Předškoláček 2019/2020

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2996
5.6.19 22:10
@Anonymní píše:
@luci.no máš k tématu co říct? ;) Máš vlastní zkušenost?
Aktuálně je naprosto nezralý. Na to nepotřebuji test. Navíc na to je ještě brzy, to budu řešit za rok.

Jasne, mam doma budouciho predskolaka. A abych zjistila, jak je na tom v porovnani s ostatnimi detmi, tak se ptam ucitelky ve skolce. A svete div se, ona mi na otazky odpovida 8o Nejen od ni vim, jak na tom moje dite je. A proto vim, ze ho ve skolce nenecham. Z par informaci napsanych zde totiz o jinych detech toho moc nezjistim. Navic malokdo napise, ze jeho dite ma problemy a to ci ono neumi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.6.19 22:29

@luci.no já vím, že na tom je hůř než ostatní děti a dokonce i vím v čem je u něj problém, ale prostě mě zajímá, jak na tom obecně bývají pětileté děti. Vím, co má dítě umět kolem zápisu, ale to je ještě rok. I vím, co by měl umět, ale tabulky… Proto si ráda přečtu, jak jsou na tom ostatní děti. A ne, nebudu z toho dělat závěry. Tohle je jen pro mě. Za rok půjdeme do PPP.
Učitelky ve školce ho chválí, ale ty jen chválí. Jsou skvělé, ale nikdy neříkají nic negativního. Takže když se jí zeptám, jak mluví, tak mi odpoví, že se vždycky nějak domluví, když se zeptám na cokoliv jiného, odpoví vždy pozitivně. A ne, není to o tom, že by to bylo vždy super pozitivní.

• Citovat
  • Upravit
2996
5.6.19 22:47

A proc to neresit uz ted? Za rok v PPP uz muze byt uplne jinde, pokud se s nim bude pracovat. Probrat sve obavy uz ted s pediatrem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3265
5.6.19 23:36

Syn je narozený v dubnu 2014. Včera jsem ho chtěla naučit zavázat tkaničku a vůbec se nechytal. Když chtěl skákat přes švihadlo, tak mu to taky vůbec nešlo. Obě tyto věci po dětech chtějí u zápisu v naší škole. Ale myslím, že za ten rok to zvládne.

Koncem května byl na prvenetivní prohlídce a tam po něm sestra chtěla, aby nakreslil panáčka. Tak toho nakreslil s jednou nohou a moc se to panáčkovi nepodobovalo. Před tím po něm nikdo nakreslit panáčka nechtěl :mrgreen: Ale když jsem mu doma ukázala, jak se panáček kreslí, tak ho už příště zvládl i s detaily - vlasy, uši, prsty, boty a všechny končetiny. Podle mě je důležité, že dítě dělá pokroky.

Jinak umí počítat do 14 a pak přeskakuje na 19 a sčítat na prstech do 10. Sám podle návodu staví Lego Creator. Jelikož se s jeho sestrou minulý rok učily r a ř, tak se je taky naučil. A teď řešíme teprve sykavky.

Jelikož jeho ségra (v 1. třídě) doma čte nahlas, tak také dokáže číst velké písmena ve Čtyřlístku a dokáže takto přečíst slova o 5 písmenech. Dokáže určovat slabiky a dokonce umí slovo vyhláskovat - což je v 5 letech dobrá dovednost, kterou mají většinou děti, které poslouchají, jak se učí číst starší sourozenec.

Dneska jsem kreslila v rámci předškolní přípravy obrázky a on je pak kreslil jako já. Takže sám poprvé nakreslil slona, hlavu koně, týpí, T-rexe, Brachiosaura, želvu, dům s detailama - toto ho hodně bavilo, protože to nikdy nedělal, jelikož normálně pořád kreslí auta.

Ve školce mají smíšené třídy. Nějakou předškolní přípravu tam mají. Vím, že tam předškoláci hodně spojují obrázky podle čísel a hodně stříhají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4315
5.6.19 23:47

Dcera bude od září předškolačka, narozena 1/2014. Mluví bez problémů, pomalu začiná naskakovat r i ř, umí držet tužku, barvy i tvary zvládá v pohodě. Ve školce mají třídy věkově k sobě, teď děti 5-6, předškoláci mají přípravu, většinou to dělá celá třída, takže už v tom jedou teď, pár dětí jde do školy po prázdninách. Dcera je šikovná, pilná, zvídavá, typická holka šplhna :mrgreen: Odklad mít nebude určitě, není důvod. Číst ani psát neumí, i když zájem už projevuje. Počítá do 20. Pár slov zvládá anglicky, to počítá i do 10, ale v době tabletů žádná věda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
155
6.6.19 01:42
@Anonymní píše:
@Kelsey nejedná. Mám budoucího předškoláka a nemám soudnost, protože první dítě v tomto věku četlo a počítalo v tisících.

