Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
AHoj holky,
řeším nějak více problému najednou co se týká kojení a už mě to všechno nějak hrozně unavuje.
Malý má nyní něco přes tři týdny a kojíme pomocí kloboučku. Na jednom prsu jsem schopna ho kojit i bez kloboučku, ale to druhé nám nejde, takže trénujeme, ale není to ono.
Problém je, že se malý u prsa přejídá. Našla na stránkách kojeni.net, že je to vlemi vyjímečné, ale že se to může stát.
Já nevím, čím je to způsobené, jestli těmi kloboučky nebo prostě tím, že řve hlady a já vyměknu a dám mu najíst a on vlastně hlad nemá.
Podle mě má malý slabší reflux, často ublinkává někdy i třeba hodinu po kojení.Zavedli jsme nějaký opatření, aby to blinkání bylo lepší, ale nějak se to nelepší.
Nejhorší jsou ovšem noci. Kdy malej skoro nespí a já padám únavou. Zavedla jsem režim, že kojím po 7 minutách, potom krkáme a potom dáváme další kola podle potřeby. Malý ještě u prsa totiž usínal. Jenže nejsem vlastně schopná poznat, kdy má dost a kdy ne. Takže se mě vzdá, že téměř vždy křičí hlady, ale hlad určitě nemá. Má rekordní příbytky, narodil se 3,1 kg, nyní má 4,1, tzn. za tři týdny přibral 1 kg. V noci fakt magořím. Už nějak přemýšlím, že si budu odstříkávat a v noci mu dávat z lahve, protože to fakt nezvládám, jenže to stejně nepoznám, jestli je dojezený nebo ne. Dříve se totiž krmil třeba 1,5 hodiny, což jsem se snažila odboural díky těm 7 minutám. Ale prostě nevím, jak už dál.
Leni
Zkus ho ududlat dudlíkem… já jsem vypozorovala, že malá se mi bezpečně zebleje, když má jídlo dřív, než 2,5h po předešlém. Takže v mezičase dostávala dudu a jak byly horka, tak čajík. Zvykla si na to a funguje to. Dřív taky jedla třeba hodinu, než se naučila pořádně sosat, ale postupně se dopracovala k cca 15 minutám. Tak nezoufej, určitě se vám to taky podaří vyladit ![]()
Dudlík vždycky má jen chvilku. Potom ho vyflusne. Jinak nám už taky byl doporučen heřmánkový čaj, kdyby prý řval hlady, ale byl nakojený a podle mého úsudku najezený.
zkoušeli jste vážit? jen třeba nárazově? abys měla přehled kolik vypije? Malej mi ve 3týdnech vypil 100ml, a dr. mi pak řekla, že se přejídá, a řve, protože ho bolí bříško, ať nedávám dřív jak po 2-3h, dřív to nemá ztrávený
Ahoj Leni, tak my naštěstí neměli nějaké výraznější problémy s kojením, ale co se týče jekotu u kojení, tak to teda znám… V našem případě (má ale už 3 měsíce) to je ale tím, že se někdy nahltá a pak ho to tlačí v bříšku. U Vás bych řekla že to je tím neustálým kojením, protože nemá čas vytrávit a pak mu to mlíko v bříšku kvasí. Dáváš nějaké kapky na bolení? U kluků jsou koliky častější, tak možná bohužel to bude i u Vás.. Zkus mu dát Espumisan (5-10 kapek před každým kojením, může se od narození) a minimální odstup 2,5h. ať má čas vytrávit a nekvasí mu to v bříšku. Jestli si nejsi jistá jestli se napije dost, tak si pořiď váhu a važ si ho před a po kojení. Nebo zajdi kde jsi byla v porodnici na dětský a tam ti taky poradí a pomůžou. Popřídě ke svému pediatrovi. Já ale myslím, že si vezme dostatek, když tak krásně přibírá (to by ti ostatně řekl i pediatr). Hlavně se nebát někam zajít a poradit se, já toho měla taky v 6nedělí plný brejle
Držím palce a ať se daří ![]()
lencula píše:
Dudlík vždycky má jen chvilku. Potom ho vyflusne. Jinak nám už taky byl doporučen heřmánkový čaj, kdyby prý řval hlady, ale byl nakojený a podle mého úsudku najezený.
Leni, čaj mu nedávej, to je myslím zbytečný. Plně kojený dítě nemá potřebu dalších tekutin, jen ho zvykneš na sladký. Doporučuje se v nějakých šílených vedrech dát třeba lžičkou trochu kojenecké vody kvůli dehydrataci, ale to není váš případ. Zkus nejdřív vyloučit to bolení a jestli vypije dost, pak uvidíš co dál. Pokud nemá dost mlíka, tak pak dokrmovat UM, ale ne šidit čajem ![]()
Tedy, si připadám, jako bych to psala já.
Mám úplně stejný problém. Prcek tři týdny a tři dny starý. Kojím také s kloboučkem a také mi to jde u jednoho prsu bez (ale ne pokaždé). No, nejhorší je, že mu to teče všude okolo, jak to teče skrz ten klobouček „proudem“ a někdy se mi i zakucká, jak to do něj teče..
No a samozřejmě mi taky ublinkává. Myslím, že ho překrmuju, páč taky řve a já nevím proč, tak mu někdy dám i po hodině..
Tudíž doufám, že se tu taky dozvím něco užitečného.. ![]()
No a dudel taky plive, takže dudlíkem se mi ho podaří utišit pouze někdy.. ![]()
Pak se taky doporučuje nejdřív trochu mlika odstříkat, aby to neteklo proudem a aby se mimino dostalo k tomu zadnímu. Když má matka mlíka moc, tak mimi pije jenom to přední a to rychleji stráví a má dřív hlad. A taky prý po tom předním víc bolí bříško.
Ve 3 týdnech je dost času hodnotit nějaké přibírání a přejídání. Moje obě děti měly rychlý přírůstkový start.
Zkusila bych dudlík, když bude dítě řvát, tak nejdřív vyloučit jiné příčiny, ale pokud to nezabere, prso bych dala, délku neomezovala (pokud fakt pije a nedudlá). podle mě pak může jí o opačný problém - kojení půjde do háje.
Lenculo, my jsme měly stejný problém. Malá má teda už skoro 3 měsíce, ale doteď kojím s kloboučkem a asi už se ho nezbavím. Dopoledne kojím po hodině, odpoledne tak po dvou, ale v noci mi spinká. Budí se průměrně po sedmi hodinách a potom najíždí na dopolední hodinový režim.
Taky hodně přibírala. V šesti týdnech měla 5.35 kg, v deseti týdnech už 6.07 kg. Jenomže moje malá je spokojená. Já vím, že je to těžké, nedat mu prso, když řve, ale časem vychytáš který řev co znamená. To šestinedělí je od toho, abyste se sžili. Nakonec budeš přesně vědět, co se děje. On pokud je tak maličký, tak každý nepříjemný pocit v bříšku řeší papkáním. Takže když ho bolí bříško z přejedení a ty mu nabídneš prso, vezme si ho. Poraď se o tom určitě s doktorkou, ale já bych taky řekla, že to chce najet na nějaký režim, aby to stíhal trávit.
Lenczii píše:
Tedy, si připadám, jako bych to psala já.
Mám úplně stejný problém. Prcek tři týdny a tři dny starý. Kojím také s kloboučkem a také mi to jde u jednoho prsu bez (ale ne pokaždé). No, nejhorší je, že mu to teče všude okolo, jak to teče skrz ten klobouček „proudem“ a někdy se mi i zakucká, jak to do něj teče..
No a samozřejmě mi taky ublinkává. Myslím, že ho překrmuju, páč taky řve a já nevím proč, tak mu někdy dám i po hodině..
Tudíž doufám, že se tu taky dozvím něco užitečného..
No a dudel taky plive, takže dudlíkem se mi ho podaří utišit pouze někdy..
Me se prave taky zda, ze to tece moc rychle, ze se obcas zajika. Hlavne ho porad prevlikam, protoze se bud pocinta mlikem z toho kloboucku nebo se pozvraci. Mozna je chyba i to, ze pres den ho nechavam spat podle potreby, ale v noci se me budi treba i kazde dve hodiny a porad rve ![]()
Jeste ze ho manzel porad nosi, ale me uz z nej normalne boli zada.
Bohuzel vahu si pujcit nemuzeme. Bydlime v zahranici a vlastne tu nejsou ani pediatri. Jsou tady jen rodinni doktori a chodi k nam neco jako porodni asistentka a s tou resim vsechno. Uz jsem ale premyslela, ze pujdeme k doktoru, protoze uz fakt nevim co dal. Manzel je v klidu, ale me uz slusne hrabe.
ja moc tvuj prispevek nechapu,vubec nechapu z ceho usuzujes,ze se prejida,ze chce byt u prsa ??To je normalni nez se nejede rezim a to chvili trva
navic se podle toho jak casto je u prsa, tvori mnozstvi a sila mleka
ono to prvni 2 -3 mesice nefunguje tak,ze 10 minut kojis a potom mas 3 hodiny klid,to je smesna predstava
Já ho přikrývám látkovou plenou, ale mrská se, takže je stejně mokrej i na oblečení.. ![]()
Mě bolí záda jedině při kojení, holt si ani neumím pořádně sednout a hrbím se u toho jak stará babka..
No fandím nám oběma a doufám, že to nějak vychytáme ![]()
Tvé mimčo je ještě malé, musíte se spolu srovnat. Večer to může být kolika, mimino je neklidné a ničím se mu nezavděčíš, zkus vydržet do jeho 2-3 měsíců, mělo by to přejít.
Jinak určitě nedávej čajíky apod. (hlavně ne heřmánkový ten je projímavý pro malé mimča!), jedinou tekutinu a jídlo, které teď tvé mimi potřebuje je tvé MM, žádné náhražky. Zkus posunout kojení min. po 2 hodinách ne dříve, to předchozí mléko se musí strávit, jinak mu to v bříšku neudělá dobrotu, bude zvracet, bude ho bolet, bude nespokojené.
Holt, mateřství je také hodně o pokusu a omylu, každá z nás se učí. Držím palce, ať se s malým dáte do pohody.
To, ze se prejida jsem usoudila z rychlych vahovych prirustku a z toho, ze kdyz ho tam mam 1,5 hodiny, tak ani po tehle odbe neni spokojeny. Takze ho ted odtrhavam max. po 45 minutach.
Ja si samozrejme nepredstavovala, ze materstvi bude leharo. Ale spise me mrzi, ze proste nepoznam kdy ma dost. On je evidentne bezedny. S klobouckem se odtrhne jenom nekdy, ale hned hleda prso znovu. No a u prso to jeste nemame tolik vychytany, protoze tak kojime jenom dva dny.