Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Limi123 píše:
Od určitého věku ano. Teď je synovi skoro 5 a nejoblíbenější je u něj duha, duhová pastelka a dinosaurus, co dnes dělal foukacimi fixami, měl všechny barvy, které byly k dispozici. Ale kolem toho 3. roku měl žluté období a černé období. Ta černá mě tedy trochu znervoznovala. Ale prostě se mu ta barva líbila. Teď už vyhraněný není.
Naprosto presne to mely i dvojcata. Ted maji 4 pryc a zacina duhove obdobi
@Rachel_cz píše:
No tak uznejte, že růžovej batman by byl divnej
Podle mě období, naše děti měly taky zelené. A modré, oranžové, žluté, růžové, hlavně růžové, růžová se pořád vrací.
Jestli za tím je třeba vidět víc, některé děti milují rituály. Tak ji asi zelená uklidňuje, protože je zelená jako vždycky a tak je to v pořádku.
Taky mám svoje oblíbené barvy, předměty, náš pes si stěhuje pelech na to pravý místo. Pozná, když s ním pohnu o pár centimetrů ![]()
Zajímavý. Pokud nevybočuje jinak, neřešila bych. A co jí zkusit koupit třeba 5 odstínů zelené a zkoušet, jestli půjde i tak jen po jedné?
Naše holky preferují třeba růžovou, ale jen více, ne striktně.
No jestli ti vadi, ze je zelena vic vymalovana, nez ostatni pastelky, tak mas mozna ty ocd
… promin, ale me ta otazka prijde prinejmensim absurdni…
@Rachel_cz píše:
Ahoj, mám dotaz. Hlídám občas malou holčičku, budou jí 3 roky. Porad si chce malovat a maluje poměrně pěkně na ten věk. Maluje hlavně postavy. Všimla jsem si, že si ale vždy vybere jen zelenou pastelku. Nikdy nesáhne po jiné. Dnes jsem jí zelenou schovala a čekala jsem, jakou další barvu zvolí.
Chvíli koukala a pak si šla do stolečku pro další balení a vzala si z něj zase jen zelenou.
Máte někdo také takovou zkušenost?
Když ji zelenou vezmu a dám jí jinou barvu, tak buď je řev a nebo přestane mít o malování zájem.
To je normální. Synovec měl v určitém věku oranžové období. Všechno chtěl oranžové. Dokonce na tom dětském klavírku mačkal zásadně a jenom oranžovou klávesnici. Vyrostl z toho. ![]()
@Melodie91 píše:
No jestli ti vadi, ze je zelena vic vymalovana, nez ostatni pastelky, tak mas mozna ty ocd… promin, ale me ta otazka prijde prinejmensim absurdni…
Nic mi nevadí, ale děkuji ti za starostlivost o mou osobu.
To se tu člověk nemůže už ani na nic zeptat?!
Přišlo mi to jen zajímavé, protože doteď jsem se s tím nesetkala.
Dcera vodovkama malovala jen HNEDOU. Protoze poprve jsme vodovkami malovaly strom a spojila si vodovky s hnedou. Po par mesicich ji to preslo a obrazky zacaly hyrit barvami…
@Rachel_cz píše:
Nic mi nevadí, ale děkuji ti za starostlivost o mou osobu.
To se tu člověk nemůže už ani na nic zeptat?!
Přišlo mi to jen zajímavé, protože doteď jsem se s tím nesetkala.
Nemuze se tu na nic zeptat, aniz by se neobjevili rejpaci, jako ja, s tim se holt musi pocitat
, hlavne teda, kdyz to neni zadne vazne tema a me tohle prijde proste vtipne, to je cele ![]()