Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, co se zkusit ještě víc stresovat tim, ze budes vymyslet ruzne veci o tom kam jdes apod?
Rekni to na rovinu, ze jdes na gynekologii, ale vic o tom mluvit nechces. Uprimnost je vetsinou nejjednodušší cesta ![]()
Přeji co nejméně stresu, to zvladnes ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky,jsem teprve v 8. týdnu těhotenství, v minulosti jsem však dvakrát potratila, proto jsem teď ve strašném stresu. Nechci, aby se o těhotenství dozvěděli v práci, alespoň ještě po dobu dvou měsíců. Čemuž je trošku na překážku to, že musím být sledována na hematologii, protože si v těhotenství musím ředit krev, a k tomu prohlídky u gynekologa, nikdy jsem po doktorech nechodila, tak by to bylo nápadné. Proto musím počet návštěv u lékařů minimalizovat, hematologii a gyndu neodpářu, tam musím dopoledne.
Chtěla bych vás poprosit o rady:
1. Nevíte, zda je možné někde absolvovat odběr krve na prvotrimestralni screening včetně utz odpoledne? Jsem z Brna. Dovolenou si vzít nemůžu, tu mi nedají… Jsem učitelka.
2. Je mi skoro 36, proto bych chtěla i Panorama test, ale když si ředím krev, prý je tam vyšší riziko, že bude nízká fetální frakce a vzorek nepůjde vyhodnotit. Pak se peníze nevrací. Máte prosím někdo zkušenost, že si třeba ředite krev, a jak to s vámi dopadlo? Nerada bych 3× na odběr, 3× stres z čekání na výsledky a pak nic a 15 000 Kč v háji…
Děkuji moc!
Jelikož se krev na screening dela na lačno, tak to odpoledne nedává smysl. Ale spousta center na odběr krve otvírá už mezi půl 7 a 7,tak se to dá stihnout před prací.
Já té na jednu stranu chápu, ale na druhou, co tím vyresis? Taky jsem 2krat potratila, napotřetí to vyšlo. Mám práci, kdy musím těhotenství oznámit s pozitivním testem - prostředí nevhodné pro těhotnou. Ale zas mi to ušetřilo spoustu nervů s vymyslenim nesmyslných důvodů.
Ano, na screening můžeš i odpoledne. Vygoogli si centrum prenatalní diagnostiky Brno, a snad první pracoviště co to vyhodí, má otevřeno do sedmi.
@Umík píše:
Jelikož se krev na screening dela na lačno, tak to odpoledne nedává smysl. Ale spousta center na odběr krve otvírá už mezi půl 7 a 7,tak se to dá stihnout před prací.
Krev na screening se rozhodne nalacno delat nemusi.
@Kryptozoo akorát Prenatal děla první jen dopoledne kvůli laboratoři. Odpoledne dělají až druhy. Ale na byla na prvním v 7:30 ráno a cca v 8:10 jsme odcházeli.
Krev na screening se na lačno nedělá. Není k tomu žádný důvod.
Zakladatelko,
v Brně na Veveří můžeš na krev i později, nemusíš tam být v 7 ráno. Myslím, že tam dělají svozy 2× denně. Případně se můžeš zkusit domluvit, že si tam zajdeš odpoledne - dle tvých možností - a krev si do laboratoře odvezeš sama. To by mohlo jít.
Ale zbytečně se z toho tolik nestresuj, ono těch prohlídek zas až tolik není. Jestli dobře počítám, tak do screeningu budeš mít jednu, maximálně dvě.
@Whitedog píše:
@UmíkKrev na screening se na lačno nedělá. Není k tomu žádný důvod.
Zakladatelko,
Ale zbytečně se z toho tolik nestresuj, ono těch prohlídek zas až tolik není. Jestli dobře počítám, tak do screeningu budeš mít jednu, maximálně dvě.
v Brně na Veveří můžeš na krev i později, nemusíš tam být v 7 ráno. Myslím, že tam dělají svozy 2× denně. Případně se můžeš zkusit domluvit, že si tam zajdeš odpoledne - dle tvých možností - a krev si do laboratoře odvezeš sama. To by mohlo jít.
U nás se teda krev na screening na lačno dělá… Zároveň z té krve dělají i krevní obraz, tak možná proto chodíme na lačno… Chodím do gyncentra, kde dělají i screeningy, takže nemusím nikam jinam do špitálu…
Po dvou potratech bych tedy návštěvy u doktora neminimalizovala, ba naopak. Zvážila bych spíš neschopenku, minimálně v 1.trimestru. Já v práci taky nechtěla, aby se to vědělo, byla jsem po IVF a v 1.trim jsem byla doma. V práci jsem řekla, že mám nějaké vleklé záněty dutin (s tím jsem v minulosti opravdu byla doma několik týdnů). Vrátila jsem se do práce na začátku 4.měsíce a oznámila těhotenství nadřízené. Ostatním kolegům až po 2.screeningu.
@darekp píše:
U nás se teda krev na screening na lačno dělá… Zároveň z té krve dělají i krevní obraz, tak možná proto chodíme na lačno… Chodím do gyncentra, kde dělají i screeningy, takže nemusím nikam jinam do špitálu…
Krev na screening se nalačno neodebírá. Pokud je k tomu krevní obraz, pak ano, ale jen kvůli tomu obrazu.
Zakladatelko nestresuj se dopredu..Ja mam čerstvě screening za sebou-jezdím do Plzne na genetiku-do telefonu mi rekli, ze na lacno byt nemusim a ptali se zda chci objednat-dopoledne, odpoledne..Takze asi na dohodě a pracovišti..Tam se to tedy dela v jeden den-ultrazvuk i krev-casto ctu, ze holky sly na krev drive a pak az na ultrazvukové vysetreni..Ten test z krve-neporadím ti jak je to s řešením krve, ale to je pak varianta kdyz vyjde screening pozitivni-jedna z moznosti jak vyloučit/potvrdit podezreni-zrovna resim. Vysla mi spatne krev,24.5. jdu na konzultaci co dal..Pokud ti screening dobre dopadne, tak si myslim, ze placeny test by byl,,zbytecny,,..(ted doufam, ze myslime oba stejny test) Pokud ne, omlouvam se-ja dostala na vyber z odběru plodovky, klku a nebo test z krve za 12500kc.. Jinak ti moooc drzim palce at vsechno dobre dopadne!
@sluníčko87 Moc děkuji, ano, myslela jsem nějaký takový test, jak píšeš, stojí od těch cca 12 500 Kč, jsou různé varianty… Take Ti moc držím pěsti! ![]()
Holky, díky za reakce. Tak já „přikápnu“ božskou, moc se mi to vytahovat nechtělo. Stresuje mě to taky proto, že mi v práci koncem srpna končí smlouva, o práci stojím, mám již přislíbeno prodloužení, ale pokud se provalí, že jsem těhotná, je jasné, že mi ji neprodlouží. A pak si nedovedu představit, že třeba potratím a ještě jsem bez práce ![]()
Špatně jsem se vyjádřila, tím minimalizovat počet návštěv u lékaře bylo myšleno v pracovní době.
Kdybych do konce června těhotenství utajila, pak mam skoro dva měsíce volno. Uvažovala jsem, pokud bych těhotná setrvala, že to vedení řeknu a o práci přijdu… Ale asi si hrát na samaritánku nebudu ![]()
Děkuji za případné další reakce.
Ještě bych teda dodala, pokud by někoho napadlo, proč jsem s těhotenstvím nepočkala, až budu mít smlouvu v kapse, je to proto, že mám nízké AMH, klesá mi dost rychle na to, abych si dala čas…
Ahoj holky,
jsem teprve v 8. týdnu těhotenství, v minulosti jsem však dvakrát potratila, proto jsem teď ve strašném stresu. Nechci, aby se o těhotenství dozvěděli v práci, alespoň ještě po dobu dvou měsíců. Čemuž je trošku na překážku to, že musím být sledována na hematologii, protože si v těhotenství musím ředit krev, a k tomu prohlídky u gynekologa, nikdy jsem po doktorech nechodila, tak by to bylo nápadné. Proto musím počet návštěv u lékařů minimalizovat, hematologii a gyndu neodpářu, tam musím dopoledne.
Chtěla bych vás poprosit o rady:
1. Nevíte, zda je možné někde absolvovat odběr krve na prvotrimestralni screening včetně utz odpoledne? Jsem z Brna. Dovolenou si vzít nemůžu, tu mi nedají… Jsem učitelka.
2. Je mi skoro 36, proto bych chtěla i Panorama test, ale když si ředím krev, prý je tam vyšší riziko, že bude nízká fetální frakce a vzorek nepůjde vyhodnotit. Pak se peníze nevrací. Máte prosím někdo zkušenost, že si třeba ředite krev, a jak to s vámi dopadlo? Nerada bych 3× na odběr, 3× stres z čekání na výsledky a pak nic a 15 000 Kč v háji…
Děkuji moc!