Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tohle bych akceptovala (a sama tu moznost nabídla) pouze v případě, že by dotyčný doktor byl starší než můj otec…
@Kunikula Strhana rekla bych, ze maji tak 45 let, majitel ma 55 (otec 62) ![]()
@Anonymní píše: Více
Mne by to nevadilo..ve vztahu doktor sestra. Tezko si predstavuji ze bych nejak
emu profesorovi, primari tykala, ale tykani mne bych prijmula klidne ![]()
Ahoj,
naprosto normální, dvojnásob jestli děláš na Jaggyně ![]()
Pracovala jsem jak na veterině, tak v nemocnici a všude automatické tykání
Ohradit se a budeš za prudáka a tvoje pozice nejistá… Pokud jsi opravdu na Jaggy klinice, tam jsem ani po třech měsících se neohradila a netykala. Pracovala jsem ještě i na maličké klinice na P9 a tam se taky vykalo lékařům. Ale asi mi to uplně nevadilo. Jsem ale starší generace, beru to tak, jak to je ![]()
Jeste bych brala Aleno vy…ale tykat a nechat si vykat se fakt divny. To opravdu u nejakych senioru. A co by udelali, kdybys jim taky tykala? Opravi te, ze mas vykat? To by me zajimalo
Asi záleží na tom, jak bych se tam jinak cítila, ale vykání je v profesní oblasti známkou respektu obousměrně nadřízený/podřízený. Kolikrát se mnohem lépe řeší profesní záležitosti, zase tykání je známkou familiérnosti a posouvání hranic. Takže nedokážu jednoznačně říct, zda by mi to vadilo, záleželo by na více faktorech, ale spíš ano takhle zpočátku pracovního poměru.
Je to zvláštní praktika, ale pokud je to takhle plošně, tak se ozvat můžeš, ale asi bych nečekala, že budou X let zvyklí doktoři na to nějak extra myslet, že zrovna tobě jako jediné sestře mají vykat
A vzdělání v tom nehraje žádnou roli, nějak si nevybavuji, kde v etiketě z tebe VS dělá automaticky společensky významnější osobu než SŠ
(mimo nějaké významné tituly jako profesor, ale tam už to jde často i s věkem, tam by se to uvažovat dalo, zejmena ve vztahu k vyrazne mladsim kolegum nebo studentum atd).
Příspěvek upraven 18.05.25 v 12:19
@lilith1 no ale jde o to, ze me se nikdo neptal a došla jsem na to, az mi začal tykat.. proto jsem se ptala kolegyně, ze jsem asi blbě slysela a tykame si.. a ona ze ne, ze sestrám se automaticky tyká a sestry musí vykat
Tak je blbe, že ti to neřekli. My si v práci tykame ale každého nového příchozího s tím nejpozdeji v první den seznamime ![]()
Příspěvek upraven 18.05.25 v 12:21
@Beruska999999 ja taky byla vždy zvyklá v práci tykat, ale vzajemne. A ne, ze te v podstate ponizují tim, ze jsi ‘’společensky méně vyznamny’’ a oni ti tykají a ja jim musis vykat.
Tak bych danému člověku člověku taky začala tykat.
nemusíš, pokud se ti to nelíbí, můžeš se ozvat, nebo odejít…
Ahoj, prosím anonym nebo smazat,
Minuly měsíc jsem nastoupila na pozici zdravotní sestřičky na veterine (je mi 28 let) a zjistila jsem, ze je ve zvyku to, ze doktoři automaticky tykají sestrám (jsme tam tři), ale sestry musí doktorům vykat. Ja myslela, ze jsem blbě slysela a pri seznámení mi nabídl tykání, ale pak mi kolegyně situaci vysvětlila.
Ja nevim jak vy, ale me to prijde zvláštní, az ponižující. Vim, ze se tady na to nehraje a vzali by me i se stredni, ale mam i vysokou (a vlastně ikdybych mela jen tu stredni, tak mi to prijde dost nevhodne).
Co myslite vy, ohradili by jste se?