V práci mi automaticky tykají

Anonymní
18.5.25 11:58

V práci mi automaticky tykají

Ahoj, prosím anonym nebo smazat,

Minuly měsíc jsem nastoupila na pozici zdravotní sestřičky na veterine (je mi 28 let) a zjistila jsem, ze je ve zvyku to, ze doktoři automaticky tykají sestrám (jsme tam tři), ale sestry musí doktorům vykat. Ja myslela, ze jsem blbě slysela a pri seznámení mi nabídl tykání, ale pak mi kolegyně situaci vysvětlila.

Ja nevim jak vy, ale me to prijde zvláštní, az ponižující. Vim, ze se tady na to nehraje a vzali by me i se stredni, ale mam i vysokou (a vlastně ikdybych mela jen tu stredni, tak mi to prijde dost nevhodne).

Co myslite vy, ohradili by jste se? :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16218
18.5.25 12:02
@Anonymní píše: Více

Já asi ano. Buď se tyká, nebo se vyká :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
960
18.5.25 12:09

Tohle bych akceptovala (a sama tu moznost nabídla) pouze v případě, že by dotyčný doktor byl starší než můj otec…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.5.25 12:10

@Kunikula Strhana rekla bych, ze maji tak 45 let, majitel ma 55 (otec 62) :roll:

• Citovat
  • Upravit
12571
18.5.25 12:12

Mne by to nevadilo..ve vztahu doktor sestra. Tezko si predstavuji ze bych nejak
emu profesorovi, primari tykala, ale tykani mne bych prijmula klidne :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16939
18.5.25 12:13

Ahoj,

naprosto normální, dvojnásob jestli děláš na Jaggyně :lol:

Pracovala jsem jak na veterině, tak v nemocnici a všude automatické tykání :nevim: Ohradit se a budeš za prudáka a tvoje pozice nejistá… Pokud jsi opravdu na Jaggy klinice, tam jsem ani po třech měsících se neohradila a netykala. Pracovala jsem ještě i na maličké klinice na P9 a tam se taky vykalo lékařům. Ale asi mi to uplně nevadilo. Jsem ale starší generace, beru to tak, jak to je :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4152
18.5.25 12:14

Jeste bych brala Aleno vy…ale tykat a nechat si vykat se fakt divny. To opravdu u nejakych senioru. A co by udelali, kdybys jim taky tykala? Opravi te, ze mas vykat? To by me zajimalo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3094
18.5.25 12:15

Asi záleží na tom, jak bych se tam jinak cítila, ale vykání je v profesní oblasti známkou respektu obousměrně nadřízený/podřízený. Kolikrát se mnohem lépe řeší profesní záležitosti, zase tykání je známkou familiérnosti a posouvání hranic. Takže nedokážu jednoznačně říct, zda by mi to vadilo, záleželo by na více faktorech, ale spíš ano takhle zpočátku pracovního poměru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3009
18.5.25 12:17

Je to zvláštní praktika, ale pokud je to takhle plošně, tak se ozvat můžeš, ale asi bych nečekala, že budou X let zvyklí doktoři na to nějak extra myslet, že zrovna tobě jako jediné sestře mají vykat :nevim: A vzdělání v tom nehraje žádnou roli, nějak si nevybavuji, kde v etiketě z tebe VS dělá automaticky společensky významnější osobu než SŠ :nevim: (mimo nějaké významné tituly jako profesor, ale tam už to jde často i s věkem, tam by se to uvažovat dalo, zejmena ve vztahu k vyrazne mladsim kolegum nebo studentum atd).

Příspěvek upraven 18.05.25 v 12:19

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.5.25 12:19

@lilith1 no ale jde o to, ze me se nikdo neptal a došla jsem na to, az mi začal tykat.. proto jsem se ptala kolegyně, ze jsem asi blbě slysela a tykame si.. a ona ze ne, ze sestrám se automaticky tyká a sestry musí vykat

• Citovat
  • Upravit
3009
18.5.25 12:20

Tak je blbe, že ti to neřekli. My si v práci tykame ale každého nového příchozího s tím nejpozdeji v první den seznamime :nevim:

Příspěvek upraven 18.05.25 v 12:21

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.5.25 12:21

@Beruska999999 ja taky byla vždy zvyklá v práci tykat, ale vzajemne. A ne, ze te v podstate ponizují tim, ze jsi ‘’společensky méně vyznamny’’ a oni ti tykají a ja jim musis vykat.

• Citovat
  • Upravit
Alpacass
18.5.25 12:25

Tak bych danému člověku člověku taky začala tykat.

• Citovat
  • Upravit
41129
18.5.25 12:25

nemusíš, pokud se ti to nelíbí, můžeš se ozvat, nebo odejít…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41129
18.5.25 12:26
@Alpacass píše: Více

nebude za „neslušnou“? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...