Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahojte jak dlouho Vás nechali přenášet, především u druhorodiček? Já už jsem 7dní po Tp a na včerejší ko mi mudr sdělil, že mimču se daří dobře, tak ještě počkáme na případné vyvolání, ale mám strach o mimčo dočetla jsem se, že se může kazit plodová voda a hlavně nechci aby se mi narodil obřík
Když jsem ji řekla jestli si můžu sama zažádat o vyvolání tak mě docela odsekla a řekla, že ne, tak se chci zeptat jaké má kdo zkušenosti?
On je nějaký rozdíl v potermínovém těhotenství u prvorodiček, druhorodiček a vícerodiček?
Jsi děvče těhotná. To je celé. Nějaký údaj, co ti napsal doktor jako tp je jen orientační údaj. Nevypovídá nic o tom, že jsi měla před týdnem porodit. A nikde není psáno, že je nutné porod vyvolat.
Bud´ráda, že máš ještě asi už jen jednoho z mála normálních doktorů, co vědí, že normální těhotenství trvá 38-42 týdnů a někdy i krapet déle a nechávají to na plodu.
Ono vyvolání vůbec nemusí být žádný med, můžeš i skončit pod kudlou, protože to nepůjde.
Není nad přirozený porod. Ještě počkej ![]()
Naprostý souhlas s @berry4 . Technicky vzato je přenášení až od 42+0. Buď ráda za rozumného doktora. Vyvolání porodu je pro miminko taky rizikové.
A ještě k tvé otázce, moje porodnice nechává, samozřejmě pokud je všechno ok, do 41+3, a to i rodičky po sekci. Ale jsou porodnice, kde na vyvolávání tlačí už od termínu porodu.
@blobfish píše:
Naprostý souhlas s @berry4 . Technicky vzato je přenášení až od 42+0. Buď ráda za rozumného doktora. Vyvolání porodu je pro miminko taky rizikové.
Technicky ano, ale Nikde se tim neridi. V kazde porodnici chteji, aby dite bylo do 42+0 venku. Ja porodila 42+1 a vsichni tam z toho byli nervozni a u me se furt nic nedelo.
Nech to na diteti. Porodni cesty jeste nemuseji byt pripravene a vyvolavane porody casto konci sekci, prave proto, ze telo ani dite neni pripraveno. Ja bych si nechala porod vyvolat az 42+0, samozrejme za predpokladu, ze by se mimcu darilo dobre.
Pokud se bojíš, můžeš zažádat o programovaný porod. Nejdřív v termínu, někde je to za příplatek a musíš být připravená na to, že pokud přijmou akutní případ, tak Tvůj programovaný porod odsunou. Při tomto se ale nezachází dál než podání vaginálních léků na vyvolání porodu, pokud se to nepovede, půjdeš domů, rozhodně porod nebudou vyvolávat kapačkami s oxytocinem.Je to na žádost rodičky a podepisuješ spoustu papírů - jakoby na Tvou odpovědnost.
Takto rodila moje teta, vytoužené těhotenství ve 40 a přenášet nechtěla. Bylo to rychlé, vše dopadlo dobře.
Jako jedna z mála Tě chápu, taky jsem nechtěla přenášet a měla jsem toto s doktory domluvené, kdybych neporodila do termínu - naštěstí jsem vždy porodila - v termínu přesně na den nebo 12 dní před termínem. Je fakt, že ke mě se chovali trochu jinak, jsem kardiačka. Rozhodně jsem se nesetkala s žádným arogantním odmítnutím, ale každý na mě měl dostatek času - ve velké FN,„továrně na děti“,byla jsem moc spokojená ![]()
Teta je zdravá, taky jí vyšli vstříc.
Bud ráda že mají takový přístup, tady v porodnici když rodička neporodí do termínu, tak primář hned druhý den nabízí vyvolání a stejně mi řekl že déle jak 7 dní mě přenášet nenechají, že by to bylo na moje riziko, termín jsem měla v neděli, o víkendu nic dělat nebudou, takže jsem musela nastoupit v pátek, ted jsem podruhé těhu a když jsem to říkala moji nové gyndařce, tak mi řekla at změním porodnici, že to je špatný přístup pro miminko i pro mě
Jak jasne, ze po tom terminu, kdy telo zhruba naplanovalo dite vypustit ven, se nezacne obmenovat voda jako pred tim, placenta atd… Ale to musi zjistit doktor zda je vse jeste funkcni, porodni cesty byt pripravene ani nemusi, a dite uz by chtelo ven… V tyhle dobe, kdyz skoro vsichni rodi pozde, to telo uz tak dobre nefunguje, neprdne voda, nejsou ready porodni cesty atd… Ja bych si raci porod nechala vyvolat, nez resit rizika, a nedivim se ze porodnice chteji aby se deti narodili do 42tt, jinak by za nima matky chodily nadavat, ze je dite postizene kvuli nim a pozdnimu porodu… Na triko bych si to taky nevzala
Dekuji vsem nakonec nebylo zadne vyvolavani, jelikoz po napsani meho prispevku se mi porod rozjel sam a za 4h byla mala venku ![]()
@Crist fakt? tak to je krásný
jestli nebudu moct sama porodit, tak jsem asi napíšu ![]()
@střepina Ano byla to asi opravdu nahoda
ja uz byla nervni prenasela jsem tyden a stacilo mi to, obdivuji ty kteri prenaseli i dele, ja uz byla opravdu vycerpana, bylo to me druhe tehotenstvi a za me teda o trosku narocnejsi a porod bolestivejsi i pres odhady doktoru jak je mala o 10dni mensi a vahove bude tak kolem 3,5kg tak jsem nakonec porodila krasnou holcicku 4300g a 54cm a mela jsem teda co delat uf
@Crist tak moc gratuluju
to jsi si dala, 4kg miminko rodit musí být pěkná fuška, když se přenáší, tak právě ty mimča už jen nabírají
@střepina Děkuji ja vim, ale za tyden nemohlo nabrat tolik
no dala zabrat jeste ze jsem to nevedela predem jinak bych se bala rodit normalne
jsem rada, ze uz to mam za sebou ![]()