Předjíždění cyklistů

Napsat příspěvek
Velikost písma:
12884
4.9.24 12:06
@jege píše: Více

Ne, nehodu způsobí nervák, který nepřežije představu, že by dojel o tři a půl minuty později, a začne se tam tonu nováčkovi agresivně cpát a předvádět brykule ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36586
4.9.24 12:07
@Anna766 píše: Více

Naopak, žiju a nechávám žít, neomezuji ostatní, klidně se uklidím do pravého pruhu, když někdo jede rychleji než já, ustoupím ke krajnici a třeba i přibrzdím, když protijedoucí vozidlo předjíždí a hrozí, že to nemusí stihnou, umožním předjetí a nemám problém i přibrzdit, aby se předjíždějící mohl v pohodě zařadit. Z druhé strany přímo nesnáším, když někdo dělá opak - brzdí všechny za sebou v levém pruhu, troubí a gestikuluje, když mu někdo v protisměru nestíhá dostatečně bezpečně předjet vozidlo, ale neuhne a nespomalí, přidá, když jej předjíždí jiné vozidlo a pod. :zed: :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36586
4.9.24 12:19
@Jana7ka píše: Více

A kdyby nebyla většina řidičů sobci, co hledí jenom na sebe a dlabou na ostatní, tak by se to často dalo bezpečně provozovat i teď a nikoho by to neiritovalo, snad jenom kromě maminek, které propadají panice, když kolem sebe nemají 1-1.5 m volného prostoru z každé strany. :poblion:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36586
4.9.24 12:20
@Lorre píše: Více

Jenže v tom Polsku se mohlo a bylo to bezpečné, jelikož protijedoucí auta se předem klidily na kraj a bylo to přímo jako pobídnutí k bezpečnému předjetí. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36586
4.9.24 12:28
Že jo? Raději si svou pravdu vynutím, i když předjíždí Tatra! Fakt nevím, jestli jsou podobní exoti tak natvrdlí anebo zatvrzelí. Já v takovém případě upřednostňuji fyziku před pravidly silničního provozu a uznávám zásadu, že Tatra a tramvaj mají vždy přednost! :cert:

PS: Kdysi se mě ptal tchán, proč se před plně naloženým kamionem s přívěsem, který předjížděl jiné vozidlo a nebylo zřejmé, jestli se stihne zařadit, klidím na stranu a zpomaluji, když jsem v právu. Myslel jsem, že žertuje, ale ukázalo se, že to myslel vážně. A pak se divíme, že je tolik tragických havárii, když je některým lidem zatěžko přibrzdit anebo uhnout, protože je to prostě nenapadne anebo se slepě přidržují pravidel. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1229
4.9.24 13:04

Já taky nepíšu o losím testu. Řidič za tebou se nemusí plně věnovat řízení. Při rychlosti 90km/h urazíš 25m/s. Reakční doba by měla být 2 sekundy, takže než si ten za tebou uvědomí, co se děje, předjíždějící urazí 50 metrů. Stačí aby zazmatkoval a než se něco stane, uběhnou čtyři, pět sekund. Za tu dobu urazí předjíždějící 125 metrů. Když pojedou obě auta 90km/h, tak aby řidič zvládl dobře zareagovat, musí být od sebe vozidla vzdálené nejméně 250 metrů. Cokoliv pod tuto hranici není bezpečné. To prostě není losí test. A spoléhat se na to, že mi někdo na široké silnici uhne, to je cesta k nehodě. Protože prostě nevím, jestli ten druhý nemá v autě třeba včelu, jestli do něj nemluví manželka s tím, jak nebezpečně řídí, nebo se jen děti neustále neptají proč…
Obhajuješ si něco, na co se prostě nemůžeš spolehnout a pokud se na to spoléháš, tak si něco svým chováním u druhých vynucuješ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36586
4.9.24 13:10
@Petr-33 píše: Více

Viděl jsi to někdy v reálu? Asi ne, ale stejně tvrdíš, že to nemůže fungovat! Může a funguje, ale řidiči musí být vzájemně „kompatibilní“ a vycházet si vstříc, a ne já jedu a protijedoucí auta ať se vlečou za traktorem třeba 10 km. V Polsku to funguje, anebo aspoň kdysi fungovalo krásně, u nás jsou na to řidiči příliš sobečtí a/nebo příliš tupí. :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1229
4.9.24 13:12

Viděl jsem to, takže vím, jak to funguje. Ale taky jsem viděl náhlé, respektive pozdní reakce řidičů, kde ke srážce nechybělo mnoho a taky jsem bohužel viděl i to, jak ke srážce došlo. Proto za mě, spoléhat se na to, že ostatní budou reagovat tak, jak já předpokládám, je cesta k nehodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19790
4.9.24 13:17
@Anonymní píše: Více

Předjíždím, až když vidím, že se můžu bezpečně zařadit před cyklistu. A to dokonce i tehdy, když mi cyklista ukazuje, že mám volno, že můžu předjet - a to proto, že za bezpečné předjetí odpovídám já, ne ten cyklista.

Příspěvek upraven 04.09.24 v 14:48

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148989
4.9.24 13:19

A jak se spolehneš na druhého řidiče kterého náhodně potkáš na silnici a ani ho neznáš, nevidíš do něj, nevíš jak zareaguje, jaký je… a chceš se spolehnout? Fakt píšeš nesmysly. Pak nemá být na silnici tolik nehod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36586
4.9.24 15:21
Řídíš? Máš řidičák? :think:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148989
4.9.24 15:24

Jakože na to abych věděla že se na silnicích musíš spolehnout na sebe a na to jak řídíš ty musíš mít řidičský průkaz?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36586
4.9.24 15:46

Abys mohla posuzovat dění na silnici z pohledu řidiče, a ne z pohledu spolujezdce, protože to není jedno a to samé!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36586
4.9.24 15:50
@Petr-33 píše: Více

Naopak, snažit se reagovat tak, jak to předpokládají ostatní řidiči. A když vidím, že mi ostatní řidiči umožňují bezpečné předjetí a předpokládají, že to pochopím, tak to samozřejmě co nejrychleji využijí a nekoukám jak tydýt, co se to děje a co kde lítá… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25127
4.9.24 18:47

Nevím jak v Polsku, ale u nás jsou některé silnice II. třídy úzké tak, že při míjení auta v protisměru se musí sklápět zrcátka. :roll: Případně postavit auto na bok, aby nesjelo z utržené krajnice

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí