Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Kristyna.Vechtova Kdyz to mas takhle tak je to pro tebe jedine dobre. Nikdo ti nic nebere
Tak bud rada za system, ktery funguje a tobe vyhovuje. ![]()
@Kukacka123 jako asi takhle já respektuju názor každýho, ať si ženy rodí jak a kde jim přijde nejlepší, sama u druhého zvažuju ambulantní porod, ale prostě doma bych nerodila, já jsem na to moc velkej posera. Já měla teda štěstí jak na PA tak pak i Dr, na vše se ptali, zda chci, ať si dělám, ležím, sedím atd jak mi je pohodlné. Takže jasně třeba jsem jedna z mála co měla vyvolání v pohodě, ale nevím proč se to teď prezentuje jako hrozný, děsný a pak se nemají maminky co skončily ať už u vyvolání nebo u císaře cítit jako ty co nedokázaly porodit přirozeně - no a co hlavně že je dítě i maminka v pořádku. Jestli ho vytlačila sama v kleče nebo muselo CS je to přeci fuk - narodil se nový život..
@Hakna55 no mám, ráda jsem. Myslím, že se extra přírodní a přirozené porody až moc přeceňují, jak se pak mají cítit maminky které musely na CS třeba kvůli postavení miminka - asi hrozně že, protože ony nedokázaly přirozeně přivést dítě na svět s o to budou horší matky ![]()
Já nikomu nic neberu pro mě a za mě ať si ženy rodí doma, do řeky nebo na poli. Já jsem ráda, že žiju v 21.století a v případě nouze by dokázali mému dítěti a mě zachránit život. Podle mě je úplně jedno jak a kudy vyjde dítě na svět, hlavně že je zdravé a v pořádku a rozhodně bych kvůli intuici, nečekala jestli se porod rozjede sám nebo ne a kdybys čekala 2 dny a porod se stejně nerozjel, tak co cítila by si se míň bezmocná?
@Kristyna.Vechtova mam stejny nazor. At si kazdy rodi, jak chce a kde chce
ja bych doma taky nerodila a jsem za nase zdravotnictvi rada
navic vse lze odmitnout, i to vyvolavani a nikdo nic nezmuze
v dnesni dobe jde podepsat reverz…ja byla nakonec strasne rada, ze mi malickou vyndali ven CS a ze byla nakonec v poradku bez nasledku
to, ze jsem ji videla az po nekolika hodinac a ze mi ji ani neprilozili a na minutku neukazali, tak to prebilo to, ze jsem vedela, ze se o ni postaraji a bude v poradku. To je pro me to nejdulezitejsi
takze jsem doktorum vdecna…kdyz si vezmu, co by se asi podelalo, rodit treba doma, tak na to ani nechci myslet ![]()
@Kukacka123 přesně
jsem ráda, že nejsem jediná, co bere normálně porod pokud se mu pomůže a není super extra přírodní a přirozená - za mě je zdraví dítěte nejdůležitější ![]()
@Kristyna.Vechtova jo, mam uplne stejny nazor
kdyz to jde prirozene, je to super…kdyz to nejde ci je problem a lze tomu pomoct, proc ne, kdyz z toho bude zdrave miminko
a jak rikas…zdrave dite je to nejdulezitejsi! - vlastni zkusenost ![]()
Tak ale když nechceš, nikdo tě nedonutí
, zvlášť u třetího porodu už je člověk schopen si leccos vybojovat… Já taky podepisovala revers a prcek se narodil 42+0, 40 minut po příjezdu do porodnice. Tak třeba u čtvrtého už si to uděláš po svém
.
@Kristyna.Vechtova já tedy po třech porodech zjistila že vyvolávané porody ohrozily mé dítě víc než přirozený.
@zuzan jasně já to nikomu neberu, nenutím svůj názor, moje dítě bylo a je v naprostém pořádku. A jak jsem psala výš respektuju všechny ať si rodí jak ony uznají za vhodné, pokud nechtějí ať vyvolání nepodstupují. Mě například to naprosto vyhovovalo a pokud mi ho Dr navrhne i u druhého tak ho opět podstoupím ![]()
Ja mám pocit, že už na spojení "přirozený porod' zacinam být alergicka
Proboha buďme rady, že se nám děti narodily zdravé a v pořádku a je úplně jedno jak. Fakt aby ještě ženská po vyvolani nebo po císaři mela depku z toho, že miminko nezvládla vytlacit, jak to tady občas vyzniva.
@Dzejn111 přesně!!! Souhlasím, už jsem to psala výš, že pak chudák ženský který musí na CS tu pak píšou diskuze a deníčky jak jsou špatný matky že nezvládly porodit přirozeně ![]()
Já jen za sebe mám zkušenost že po vyvolávací tabletě jsem dostala zimnici třesavku bušení srdce. Dítě Ozvy skoro na nule po té ležení na monitoru, kdy mělo dítě skrs pochvu připojený na hlavičce senzor. Kontrakce po minutě 12 h. Pak oxytocyn to už bylo na vyskočení z okna.
Druhý porod tablety na vyvolání a překotný porod kdy jsem držela hlavičku dcery mezi nohama ve výtahu aby mi nevypadla.
Třetí s tím že jsem podepsala reverz nic se nevyvolavalo. Trval sice skoro 23 h ale mohla jsem jít na procházku do parku uvařila jsem večeři zkoukli jsme film . V porodnici 3 h kdy jsem polehavala a odpočívala. Kontrakce fakt bolestivé jen asi třicet minut před narozením dcery. Proběhly dva monitory . Voda se nepichala klystýr nebyl malá vyšla na lůžku i s plodovou vodou na hlavě měla ještě plodovy obal jako čepičku. Obě jsme byly ok a mohly hned odejít domů.
@zuzan
Tak ona je i otázka, jestli by to bez té tablety neproběhlo podobné … Já měla vyvolávaný první porod, a byla jsem docela ráda, protože jsem měla trosku obavy z toho, kdy a jak to začne
Tahle jsem přišla, za necelé 4 hodiny porodila a bylo. A druhý porod taky překotný, za necelé 2 hodiny od prvbi kontrakce a bolesti s prvním se nedaly srovnat, pořád jsem čekala, kdy přijdou a najednou byla malá venku
A protože jsem i podruhé prenasela (a myslím, že i potřetí by to bylo stejně), přála jsem si vyzkoušet spontánní porod, což se mi splnilo. Ale i kdyby to nevyšlo, vyvolání jsem se nebála ![]()
@zuzan no a mě třeba nebylo vůbec nic v 8 1/2 tabletky od 9:30 lehké bolesti, které do 12-13 byly krásně prodýchatelné, syn monitor ukázkový, zhruba od těch 13:30 to pocitově bylo bolestivější, ale hrozně mi pomohla vana ve které jsem se uvolnila a pak chůze když jsem si v kontrakci přidřepla a malý se v 15:51 na 2 zatlačení narodil, žádný epi, žádný oxytocin, syn apgar 10-10-10. Takže asi tak no
chápu že někomu to nedělá dobře, nebo porod trvá dlouho nebo konci akutní sekcí, ale proboha nedělejte z toho tragédii, že některá prostě nechce x dní přenášet, podepisovat reverzi a čekat AŽ - přirozenej porod prostě není všechno, ale chápu ten „fanatismus“ každá doba má něco. Za mě je důležité přivést na zdravé dítě ![]()
Jinak znám kamarádky které nechaly přirozeně rodit 16h+ přijely buď s odteklou plodovou vodou a kontrakcemi a nebo s kontrakcemi po cca 10 minutách a stejně je pro nepostupující porod nakonec vzali na sekci. Tak pak si vyber co je lepší.. ![]()
@Kristyna.Vechtova Podle me, tohle byl krasny porod, témeř přirozený. Nejsem žádná Lesana, jsem pro každou lékařskou vymoženost. Ale je fakt, ze me tady občas překvapily některé deníčky nebo některá vyprávění typu, nejdřív mi to zastavili, pak mi dali oxytocin, pak řekli, ze jeste neridim, nakonec zase oxytocin, a závěr byl CS pro nwpostupujici porod. Kdyby to takhle popisovala jedna rodicka, tak dobry, ale slysela jsem takových příběhu desítky.
A nemyslim si, ze jsou na vine lékaři, prijde mi, ze na vine je troxhu systém. Porod muze byt hodne dlouhý, střídají se směny, leva ruka nevi, co dela prava, kazdy ma svoje postupy, kazdy vidi k indikaci jiny nález a pak je z toho polizanice. To se mi nelibi… jinak, presne, at si každá rodi, jak uzna za vhodny. Klidne ve stoji na rukach, kdyz ji to pomuze. ![]()