Vždy se najde někdo, kdo bude mít dítě v 5 letech násibící a dělící i někdo, kdo v tomhle věku nepozná skoro žádné číslo. I kdyby tu každá máma napsala, že její předškolák už dávno čte, nebude to zrovna vypovídající vzorek. Je to třeba brát s rezervou.

Syn, aktuálně 5,5 let, do skupiny předškoláků bude oficiálně patřit od září. Mají smíšené třídy a přijde mi, že se nějaké přípravě moc nevěnují (cca 20 minut denně si skupinově malují a tvoří). Co umí:

• téměř plynně čte, malá a velká písmena bez problémů, má rozečtenou první knihu z edice První čtení (Kvak a Žbluňk),
  • dost dobře píše, tiskacím napíše jakékoliv slovo (chybuje takřka jen v i/y, ě/je), luští dětské křížovky, občas napíše babičce přes chat,
  • tvary a barvy jsou samozřejmostí (vč. tmavěmodrozelenooranžové a podobných kombinací),
  • čísla vyjmenuje, přečte a napíše asi do 100, na prstech nebo počitadle něco sečte, rád si maluje vlastní číselné spojovačky,
  • puzzle ho nebaví, ale před půl rokem skládal nějakých 50 dílků, teď už vůbec nechce,
  • dokáže hodiny v kuse sedět nad Legem, staví podle fantazie a celkem zvládá i podle plánu,
  • dobře se orientuje v prostoru i na papíře (nahoru, dolů, dopředu, dozadu, vlevo, vpravo),
  • podle nakreslených šipek v bodové osnově namaluje útvar (úkoly z pracovních listů),
  • namaluje pajduláka se správným počtem končetin a prstů, jinak malovat a vybarvovat začal až poté, co bez větších obtíží začal psát slova (paradox),
  • umí ovládat PC přes myš, hraje hry na tabletu, hraje některé společenské hry,
  • ví jak se jmenuje, kolik je mu let, zná celou adresu, ví jména rodinných příslušníků i znamení, ve kterých jsou narozeni,
  • umí jakš takš vystřihnout tvary a občas ho baví i lepit (všechno je pak zapatlané),
  • umí spoustu dětských básniček a nějaké písničky (Jede šohaj z Vídňa apod.),
  • drží správně tužku, umí to s příborem, zná pravidla slušného vychování, ale ne vždy je dodržuje,
  • má velmi dobré asociace, zejména ty vizuální „teď jsem z provázku udělal 6 a takhle by to bylo 9“, „maminko, co ti to připomíná?“ (v rozprusknutých kapkách na stole vidí chobotnici apod.), „maminko, odvoď si to!“ (když řeknu, že nevím :lol: )
  • možná by se ještě něco našlo, ale teď mě nic nenapadá.

Co neumí nebo nezvládá:

• nezná hodiny a ani se o ně nezajímá,
  • neumí si zavázat tkaničku a vůbec motoricky je neobratný, ale lepší se to,
  • neumí jezdit na kole, neumí plavat, o sporty se vůbec nezajímá, nejraději by si psal nebo maloval nějaké svoje vývojové diagramy nebo prostě byl jen ve fantazii,
  • často je hrozně divoký, velmi dětský, stále zasněný, hlavu plnou příběhů a realita jde kolem něj (tisíckrát připomínat, aby si pořádně utřel ruce, nehulákal jak na lesy apod.)
  • máme denodenní problémy s jídlem (nechce jíst, je docela vyhublý, kde co mu vadí),
  • neumí R a Ř, ale slova s nimi píše většinou správně,
  • když to na něj přijde, mluví nesrozumitelnou řečí, vymýšlí si slova, protože chce a děsně ho to z nějakého důvodu baví (jinak mluví myslím normálně),
  • ve školce se chce hlavně honit s nejmenšími dětmi a dělat si něco svého než s ostatními tvořit,
  • učitelky v MŠ říkají, že absolutně neudrží pozornost (zvláštní, že se doma vydrží soustředit klidně i hodinu a víc),
  • je velmi dětský,
  • spousta se toho určitě ještě najde.

Nějaký případný odklad ani přípravu neřeším, je na to spousta času.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.6.19 13:18

@luci.no a píšu někde, že s ním nepracuji, případně, že to neřeším s doktorkou?

@Adnira to soustředění je normální. Doma jsi s ním 1 na 1. Ve školce je 1 učitelka a hodně dětí. Děti sledují ostatní a mají moc vzruchů. Kdo je chytlavý, soustředí se hůř.

• Citovat
  • Upravit
16244
6.6.19 13:31

Syn 05/2014 příští rok predskolak. Do skoly se moc tesi.
Na logopedii chodíme od tri let. Ještě mu obcas ujedou ostre sykavky a neumi R. Ř paradoxne uz umi. Grafomotoriku cvicime uz ted a příští rok budeme pokračovat, ma zkrizenou lateralitu a grafomotorika je horsi. Ale tužku drzi pěkné a uvolnění ruky se nam taky daři zlepšovat.
Napočíta do 30, na prstech scita a odcita do 10. Tvary a barvy pozná, pismena vetsinu zna, spíše velké abecedy.
Umi roztleskat slovo na slabiky a určit počet slabik, urci prvni i posledni hlasku, dokaze dat dohromady mnou vyhlaskovane slovo, sam vyhkasku tri a ctyrpismena slova, vicepismena slova jen kde se pravidelně střídá souhlaska a samohlaska, shluk souhlasek mu dela problém. Kratka slova psana velkymi pismeny sam precte. Zavazat tkaničky neumi, skakat pres svihadlo neumi, neumi určit cas na hodinách, orientaci v prostoru ma dobrou. O odkladu neuvažujeme.
Starsi syn 04/2012 letos odklad v PT. Hodně veci se mladší naucil, kdyz jsme trénovali s nim. Příští rok jde starší do první třídy takže počítám, ze maldsi jako predskolak hodne od nej pochyti zase.

Edit: třídy maji smíšené 3-7let. Pokud se uvolní misto, bude ve tride s nejmladším synenlm, kterému bude v zari 3roky. Vekove rozdělené třídy mi přijdou lepsi, ale v nase skolka ma tro třídy všechny smisene.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7346
6.6.19 19:38

@Adnira Když říkám rodičům, že jejich dítě neudrží pozornost, tak tím nemyslím u činnosti, která ho BAVÍ… (Lego, vláčky, počítání do 150 tisíc apod…), ale právě u činností, které ho nebaví. Předškolní dítě by mělo vydržet s pozorností i u takových činností. Ne vše ho ve škole totiž bude bavit. Takže předpokládám, že i ve školce hodinu staví Lego, pokud ho mají. Ale nevydrží dlouho v klidu např. v komunikačním kruhu, nebo u stříhání…odbíhá, válí se po zemi, ruší ostatní. Nesoustředí se. Třeba to myslela takhle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7346
6.6.19 19:46

Co se týče úchopu tužky, v mé třídě jí perfektně drží cca 5 dětí, stejný počet jí drží jako prase kost. Zbytek jí drží na 80% správně…za mě není důležité držet tužku na 100% dle předpisu, pokud jí dítě drží „skoro správně“ a má uvolněnou ruku, zápěstí, nemá v prstech křeč, netlačí…nechávám to být. Horší je takové dítě tlačit do zbývajících 20% za cenu křeče v prstech. Hlavně uvolňovat, netlačit na tužku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.6.19 19:54

@SIMONA1234 drží jak prase kost, naprosto křečovitě a podle toho to vypadá :lol: Bohužel školka na to kašle a neučí správně, když doma natrenujeme, ze školky se vrátí s tím, že paní učitelce to ale nevadí.

• Citovat
  • Upravit
7346
6.6.19 20:04
@Anonymní píše:
@SIMONA1234 drží jak prase kost, naprosto křečovitě a podle toho to vypadá :lol: Bohužel školka na to kašle a neučí správně, když doma natrenujeme, ze školky se vrátí s tím, že paní učitelce to ale nevadí.

Možná u vás začínají až poslední rok před školou, no. Není na škodu začít dřív, aspoň doma…ale před správným úchopem (tréningem) je nutný, aby ruka byla uvolněná, prsty nebyly v křeči…modelovat, něco mačkat (papír a koulovat se), napodobovat hru na piáno, čmárat na papír kruhy, osmičky, elipsy. Klidně několik týdnů, měsíců…Pak teprve nácvik úchopu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.6.19 20:07

@SIMONA1234 nezačínají. Držení naprosto neřeší.
My trénujeme pod vedením speciální pedagožky, což je moje kamarádka.

• Citovat
  • Upravit
7346
6.6.19 20:11
@Anonymní píše:
@SIMONA1234 nezačínají. Držení naprosto neřeší.
My trénujeme pod vedením speciální pedagožky, což je moje kamarádka.

Pak máš dvě možnosti, buď rozvířit diskuzi na nejbližším rodičáku. Jestli se tomu věnují nebo ne? Pokud ne, proč? Pokud se ti do toho nechce, tak holt sama doma s pomocí kamarádky. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.6.19 20:24

@SIMONA1234 já to neřeším a nic od nich nečekám. Obě mám moc ráda, ale beru je jako hlídací babičky. Ony děti nechávají být dětmi, nic po nich nechtějí a hodně je chválí. Za 5 let jsem nezažila, že by řekly něco negativního.
Nevěnují se tomu určitě. Mám u nich už druhé dítě. Samy řekly, že si myslí, že je na to dost času ve škole, a kdy jindy si mají děti hrát, když ne ve školce.
My řešíme hodně věcí. Když jsem s učitelkami řešila, že půjdeme do PPP, že by syn mohl mít asistenta (a nevím, jestli je ve školce i IVP), tak mě prosily, ať to nedělám.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML