Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím všechny, kteří se snaží přestat s tímto hrozným zlozvykem.
Založila jsem diskusi proto, abychom tu společně našly oporu a pomohly si tím, že budeme o našem problému mluvit.
Já odložila poslední cigaretu 1.1.2018. Byla jsem průměrný kuřák kouřící cca 15 cigaret denně od 15 let. Toto je
můj třetí pokus přestat a doufám, že poslední.
Jak jste na tom vy? ![]()
Já vykouřila poslední cigaretu cca před 6 lety (před tím deset let kuřačka, tak 10 cig denně, když se šlo v sobotu večer ven, tak mnohem víc). Pak jsme si řekli, že se budeme snažit o mimčo a já típla a už si nezapálila. Chybělo mi to jen pár týdnů. Dnes už si ani nevzpomenu. I když jsem před tím zkoušela přestat několikrát, tak mé vlastní zdraví nikdy nebyla dost silná motivace. Ale vidina zdravého miminka už byla. Jsem ráda, že jsem to tenkrát zvládla.
Věřím, že to zvládneš taky. Budu ti držet palce ![]()
@Kelliee píše:
Já vykouřila poslední cigaretu cca před 6 lety (před tím deset let kuřačka, tak 10 cig denně, když se šlo v sobotu večer ven, tak mnohem víc). Pak jsme si řekli, že se budeme snažit o mimčo a já típla a už si nezapálila. Chybělo mi to jen pár týdnů. Dnes už si ani nevzpomenu. I když jsem před tím zkoušela přestat několikrát, tak mé vlastní zdraví nikdy nebyla dost silná motivace. Ale vidina zdravého miminka už byla. Jsem ráda, že jsem to tenkrát zvládla.
Věřím, že to zvládneš taky. Budu ti držet palce
@Kelliee Je super slyšet (vidět), že někdo přestal přes tolika lety a drží se
)) Mnoho lidí přestalo a pak začlo. Vadí mi, když mi někdo v okolí řekne: “Beztak ta chuť nikdy nepřejde, já taky začal/a po roce zase kouřit.” No, tak chci dokázat opak. Že já nejsem oni
))
Moc gratuluju!
Jsi skvělá, žes s tím praštila. ![]()
Hele, ale pořád mi to voní
Teď nemyslím zahulené místnosti nebo pach cigaret z oblečení, ale když jdu v létě s kamarádkou na kafe, sedíme na zahrádce a ona si zapálí, tak mi to voní. Samozřejmě, že mi to nefouká do tváře, ale jen takový závan kouře…no voní mi to pořád. Ale prsty mě nesvrbí a chuť nemám.
Zvládnout se to opravdu dá. Chce to pevnou vůli a motivaci. Ale jde to ![]()
Ja kourila 10 let temer 20 denne. V zari to bude 5 let, co jsem ze vteriny na vterinu prestala. Moc drzim palce, to daaaaaaas! ![]()
@Kelliee Vím, co myslíš
Mně taky voní, když jsme venku a někdo si zapálí. Ale pak mi třeba vadí, když přítel přijde z práce a je cítit kouřem (vlasy, oblečení). To mi fakt smrdí i teď, nebo zakouřená místnost. Pak jsou ale momenty, kdy mi to zavoní a to se zas děsím, aby mě “ta příjemná vůně” nelákala. Když ale říkáš, že tě to i tak neláká, tak se budu soustředit na tohle ![]()
Já nemám ani tak chuť, jako spíš myšlenku na to - ze zvyku - po jídle, při stresu, při radosti. Pak to zas přejde. Nejhorší byly asi první tři dny, co se chuti týče a první týdn se spaním. Nemohla jsem spát a v noci jsem se budila. Teď je to o poznání
lepší. ![]()
@TeSudička Jéée, další! No to je skvělý!
To mi dodává ještě větší motivaci, když jsou tady samé šikovné ženské! ![]()
Moc gratuluju! To už je doba! já se tady raduji ze dvou týdnů ![]()
@xxMakyxx u meho tatky meli podezreni na zapal plic. Silny kurak 20-30 denne. Seknul s tim ze dne na den a drzi, je to uz 23 let. Zato mamka…no comment
.
Tobe drzim palce, das to
.
@Kelliee píše:
Hele, ale pořád mi to voníTeď nemyslím zahulené místnosti nebo pach cigaret z oblečení, ale když jdu v létě s kamarádkou na kafe, sedíme na zahrádce a ona si zapálí, tak mi to voní. Samozřejmě, že mi to nefouká do tváře, ale jen takový závan kouře…no voní mi to pořád. Ale prsty mě nesvrbí a chuť nemám.
Zvládnout se to opravdu dá. Chce to pevnou vůli a motivaci. Ale jde to
Voní? S voňavým kuřákem jsem se nesetkala.
@xxMakyxx
Já to měla možná snazší v tom, že jsem kouřila víceméně ze zvyku, než že bych měla chuť. Např. každé ráno kafe a cigareta. Když jsem přišla z práce, tak hned na balkon. Před sprchou ještě na balkon. Ani jsem vlastně neměla tu chuť. Z těch 10 cigaret, co jsem za den vykouřila, tak jsem si vychutnala tak 1-2. V práci jsem kouřit nesměla a opravdu jsem si na cigaretu za těch 9 hodin ani nevzpomněla, protože jsem prostě podvědomě věděla, že nesmím. Takže jsem to kouření nahradila jinou činností. Tak např. ráno kafe a místo cigarety jsem si chystalasvačinu do práce. Když jsem přišla z práce, místo cigarety jsem se převlékla do tepláků a pustila jsem si 10 min video na youtube a cvičila (ta cvičitelka se jmenovala Rebeca Louise nebo tak nějak) a večer před sprchou jsem si místo cigarety chystala na židli oblečení do práce - od kalhotek až po kabát
Tyhle činnosti mi hodně pomohly, prostě to kouření vytěsnit jinou činností (měla jsem totiž strach, že začnu cigaretu nahrazovat jídlem, což se díky těm činnostem nestalo, nepřibrala jsem ani kilo)
Nejhorší byly sobotní večery s přáteli. Půlka z nich u stolu kouřila. To mě prsty svrbívaly, ale opravdu jen pár týdnů. Pak už na pohodu.
Jo a ještě jsem si dávala bokem každý týden 300,–.Dělala jsem to jen rok a použila jsem peníze jako kapesné navíc pro sebe na dovolené. Tenkrát jsem se opravdu rozšoupla ![]()
Opravdu se to dá zvládnout. Neboj ![]()
Já přestala loni 16.února, teď už je to na pohodu. Opravdu to chce ty rituály nahradit necim jinym. Já ke kavicce lustila krizovky. Kouřila jsem 20 denně a už bych se k tomu opravdu nechtěla vrátit. Teď s tím bojuje manžel, už tři týdny bez cigarety. Držím palce, to dáš. Jo a ještě jsem si dávala denně 50,– kč do kasičky. Teď to vyberu na dovcu, taky dobrá motivac. Hodně úspěchů přeji.
Ahoj, já také od 1.1.2018 nekouřím. Je to můj druhý pokus přestat. Kouřila jsem nejdříve 5 let 5-20 cigaret denně, pak jsem to rok a půl vydržela, ale letos v srpnu jsem zas začala, takže jsem kouřila 5 měsíců tak do 10 denně. U mě hlavní motivace přestat je strach o zdraví a poslední 2 měsíce to bylo zadýchávání se ve fitku, které mě jinak hrozně baví. Nasadila jsem Champix, ale musela jsem zas vysadit kvůli nežádoucím účinkům, ale snad to zvládnu už i bez něj. Momentálně mi cigarety spíše smrdí, nemám na ně chuť a jsem ráda, že nekouřím, jen někdy mám chuť mít „něco v ruce“, když jsem třeba někde s kamarády, kteří kouří, ale od toho jsem si koupila v lékárně tzv. „paipo“ - taková aromaterapeutická tyčinka, která se nezapaluje, nemá nikotin, ani škodliviny. Tak moc držím palce a gratuluji všem, kdo už to dokázal, je to úspěch. ![]()
@xxMakyxx ahoj
držím palce!
… já zacala kouřit ve svých 15 letech, cca od 30 let jsem kourila 20-40 cigaret denně, zkoušela jsem přestat 3× a až napotřetí to vyšlo (ale je fakt, že s lékařskou pomocí - s lékem Champix).
Dneska nekouřím už 5 let a díky mému nekouření jsem se mohla poznat a dat dohromady i s manželem (v životě by si totiž s kuřačkou nezačal), teď spolu čekáme už druhé mimčo ![]()