V práci mi automaticky tykají

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9051
18.5.25 12:28

U nás má zas jedna kolegyně své pravidlo. Komu učila dítě, tak s ním si tykat nebude. Taky zvláštní. Stejné vzdělání, stejná náplň práce. Jelikož mé dítě učila, tak patřím mezi skupinu „ty budeš vykat“. Je to divné, zvláštní. Ale nic s tím prostě neudělám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16384
18.5.25 12:32

Beru, zr ne každý nabídne tykání. Vesměs prostě starší mladšímu. Kolem mě si taky někdo týká, někdo vyká, podle toho, kdo tykání komu nabídl. Kdo nenabídne, tomu vykám, mladším jsem tykání vždy zase navrhla já. Ale automaticky by mi to vadilo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Alpacass
18.5.25 12:33
@Keyllah píše: Více

Ne víc než ti, co jí začali automaticky tykat.

• Citovat
  • Upravit
4164
18.5.25 12:33
@Anonymní píše: Více

Začala bych těm doktorům tykat taky. Vždyť ti to ani neřekli oni, ale nějaká kolegyně, takže to ofiko od nich ani nevíš, tudíž se tomu nemůžou divit :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41283
18.5.25 12:34
@Alpacass píše: Více

takže bude za neslušnou, jako nováček v pracovním kolektivu, fajn začátek…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8109
18.5.25 12:36

Přesně tohle praktikuji celý život. Jak mi někdo tyká, tykám automaticky také bez ohledu na věk. Sranda je, jak se s tím vypořádávají ti, co očekávali, že oni budou tykat a já vykat :) Jinak mi nějaké lpění na vykání vždy přišlo takové nevyspělé, hodné nezralých osobností s nějakým vnitřním mindrákem. Jestli si někdo udrží respekt vůbec není o ty/vy, protože kokotem lze být, i když budou všichni kolem vykat a klanět se k zemi :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Alpacass
18.5.25 12:37

Takže si má nechat líbit nevychovanost od jiných?

• Citovat
  • Upravit
1098
18.5.25 12:38
@Kelsey1 píše: Více

A ona Ti tyká?
Každopádně je trapná :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41283
18.5.25 12:39

a řešením má být oplatit stejnou mincí? být taktéž za nevychovanou? a v nové práci kam chce zapadnot? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10894
18.5.25 12:40

Blba situace
Samozrejme jsi v pravu, ze tykani nema byt jednostranne
Na druhou stranu po mesici zacit skolit doktory ve slusnem chovani je taky nic moc pro tebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9051
18.5.25 12:42
@Apolena05 píše: Více

Ano tyká. Nás je v práci několik, kteří spadají do její kategorie, jak píšu. Kdybych to byla jen já, tak si to vezmu osobně. Několik kolegyň se opakovaně ptalo, jestli si nepřipadá divně. Ne. Má své zásady. Ať si teda trhne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30317
18.5.25 12:46

Je to nevhodné a neslušné. Styl jeden tyká druhý vyká je slušný pouze v rovině učitel žák, jinak ne. Takže bych se taky ohradila. Chtějí-li tykat OK, ale z obou stran nebo alespoň po řádně domluvě na kterou bych nyní už nepřistoupila. U nás v práci toto taky vzniklo, ředitelka mě a dalším dvou holkám tyká a my jí vykáme a jsme nyní v situaci, kdy jsme o dost starší a jsme jedny z mála u kterých to takto je a nyní mi to hodně vadí, ale už nějak není jak to změnit. Tak jen doufám, že to časem dojde i jí, že je to blbě a srovná to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14979
18.5.25 12:49

Na druhou stranu fandím všem, kdo se zvládne sám sebe asertivně zastat. Začít automaticky podřízeným tykat je neomalenost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1404
18.5.25 12:49

Na to bych nechtěla přistoupit, ale co konkrétně bych udělala, nevím. Kdyby to jinak byla práce snů… Asi bych to občas zmínila, že mi to takhle vadí. Ale sama bych těm doktorům tykat nezačala. Nebo bych se některého z těch doktorů zeptala „my si tykáme?“, pokud bych sebrala dost kuráže.
Mně tohle vadilo i jako brigádnici při VŠ, že mi na té brigádě někteří automaticky tykali a zas o moc starší třeba ani nebyli.
Jinak mi přijde přijatelné, když si u nás v práci s ředitelem vykáme a on mě oslovuje křestním jménem a já jeho „pane řediteli“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8109
18.5.25 12:51

Proč nevychovanou? Ve spoustě fitek se automaticky tyká bez rozdílu věku, to samé mezi motorkářema a dalšíma zájmovýma uskupeníma. Tak se to holt rozšíří na veterináře, když nadřízení jinak nedají :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová