Předjíždění cyklistů

Napsat příspěvek
Velikost písma:
36636
4.9.24 00:00
@carsa494 píše: Více

Ježíši, konečně normální člověk, který chápe, že vynucovat si 1.5 m odstup při předjíždění je akorát na eskalaci problémů a zvyšování nebezpečných situací na silnici! :palec: :potlesk:

Kdysi jsem se strašně divil, že třeba v Polsku se klidně vejdou na šířku silnice 3 auta najednou, protože auta v protisměru klidně zajedou až na krajnici a umožní protijedoucím vozidlům předjetí bez nějakého většího rizika.

U nás trouba troubí a gestikuluje jak blbec, ale neuhne a nespomalí, raději riskuje čelní srážku, protože je přece v právu! :zed: :poblion:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33843
4.9.24 08:37
@MartinaIrena píše: Více

Ty jo, tak to je hnus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1229
4.9.24 09:08
@jege píše: Více

To uhnutí na kraj při předjíždění, aby se na cestu vlezla tři auta, je pěkně nebezpečné. Když uhýbáš, tak ten za tebou vůbec nemusí tušit, co se před tebou děje, ty uhneš ke kraji, ale on už nestačí zareagovat na změnu situace. Nehod z takového uhýbání už bylo spousta a některé i tragické.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1229
4.9.24 09:11

No jo, každý jsme nějaký :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148990
4.9.24 09:13

To promiň, ale ty jsi evidentně jeden z těch řidičů s kterými se člověk na silnici jen nerad setkává.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30959
4.9.24 09:38
@Anonymní píše: Více

Mam. Radši výtvor kolonu a předjed ho bezpečne, než aby ses v tlaku někde zabila, ci někoho jiného. To za to fakt nestojí :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
568
4.9.24 09:45

Tak tenhle zvyk předjíždět i když jede v protisměru auto tu byl jeden čas hodně rozšířený. Dnes je naštěstí na ústupu. A za blbce teda považuji toho co předjíždí a ohrožuje všechny okolo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30959
4.9.24 09:49

Logicky, taky se nechci nechat zabít od de.bila co se rozhodne předjíždět když nemůže. Takových už bylo a ještě většinou zabije ty co za to nemůžou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148990
4.9.24 09:59
@Lorre píše: Více

Neuvěřitelný, co? Do protisměru ti najede debiI a ty neuhneš, to sis dovolil dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1229
4.9.24 10:59

Co se týká předjíždění, tak největší zážitek mám asi takový, kdy jela kolona aut do mírné ale táhlé pravotočivé zatáčky. Samozřejmě tam byla dvojitá čára. Zatáčka byla taková, že když se člověk podíval doprava, tak viděl cca 500m před tu kolonu. No a někdo se rozhodl předjíždět. Z levého pruhu absolutně nemohl tušit, jestli tam jede nebo nejede auto. Když jsem jen tak prohlásil, že za námi nějaký blázen předjíždí, spolujezdec mě upozornil, že v protisměru pojede auto. Přibrzdil jsem, udělal jsem před sebou místo a nechal toho za námi zařadit před sebe. Bylo to na poslední chvíli a auto v protisměru už uhýbalo na krajnici.
Takových záchranných situací jsem měl za roky aktivního řízení docela dost. Ale naučil jsem se jednu věc. Neodsuzuju lidi za to, co dělají, i když je to nebezpečné. Člověk nikdy neví, do jaké situace se ten druhý dostal a jaké má pohnutky k takovému jednání. Protože dneska jsem někomu pomohl já a když potom třeba povezu ženu do porodnice, nebo povezu někoho, kdo bude vyžadovat akutní lékařskou pomoc a budu pod tlakem a stresem spěchat, budu potřebovat pomoct zase já.
Taky jsem se naučil takové situace neproživat. Prostě to vyřeším a jedu dál, nevracím se k tomu co bylo. Pokud by mě taková situace měla rozhodit, je lepší zastavit a trochu se z toho vydýchat, protože to pak samozřejmě má vliv na soustředěnost při jízdě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1239
4.9.24 11:02

A kam tak strašně pospícháš? Pamatuji na jeden bilboard u pumpy na dálnici, který stál u výjezdu zpět " Za 5 minut můžete být mrtví. " Jak trefné.

U nás jezdí zemědělská technika, na úzké silnici plné zatáček nepředjedu, tak co, nohu si za krk kvůli tomu nedám, že holt jedu chvíli pomaleji. Taky před časem jeden borec předjížděl traktor v zatáčce a dnes má u cesty pomníček.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1121
4.9.24 11:30

Jeď až když se cítíš. Na druhou stranu není nutný objíždět ve vzdálenosti metr a půl. Píšu to i z pozice cyklisty. Je ok, když zpomalíš a bezpečně předjedeš. Na rozdíl od situace, kdy mi řidič při 100km/h lízne řídítka o 30cm.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36636
4.9.24 11:59
@Petr-33 píše: Více

Jenže já nepíšu o tzv. losím testu, když prudce uhneš a auto za Tebou to do překážky napálí, ale pohodovém umožnění předjetí vozidla protijedoucími řidiči na přehledném úseku, kde se vedle sebe v klidu vejdou 3 vozidla a všichni účastníci mají přehled, co se děje a celou situaci pod kontrolou! :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36636
4.9.24 12:01
@Petr-33 píše: Více

Jenže tito váhaví a nerozhodní řidiči často zapříčiní víc nehod, jak řidič, který sice jede rychleji a nedodržuje striktně pravidla, ale přizpůsobuje jízdu okolní situaci a ostatním řidičům!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12884
4.9.24 12:04
@Housenkaromca píše: Více

Máme cyklostezku (resp sdílenou cestu pro cyklisty a chodce) lesem, skoro tam nejsou lidi, přerušení žádná, a beztak furt cyklisti v serpentinách na silnici radši. Někteří o ní možná nevědí, každopádně zrovna tady u nás fajt hodně riskují, bydlím v řidičsky relativně náročné oblasti (velmi ostré, úzké a nepřehledné serpentini a kopce, takže navíc i horizonty). Jako řidič začátečník si říkám že je lepší dojet pozdě, než vůbec. Občas jsem rudá až na zadku, když vidím ten strudel za mnou, ale předjedu fakt až když dokonale vidím.

Příspěvek upraven 04.09.24 v 12:13

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario