Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobré ráno maminky, jen v rychlosti vysvětlím. Dcera měla před měsícem rýmu a z toho laryngitidu. Na pohotovosti dostala prednison měla jsem dávat čtvrtku na noc. Teď po měsíci opět rýma. Nic hrozného, ale i tak jsem šla radši dr tak mi dala antibiotika do nosu, řekla ať hodně odsavam a dávám jednou denně sirup aerius. Ja ji dávám ještě sinecod kapky na kašel radši. Občas trošku zakuckala. Uz to bylo tři dny a rýma skoro nebyla, celou dobu bez teplot. Dnes v noci opět ten hnusný plechový kašel a na náběh laryngitidy, chudinka se takhle kroutila asi hodinu, ale přímo záchvat to nebyl. Měla jsem strach tak jsem dala čtvrtku prednisonu a byl celou noc klid. A teď nevím dr budu volat ale stejně se chci poradit i tady zkušených. Mám ji dávám třeba ještě dva dny na noc po ctvrce? Nebo hlavně není nějaká rada, jak se snažit tě laryngitide předejít? Každou noc má pusteny zvlhčovač vzduchu, mokré pleny na posteli, pořád preventivně strikam vincentku do nosu a nic nám to není platné :'( díky moc
Psala jsem, že pokaslava. Jeji 20 měsíců. A dávka teď nevím čeho toho prednisonu? To sem psala že jsem dala jednu čtvrtku prášku na noc
Ona muže pokaslava ze má plný nos. Podle me stačili atb do nosu a odsavat s sirup od doktorky. Zbytečne dávat kapky na kašel a Vincentka. Nechápu proc ji dávat něco navíc kombinace sirupu a kapek muže spis stav zhoršit. Přečetla jsis přibalak můžeš kombinovat?
Ano, měla to tak dané i minulý měsíc od dr. Když měla to samé. A blbé je, že nos plný právě nemá. Ta rýma byla strašná první den a pak někam zázračně zmizela. Odsavam ji přes vysavač jak můžu a nic moc neodsaju. Uz to vypadalo, ze bude po viroze a najednou ta laryngitida
a to poznám, žádné pokaslavani. To se splést nedá
Prednison (nebo Rectodelt? Byly to prášky nebo čípky?) jsou kortikoidy, je dobře, že zabral, ale preventivně bych ho nedávala. My jsme měli pro jistotu v lednici Rectodelt, když se laryngitida rozjede, tak toho děti moc nespolknou. Pokud už je v klidu, tak ani není nutné jezdit k doktorce. Bohužel, připrav se na to, že se jí to bude ještě pár let vracet. Nejlepší je otevřít okno na noc, také nám pomáhal Dithiaden (ale je na lékařský předpis, určitě to prober s doktorkou), když malá při usínání hodně kašlala a měla na laryngitidu náběh, Dithiaden ji zklidnil, krásně se vyspala a asi i ten spánek a jak se při tom hezky prohřála, jí hodně pomohl. Sirupy na kašel mi přijdou jako placebo, u těch jsem žádný účinek nepozorovala. Spíše kapky do nosu a odsávat nebo smrkat.
@JituleF děkuji moc
jsem ráda, že někdo zareagoval na můj dotaz. Máme prednison ty tabletky. Proto právě jsem raději už dala při tom kašli, vím, že pak už bych ho do ní těžko dostávala.
když máte laryngitidu ale jinak je vlastně „dobře“ chodíte ven? Ha nějak moc nevím, jak se k tomu stavět. Přes den bys neřekla, že ji něco je.
@Natalka123 píše:
Dobré ráno maminky, jen v rychlosti vysvětlím. Dcera měla před měsícem rýmu a z toho laryngitidu. Na pohotovosti dostala prednison měla jsem dávat čtvrtku na noc. Teď po měsíci opět rýma. Nic hrozného, ale i tak jsem šla radši dr tak mi dala antibiotika do nosu, řekla ať hodně odsavam a dávám jednou denně sirup aerius. Ja ji dávám ještě sinecod kapky na kašel radši. Občas trošku zakuckala. Uz to bylo tři dny a rýma skoro nebyla, celou dobu bez teplot. Dnes v noci opět ten hnusný plechový kašel a na náběh laryngitidy, chudinka se takhle kroutila asi hodinu, ale přímo záchvat to nebyl. Měla jsem strach tak jsem dala čtvrtku prednisonu a byl celou noc klid. A teď nevím dr budu volat ale stejně se chci poradit i tady zkušených. Mám ji dávám třeba ještě dva dny na noc po ctvrce? Nebo hlavně není nějaká rada, jak se snažit tě laryngitide předejít? Každou noc má pusteny zvlhčovač vzduchu, mokré pleny na posteli, pořád preventivně strikam vincentku do nosu a nic nám to není platné :'( díky moc
Ahoj, mám syna 7 let a od půl roka má laryngitidy, ale hlavně v zimě a zjara, i když venku je počasí, že se vůbec nedivím. Taky dávám prednisson a už ani k mudr nechodíme, když vím, že má nǎběh dám mu ho preventivně dvě noci po sobě a je klid. Teď co je větší má laryngitidu tak 4 krát v sezoně což jde, dříve to míval co 14 dní. Nemá cenu chodit k mudr akorát si přinesete zase jiný bacily, tedy pokud nemá teploty. Když začíná být nemocný dáváme aerius a klidně mucosolvan a k tomu ten prednisson dále máme doma inhalátor a syn si opravdu zvykl inhalovat vincentku, to pomáhá taky, inhaluje 3-4 krát denně. Bohužel předejít se tomu nedá, ale čím bude starší záchvaty se budou zmenšovat
@Natalka123 Záleželo na průběhu a na stavu, v jakém děti byly. Jít ven jí udělá jen dobře. Ve 20m ji stejně těžko udržíš v posteli a další dny už by měly být v pohodě, jen asi začne víc odkašlávat.
Při další kontrole u doktorky se zkus na ten Rectodelt zeptat, ať ho máš po ruce. Bohužel to bývá tak, že u koho se laryngitida objeví, tomu se vrací. Ale cca do pěti let dítěte, pak už by to mělo odeznít.
@JituleF píše:
@Natalka123 Záleželo na průběhu a na stavu, v jakém děti byly. Jít ven jí udělá jen dobře. Ve 20m ji stejně těžko udržíš v posteli a další dny už by měly být v pohodě, jen asi začne víc odkašlávat.
Při další kontrole u doktorky se zkus na ten Rectodelt zeptat, ať ho máš po ruce. Bohužel to bývá tak, že u koho se laryngitida objeví, tomu se vrací. Ale cca do pěti let dítěte, pak už by to mělo odeznít.
My to právě pořád máme a synovi bude osm. Já ji měla loni ![]()
@Lamátko Jo, vím taky o případech, kdy to neodešlo, proto jsem psala, že by to mělo odeznít. Syn ji měl taky asi po čtyřech letech jednou vloni, malá na ni má často náběh, takový hnusný, suchý, dráždivý kašel. Zpočátku mě to děsilo, teď už naštěstí vím, co a jak
Ale už nám většinou stačí jen studený obklad na krk, otevřené okno a případně ten Dithiaden. Čípky jsou stále v ledničce.
@JituleF píše:
@Lamátko Jo, vím taky o případech, kdy to neodešlo, proto jsem psala, že by to mělo odeznít. Syn ji měl taky asi po čtyřech letech jednou vloni, malá na ni má často náběh, takový hnusný, suchý, dráždivý kašel. Zpočátku mě to děsilo, teď už naštěstí vím, co a jakAle už nám většinou stačí jen studený obklad na krk, otevřené okno a případně ten Dithiaden. Čípky jsou stále v ledničce.
U nás taky už lepši, ale vždycky mám strach a to takový že když měl záchvat a podávala sem mu sirup tak se mi tak klepaly ruce že jsem ho vylia, musí s nim pak spát manžel a já musím dolů abych to neslyšela je to děs pro mě ![]()
@JituleF ještě bych se chtěla zeptat. V sobotu máme jet na tři dny do chaty. Je to u vody v přírodě. Jela byste? Samozřejmě když nebude noc předtím mít nějaký záchvat. Je bez teploty, rýmu už skoro taky nemá. Já bych řekla, že ji čerstvý vzduch udělá dobře, ale moc nevím
@Natalka123 Jela bych. Doktorka nám takhle dovolila i jet na hory. Držím palce.