Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
Proto si vzdycky uzivam cyklistiku v Nemecku, Rakousku, ale i treba ve Spanelsku, protoze tam za cyklistou auta jednou v klidku a bez nervu i nekolik kilometru, davaji mu prednost i tam, kde prednost nema, a vubec se k nemu chovaji ohleduplne. Zato v Cesku jsou cykliste na urovni obtizneho hmyzu. Kolega je ted prvne v Rakousku a je uplne nadseny z pristupu tamejsich ridicu. Takze ja ti za vsechny cyklisty dekuju.
Je lepší počkat delší chvíli, až bude situace přehledná, než způsobit nějaké neštěstí.
A jak nejdůležitější beru nic si nedělat z lidí, co se na tebe lepí jako by se ti chtěli podívat do kufru.
Cyklisty předjíždím zásadně s dostatečným odstupem, nechápu ty, co to snad schválně berou co nejvíce těsně vedle nich, to be opravdu nepříjemné a nebezpečné.
@Anonymní píše: Více
Když se to někde zašmodrchá, tak z mých zkušeností je v čele kolony na 80% v autě ženská. To je někdy neskutečné, jak jste opatrné, až z toho ztratí nervy někdo další a problém je na světě. Pak to je neopatrná jízda, překročení rychlosti a pod., ale že pravou příčinou byla nevyježděná a extra opatrná řidička, která namísto již tak šíleného 1.5 m odstupu drží rovnou 2 m, takže se za ní tvoří dlouhá kolona, už nikdo nezkoumá.
![]()
Jako cyklista mohu konstatovat, ze cyklostezek je u nás fakt malo. Nesnáším jízdu po silnicích kde je provoz, je to fakt o hubu. Kolikrat jezdím stále dokola po polňačkach jen abych nemusela mezi auta.
Ale vše je o lidech. Mezi cyklisty se fakt najdou lide bezohledni, kteří jedou vedle sebe po hlavních silnicích, protože je to proste povolené. Ze brzdí provoz a je to nebezpečné jim je jedno.
Naopak i někteří řidiči štrejchnou cyklistu snad par Cm při předjíždění.
Proste někteří lide jsou fakt tepati.
@freeport píše: Více
Nejsem cyklista a v podstatě mi nevadí. Většinou jsou spořádaní. Nejhorší jsou ti cyklisti ve městě. Tuhle nám skoro spadl pod auto dědek na kole, co se motal po silnici jak nudle v bandě, sem tam. Mohl být napitý, nebo mu mohlo být blbě z horka, obojí je možné.
@jege píše: Více
Pravou příčinou je ten, kdo neudrží své nervy. Nevyrovnaní jedinci má silnici nepatří.
Já jsem původně z Hradce, tam se jezdí dobře, jsou tam rozumné cyklostezky a kde nejsou, tak se jede po silnici, všichni řidiči jsou už z autoškoly na cyklisty zvyklí, zároveň samo často na kole jezdí. Cyklisty také předjíždím až tehdy, když vidím. Kdo předjíždí v zatáčce nebo před horizontem, je vrah.
U nás je takový kousek cesty, no, normální dvojka to je, ale je to z kopce do kopce. Nejsou to žádné extrémní kopce, ale prostě za ten horizont nejde vidět. Je tam poměrně velký provoz a cyklistů je tam taky dost. Je spousta řidičů, kteří nemůžou vidět, jestli za tím horizontem jede auto a bez problémů cyklisty předjíždí. Samozřejmě tím vzniká spousta situací, kdy auto v protisměru uhýbá, případně se brzdí úplně na krev,… Přitom si to stačí rozplánovat a dojet toho cyklistu na horizontu, kdy už vidím, jestli ho předjedu, nebo ne.
Jsem cyklista (silničář), takže jezdím převážně po silnici. Když vidím, že se za mnu nějaké auto trápí, tak jedu fakt po krajíčku a někdy mu i ukazuju, že může předjet (vidím dál). S těmi 1,5 metrem - ono to není nutné, pokud to auto neprosviští devadesátkou a není to kamion, aby vytvořil větrný poryv. Když pojedete normálně, tak se vždycky vejdeme všichni.
@arinecka píše: Více
Ani nemusí mít tyč. Mě smetl cyklista jedoucí z prudkého kopce loktem tak, že jsem zůstala ležet s otřesem mozku. A ujel.
Jinak zakladatelko, souhlasím s tím, že se nenech tlačit do ničeho, na co se necítíš. Takových hrdinů jsou plné krchovy. Plus nezapomeň, že jiný řidič může mít daleko silnější motor umožňující větší zrychlení. A mně se osvědčilo, to mi kdysi poradil muž, v momentu předjíždění podřadit a šlápnout na plyn. Pokud tedy nemáš automat. Tímto způsobem se auto dostane do vyšších otáček a vyvine maximální rychlost, která je u předjíždění důležitá.
Miluji cyklisty bez označení. Ještě lepší je za deště v pláštěnce s blikačkou pod tou pláštěnkou. Ve tmě mezi vesnicemi. Některým by to kolo měli sebrat. Nebo jedna kolegyně jezdí s deštníkem v ruce. Potkat ji na kruháči ráno je taky fajn zážitek.
Jinak předjíždím, když jsem si jistá, že to bude OK. Co si mysli Ti za mnou je mi u zadele. Oni si místo mě sednout nepůjdou a nebo o matku děti nepřipraví.
Frajerů na silnici už bylo.
![]()
Někteří jsou OK, zase abych je neházela do jednoho pytle ![]()
@kocourGarfield píše: Více
Výstražný trojúhelník na zádech nebo co si představit pod pojmem cyklista s označením? Deštník není uspokojivé označení?
@kocourGarfield píše: Více
Nevím, co je cyklista bez označení, ale lahůdka je borec komplet v maskáčích.
@Kolicek95 píše: Více
Vystrašení a extrémně bojácní jedinci rovněž!
![]()