Jsem učitelka, citím se přehlcená, je toho na mě moc

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
19.5.25 21:13

přehlcená z práce(učitelství)

Ahoj, du se sem jn vypsat. jsem třetím rokem v nové práci. prví rok jsem tam byla jen na 2 dny v týdnu, tak to šlo, druhý rok tak nějak, ale bylo dost kiksů a failů, vše jsem se učila za pochodu, teď jsem třetím rokem již na zcela jiné laťce, a mám z toho radost, jenže mám pocit že té práce je pořád šíleně moc. Přípravy už jsou trochu lepší, ale pořád mám co vylepšovat, ověřovat… (jedeme projektovou výuku hodně) a teď po třech letech, kdy bych mohla mít klid, se mi nakupily věci jako organizace zájezdu, možná budu třídní, a zcela rána je, že když už mi projekty nějak fungují a dva rky jsem je vymýšlela, ta máme poradu - školení celodenní, kde o nich budeme společně diskutovat a upravovat je, vymýšlet nové…

já jsem popravd dost unavená, jasně, asi 3 roky v nové škole (a nový obor (- sice vystudovaný, ale dosud jsem ho neučila) náročný asi bude… to se asi dá pochopit. Obzvlášť když nemohu čerpat z nějakých příprav z dřívějších let a navíc jedeme jiný systém - projekty. Jenže co mě trápí a čeho se bojím je to, že si to „nesedne“ nikdy. Že takovou příšernou spoustu práce prostě budu mít pořád :(

myslela jsem si, že začátek v nové škole bude strašný masakr, a pak to bude postupně lepší.

Ale ono j to přesně naopak. Když jsem nastoupila, výsledky ten rok nebyly nic moc, třída rozjetá, než jsem pochopila projekty…tak se to prostě nějak zvládlo a všichni spoko. Loni jsem byla jistější, přípravy propracovanější, našla jem si materiály.. nebylo to špatné, ale dítě mi šlo mezitím do školky, mě nabylo práce a asi to dělám blbě, když mi přípravy, testy, opakování, pracovní listy, trvají stejně dlouho i déle než hodina samotná… ale mě nvyhovují žádné z internetu, no..

No a letos to bylo doslova peklo… dom děti, v práci už jsem byla /jsem na víc jak poloviční, a ředitel se mnou nekolikrát fakt nebyl spokojen. dělala jsem chyby, trvalo mi dlouho adaptovat se na to, že pohoda fakt nebude a mentálně se přenastavit na stále pokračující růst. Nechtěla jsem, potřebovala jem si odpočinout, nabra sil..ale nejde to, výuka musí fungovat a zlepšovat se, takže věci a přípravy opět upgraduji, vymýšlím to o víkendech, svátcích… baví mě to, ale začínám mít pocit, že něco dělám fakt blbě.

Letos na mě padla i organizace školního plesu a nějaké věci - nikdo to neví, ale zadala jsem to firmě. :oops: zaplatím jim 8 tis ze svého a oni natisknou pozvánky, připraví playlist a program azábavu..jako bych to udělala já :oops: A připadám si kvůli tomu hrozně. Je to bizár, ale radši dám tu osmičku, než prostě se kvěen červentotálně vyřídit. Mám rodinu, děti… na děti jsem prtivá, písemky opravuju po večerech, mám pocit že to je diagnoza, nemůžu vypnout a když vypnu, je o to horší naskočit, protože jsem pak mimo. To už jsem zjistila, a ředitel fakt nebyl rád, dělala jsem boty, přidělávala starosti.

O prázdninách si také neodpočinu, budu připravovat nové projekty a asi se pojede někam na zájezd.

Prosím, kdo učíte také… rozumíte tomu, proč u mě to první rok bylo fajn, druhý horší a ten třetí zatím nehorší? Hrozně se bojím dlšího šk roku. :?
Normální přci je, že se to zlepšuje… :?

faktoy tam určitě jsou ty, že práce mám víc (uvazek), ale náoky dítěte, manžela, doma, jsou pořád stejné a nezmenšily se.

no a také mi nepřidává, že nejsem ediná s malými dětmi, kdo před pár lety nastoupil, byly jsme tři a holky kolegyn všechno perfetně zvládají, jsou akční, pořád něco vymýšlí… :oops:

dík, že jste to dočetli až sem. Já budu dobrá. Jen mám strach…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
25110
19.5.25 21:28

Pracuji jako asistentka, částečně (velmi málo) učím a ještě studuju. Studium mi dává zabrat nejvíc. Předměty, co studuju a učím, mě baví, tak přípravy buď nedělám, nebo málo a nebo to prostě jde samo. Asistentství s učitelstvím dokupy je ale mazec. Žádné volné hodiny. Taky se malinko bojím, až padnu na plný úvazek, případně na třídnictví. Ale těším se zároveň.
Na jaké jsi škole, že máte tolik projektů?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
19.5.25 21:34

Projektové vyučování je prostě neco jiného, vyžaduje jiné přípravy, jiný styl práce. Nemůžeš vzít učebnici, pracovní sešit a jet podle toho. Když ti to nevyhovuje, bez na klasickou školu. Při polovičním úvazku nemáš těch oducenych hodin zas tak moc, abys z toho měla být takto mimo. Musí tě to bavit a musis si v tom byt jista, pak přípravy skoro nejsou třeba. Nechceš si zkusit najít jiný styl učení? Na jiné škole nebo nějaký jiný systém tam, kde ses te?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.5.25 21:39
@Midaku píše: Více

nedovedu si představit jet projektovou výuku bez přírav, to snad ani nejde, protože je tam cíl, deadline, a náplň učiva je plánovaná tak, aby se dotýkala různých jiných oborů a probíhala prakticky. takže musíš mít určité „workshopy“, k nim připravené pomůcky…stěhuju to jako kočka mladý. Do toho se jde v rámci projektu aspoň ednou „en“, ak zkoumáš otevírací dobu, kdy co kde, kam by se šlo.. jen co se vrátíš, tak je potřeba se na téma podívat ještě z jiného úhlu… a ty chvíle, kdy oni pracují samostatně ok, ale ty pracovní listy dělám po večerech Tak nevím, fakt se to takhle nedělá? dělám to špatně?

• Citovat
  • Upravit
30408
19.5.25 21:40
@Anonymní píše: Více

Učitelství prostě není ve dvanáct doma a tři měsíce volna v roce, je to hlavně spousta práce. Nevím, co jsi čekala. Jestli tě můžu poprosit, pokud se prezentuješ jako učitelka, tak si po sobě přečti všechno, co jde ven. Jsem asi stará škola, ale podle mě by učitelka měla mít nějakou úroveň písemného projevu. Teď jsi anonym, takže to ber jako radu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10726
19.5.25 21:46

Tak uz jsi z toho treba unavena, tak nejak dlouhodobe. Kazda prace nesedne kazdymu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
19.5.25 22:03

No vždyť to píšu, u projektové výuky to prostě je úplně jiná práce než běžně. Pokud ti to nevyhovuje, bez na školu, kde se učí jinak. Ale i ty projekty můžeš recyklovat. Třeba ne teď, pokud jdeš s jednou třídou pořád dál, ale až dostaneš zase malý děti, tak to s nimi půjdeš celý odznova a už s menším objemem připrav. Je spousta škol, které učí klasicky, je další spousta škol, které učí jinak alternativně. Vyber si, co je pro tebe nejlepší. Bude to nejlepší i pro ty žáky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3153
19.5.25 22:12

Dělat jen projektovou výuku by mě také unavovalo. Jsem ráda, že učím klasicky. I běžnou výuku čas od času ozvláštním, ale nejsem nucena denně sedět do večera u příprav. Také učím třetím rokem. Výuka jako taková mě vůbec nevysiluje (i když teď v začátku těhotenství mě unavuje vše :D). Občas mě unavují děti bez hranic (jsou zvyklé z domova dělat si, co chtějí, hlavně, aby je to bavilo). Na 1/2 a 3/4 úvazek jsem dělala hlavně při studiu. Loni už jsem do školy dodělávala minimum a při takto malém úvazku jsem si připadala nevyužitá.
Mám letos prvně třídnictví (ještě na jiném stupni) a nové předměty, ale je to dobré. Proč organizuješ školní ples, když na to nemáš kapacitu? To jsi dostala nařízené? Nešlo se domluvit, že by si to vzal někdo jiný, nebo si organizaci s někým rozdělit? My letos podruhé budeme organizovat a vést příměstský tábor, jsme na to tři a máme, co dělat.
Práci odvádím kvalitně, jde mi o blaho dětí, ale já a mé zdraví (i duševní) je na prvním místě. Nechci vyhořet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.5.25 22:22

Před nástupem na MD jsem učila přes 6 let, z toho 5 na jedné škole. A taky jsem měla pořád práce nad hlavu. Myslím si, že když to chce člověk dělat poctivě a pečlivě, zabere to spoustu času i po 20 letech, obzvlášť, pokud pořád jedeš nějaké projekty apod. Upřímně doufám, že po RD budu moct nastoupit na částečný úvazek, s plným bych rozhodně nestíhala - a pokud ano, musela bych práci šidit, což asi neumím.

• Citovat
  • Upravit
2773
19.5.25 22:34

Píšeš, že doma jsou na tebe nároky taky vysoké, musíš zapracovat i tady. Prostě víc zapoj manžela i třeba širší rodinu, za pár let už to bude lepší - pokud změníš přístup. Odpočinek je nutný, převelet část své práce na externí firmu a dotovat ji ze svého je už holý nerozum (jakkoli chápu, že jsi zoufalá). Zastav se a přemýšlej, co lze zorganizovat lépe - jak v práci, tak doma. Třeba kvalitní spánek, kvalitní odpočinek o víkendech. Zdá se mi, že jsi na sebe navalila kupu zodpovědnosti a ta tě strašně tíží.
Jsi ale na prvním místě zodpovědná za svoje zdraví. Až jednou vyhoříš, budeš se do normálu dostávat hodně těžko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5224
20.5.25 00:41

A cos delala za chyby a boty? Ja si pod tim nejak nedokazu nic predstavit. S cim byl reditel nespokojeny?

Ale za sebe te teda nepotesim. Pribuzny je ucitel a jedou projektovou vyuku taky a ty projekty chysta po vikendech a vecerech. Taky je tridni ucitel a kolikrat je ve skole klidne do sesti sedmi hodin vecer.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.5.25 05:36

Soukromá škola? Vypadá to tak, na jedné jsem začínala a měli na učitele šílené nároky, styl výuky, na který nebyly materiály, takže jsem je musela vytvářet, do toho požadavky na můj volný čas, taky pořád něco organizovat. Přitom plat malý, buzerace velká, děcka rozjíven. Teď jsem na státní škole a je to o hodně lepší. Jdi učit jinam.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
20.5.25 06:25

Jedba zásadní věc tu nezazněla. Je velká smůla, žes nezačala učit před dětmi. Proč? Já jsem měla před dětmi pět let praxe. Makala jsem na přípravách a pomůckách do večera. Dodnes z toho těžím. Začala jsem v době, kdy byl internet v plenkách.
Kdo začne učit až s dětmi, tak už prostě ten čas nemá, chápu. A navíc pořád ten pocit, že někde něco dluží.. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
20.5.25 06:28

Ja tě asi nepotěším. Za mne je učitelství absolutní flákačka. Od té doby co učím ve škole chápu, proč mají učitelé málo peněz. :mrgreen: mám částečný uvazek a oproti jiným pracem 0 stresu. Povinnosti, když nějaké, tak absolutně směšně jednoduché… vím, že je tu hodně učitelek, a nechci je urazit. Ale taková je realita.

• Citovat
  • Upravit
30408
20.5.25 07:05

Pod anonymem tu může každý tvrdit dokonce i to, že potkal Elvise. Nebo že je prostě línej flákač. Je to realita tvoje, ne té profese.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová