetes, tak někdy výjimečně si sladké taky dát asi můžeš. Mamka před lety dělala na diabetologii (Dr.) a říkala, že třeba v létě se diabetikům tu a tam povolí třeba zmrzlina a tak. Chia semínka jsou taky fajn. Já zas jím k snídani třeba řecký jogurt Milko 0% tuku, do toho 3 lžíce ovesných vloček, čokoládový protein, trošku oříšků natural a 1ks ovoce. Tak to mám nastavené od nutriční terapeutky. Já bohužel nějaký čas taky sladkého jedla hodně, ale moc mi to zatím ty 3 měsíce nechybí.
@Lollitka píše: Více
Zalezi, jak se to dodrzuje. Oba moji rodice maji diabetes a jedi sladke normalne. Maji na to prasky a tak je to pro ne hotovo. Mamka si proste pripichne inzulin, jak je potreba. No a ji se vesele dal. Za me se ten jidelnicek musi udelat udrzitelne a s rozumem, aby to clovek mohl dodrzovat dlouhodobe. Ja mam velkou vyhodu, ze me chutna i to, co je zdrave. No a taky se hodne hybu a mam pohyb rada, coz je taky velka vyhoda. Dneska mam treba 18tisic kroku a 20minut jizda na kolobezce. Vcera 12 tisic kroku, 8km kolo a 40minut posilovani.
Jj, to ano. Já taky znám lidi s diabetem, kteří sladké jedí a ve velkém bohužel, ale pod léky se jim glykémie nějak drží, no já osobně tohle riskovat nechci a nechci ani na perorálních antidiabetikách skončit. Souhlasím, že udržitelný jídelníček, sladké se občas může. Mně právě chutnají taky i zdravé věci, čokoládami a tak jsem spíš zajídala nervy a jedla je díky zvýšené chuti po lékách, ale jinak kupované sladkosti dokážu oželet, nebo výjimečně něco malého. Ty jo, tak to se hýbeš opravdu hodně, to je super. Já chodila 4-krát týdně do fitka, ale co mám teď zablokovaná záda, tak to nejde, ale už jsem objednaná k jedné fyzioterapeutce.
Tak jestli rodiče jí normálně sladké při DM, tak ať se pak nedivi, když budou mít zdravotní komplikace…na těch cévách se to projeví.
Není to o tom mám prášky, mám inzulín a můžu jíst, co se mi zachce.
Ono ani ten čekankovy sirup není žádná hitparáda.
Manžel je jednickar, už 37 let na inzulínu, doufejme, že to zdraví vydrží co nejdéle.
Drží dietu jak má, sladké opravdu na minimu, buchty, zákusky vůbec. Jen na Vánoce něco málo upeču a to buď s umělým sladidlem, nebo friktozou.
Ovoce v omezené míře.
Nepije, nekouří, sportuje, váží si jídlo, hlídá si stravu.
@Menton píše: Více
Ono ani umělá sladidla by se neměla moc konzumovat. Dříve se myslelo, že jsou vhodnou náhražkou u diabetiků a obézních, ale není to pravda. Umělá sladidla mají vliv na mikrobiom, metabolismus, mozek… naopak u některých mohou časem zvyšovat riziko obezity, DM 2. typu, kardiovaskulárních onemocnění… Pokud je dáte výjimečně na Vánoce, tak to nejspíš nevadí, čekankový sirup vyjde podobně. Spousta lidí si myslí, že jsou umělá sladidla zdravá a konzumuje je ve velkém, já sama kdysi bohužel pila hodně coca-coly zero, ale co jsem se o to začala zajímat, tak jsem výrobky s umělými sladidly přestala konzumovat a i moje nutriční terapeutka mi je velmi nedoporučuje.
@Lollitka píše: Více
Tak snad ti ta fyzioterapeutka pomuze. Ja vim, ze taky cvicis hodne. Znam te z vice diskuzi. Zada jsou blba a casto na dlouho. Taky o cukrovku nestojim. Riskovat taky nechci. Ale nekdy se tomu nejspis vyhnout nejde. Ja mam jeste nejake rezervy, co clovek muze zlepsit, takze uvidim, jak to ted dopadne s temito zmenami, jestli to bude stacit a kdyz ne, tak clovek bude muset pridat, holt. Ale to uz bude bolet vic. V lete pujdu na ten zatezovy test na cukr, takze to mi rekne vice.
Díky moc, hodně na ni spoléhám, ona se právě zabývá i funkčními problémy což u mě asi bude a celkově je psychosomaticky orientovaná. Tak se uvidí. Právě bych hrozně ráda zas cvičila, jen k trampolínkám se asi nebudu moci vrátit. Já myslím, že ty děláš opravdu hodně, zas aby ses úplně neuhnala. Právě já se tomu také chci vyhnout, ale ne vždycky se to povede i s jídelníčkem a pohybem a redukcí hmotnosti. A už máš ty výsledky odběrů z pátku? Já nakonec na ty odběry půjdu příští týden, ať tedy vím, na čem jsem. Moc ti držím palce, ať se ti to zlepší, snažíš se hodně.
Kdyžtak dej vědět, jak se to u tebe vyvíjí, jsem zvědavá. Doufám, že to nějak odvrátíme. Pokud bych ten cukr zas měla vyšší, tak bych musela i s nutriční terapeutkou ještě jinak upravit jídelníček. Teď mám redukční, ale mám tam ten ochucený protein a ovoce, sice ne kvanta, ale miluju hroznové víno, ne že bych ho jedla každý den a kvanta, ale sladké je docela dost. Teď jsem počítala hlavně bílkoviny, tak bych se musela zaměřit na sacharidy.
@Menton píše: Více
Proc je cekankovy sirup spatne? Krome toho, ze muze mit v nadmernem mnozstvi projimave ucinky, tak jsem nic spatneho nenasla.
Připíchnu se. Zatím teda prášky ani inzulín neberu. Jen jsem hlídána. Ale mám pocit, že tentokrát už mi něco dají. Na začátku jsem jen vynechala sladké (kterého jsem i tak moc nejedla) a snažila se nevynechávat cvičení. Došlo k zastavení přibírání na váze a trochu se zlepšila glukózová tolerance. Jím a cvičím pořád stejně, ale váha se začíná zase tlačit nahoru. Ještě k tomu vysoký tlak. Říkám si, jestli na to nemá vliv menopauza. Je mi 51 a poslední dobou pozoruji návaly…
Nadváhu nemám, i když jsem tak 12 kilo od mládí přibrala. Jak hubnout nevím, kila mě trápí jen kvůli té cukrovce.
Jedla jsem zdravě a cvičila vždy a stejně mě ty potvory - diabetes a vysoký tlak pomalu doběhly ![]()
Jestli chces, tak mi napis. Zalozila jsem novou skupinu pro holky s prediabetem.