Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Kvasinkam se u mne tak nejak libi uz od druheho tehotenstvi. Taky chodime na plavani, takze me to taky napadlo.
Ale nekde jsem cetla, ze to je spis predsudek, ze to nelze takto chytnout, protoze kvasinky ma skoro kazdy v tele a problemy zpusobuji jejich premnozeni, napr. pri oslabene imunite, hormonalni nerovnovaze, nespravne zivosprave…
U mne je pricina zrejme v mnozstvi prijimanych sladkosti, od tehotenstvi mam neodolatelnou chut na sladke a kvasinky proste cukry miluji.
U male bys musela videt nejaky vytok nebo by ji to aspon svedilo, si myslim. Ma neco takoveho?
Voda v bazénu může být problém čistě kvůli chlórované vodě, která Ti naruší PH plus vlhké zapařené plavky taky fajn - do bazénu teď vůbec nechoď, nebo se z toho nevyhrabeš… http://www.vitalia.cz/…cisty-bazen/
Co se týče infekce, tak se zeptej na gyndě, vím, že i u dětí kvasinky mohou být, takže předpokládám, že u batolat asi taky. Navíc, jestli to máš Ty, tak může něco chytit od Tebe nějakou nešťastnou náhodou.
http://rodina-deti.doktorka.cz/…asinek-deti/
http://www.mamaaja.cz/…detstvi.html
http://www.candinka.wz.cz/…i_nakazy.htm
@PID Bazén Ti naruší složení mikroflóry, takže se kvasinky mohou rozbujet… Nejde o to, že bys kvasinky přímo tam lapla, ale že jim vytvoříš podmínky pro to, aby se rozmnožily.
@magion Ano, chlor ve vode neni nic moc, to urcite, ale presne jak jsi hezky napsala, nejde je tam primo chytit.
Navic jestli anonymni chodi na kurz plavani s malou, tak jsou v bazene tak 30 min a pak jdou hned plavky dolu, takze v mokrych jakoze zaparenych plavkach, ktere by bujeni podporily, vlastne ani neni. ![]()
Proste si myslim, ze ikdyz by prestala chodit na to plavani, nemusi se jeji problem s kvasinkami vyresit, ze to je spis komplexni problem (samozrejme ale nechodit na bazen, kdy uz clovek citi priznaky nebo ma vytok). Nebo myslis, ze jo? Ja nejsem odbornik, tak jen dedukuju, co jsem kde vycetla, rada se priucim. ![]()
Me treba nesedi i nektere sprchove gely, citim po nich trosku svedeni a hlavne u me teda to sladke, no. Ikdyz jsem sladke nikdy moc nejedla, ale od 2. tehotenstvi mam proste neprekonatelnou chut a ono si ty mrs.ky kvasinky asi chteji pochutnat.
Ja navic jeste kojim, takze hormony jsou jeste splasene.
Cetla jsem i o nejake kure z jablecneho octa, nema nekdo zkusenost?
@PID S těmi plavkami máš asi pravdu…
Jinak já jsem tedy v dětství často potíže tohoto typu měla, a gynekoložka mi vysloveně bazény zakázala - říkala, že mám chodit do přírodních koupališť. Myslím, že jakmile máš takové urputné problémy, kdy se záněty opakují, tak ten bazén může být dost důležitá složka na seznamu. Ale odborník taky nejsem, jen zkušený praktik ![]()
Neříkám, že je to způsobené jen tím, ale může to být hoodně důležitý faktor v této fázi, kdy je infekce tak rozjetá… jinak v jednom tom článku se psalo cosi o tamponech s probiotiky, které si žena může vzít, když je v bazénu, tak pokud se plavání nechce vzdát, tak bych zkusila alespoň to…
Ohledně sprchových gelů - tak když budu vycházet z doporučení své lékařky, tak ta mi říkala, že jen vodou, ale v té době intimní gely nebyly na trhu - jaké značky používáš? Určitě bych šáhla po něčem bez parfemace, ideálně třeba s tea tree nebo s konopným olejem (Cannaderma mi vyhovovala - http://www.lekarna.cz/…gienu-150ml/) nebo od Hádka mycí olej.
O kůře z jablečného octa nevím
, ale třeba ta Cannaderma má lehce kyselé PH - méně než ocet, ale pořád by to mělo jít proti kvasinkám a navíc to má takový lehce chladivý efekt.
Ty tampony s probiotiky me zaujaly. Take chodim s holkou plavat do kurzu, tak by to mohla byt dobra prevence
Poptam se v lekarne ![]()
Jj dam, jen my chodime do ciste slaneho bazenu bez chloru, tak je ta voda k telu asi celkove setrnejsi, nez chlorovany bazen…
@budla Jo, tak to by určitě mělo být lepší. Ale probiotikama asi nic nezkazíš ![]()
@magion Asi mas pravdu, v dobe kdy je infekce moc rozjeta nebo se velmi casto opakuje, je lepsi se vyhnout vsem potencialnim rizikovym faktorum.
Z intimnich gelu jsem mela zeleny Chilli, ten je s chladivym efektem a ted mam Dr. Muller s tea tree.
V lekarne dokonce meli od Mullera i nejaky vaginalni gel s tea tree k zavadeni, ten jsem ale nezkousela, tak nevim, ale obecne tea tree je dobry. To si mozna i koupim, jestli mne to jeste chytne.
A jak ses toho zbavila, kdyz jsi to mela v detstvi casto?
Me jeste v tehu gyndar doporucil nejake globule, ty pry muzu i preventivne pouzit. Mam je jeste v lednicce pro strycka prihodu. ![]()
Jinak ty tampony s probiotiky zni dobre, to by mohla byt dobra prevence.
@PID Jak jsem se toho zbavila? Jednak byl problém s imunitou a s tím, že jsem bohužel často měla antibiotika, takže jsem byla dost náchylná na infekci. To je něco, co se s věkem a díky léčbě eliminovalo. Ale rodiče to taky pomohli zmírnit odstraněním různých rizikových faktorů - prakticky důsledně dodržováním všeho, co se doporučuje - po koupání okamžitě převléknout do suchých plavek, nebýt v propocených věcech, vyhrazení ručníku jen na intimní partie, žehlení spodního prádla a ručníků, žádné mýdlo (později tedy intimgel, ale to už jsem takovéhle problémy neměla), dostatečná hygiena, důraz na zdravou stravu, nošení výhradně bavlny, atd. Samozřejmě ty bazény taky tabu. Vopruz, no ![]()
Ale dneska už tohleto všechno rozhodně dělat nemusím
Nijak na to netrpím (zaklepat¨)
@spagettkaaa píše:
Kvasinky se můžou pokud vím objevit i po nadměrném pojídání sladkého, takže rovnou opouštět partnera mi přijde poněkud unáhlené a nerozumné…
Zdravím, chcela by som sa opýtať otázku. Zistili mi kvasinky (vaginálnu mykózu) a na nete som poriadne nič nenašla o prenose tejto choroby. Mám túto pliagu prvý krát. Chcela by som sa opýtať, či je možné, že sa môže preniesť z jednej časti tela na inú? Že po natrení miesta by som si umyla ruky, ale aj tak by mi niečo ostalo za nechtom. Je možné že môžem potom dostať mykózu nechta? Alebo pri pretrení očí, poškriabaní sa na hlave, môže sa mi to dostať do týchto častí tela? Ďakujem
Dobrý den,
chci se zeptat… léčím se s kvasinkami a zdá se, že to ode mě chytl i přítel.. Zažila jste některá? Stačí, aby používal stejný krém jako já? (Víme, jak to muži mají s docházením k doktorům zvláště pak, když jde o nějaký takový „choulostivý“ problém)
@A-nonym94 píše:
Dobrý den,chci se zeptat… léčím se s kvasinkami a zdá se, že to ode mě chytl i přítel.. Zažila jste některá? Stačí, aby používal stejný krém jako já? (Víme, jak to muži mají s docházením k doktorům zvláště pak, když jde o nějaký takový „choulostivý“ problém)
co je na tom tak šíleného? Ano, zkuste krém, pokud ty jsi vyfásla jen krém.. pokud by se to opakovalo, jsou třeba i pilule.. a chránit se při styku kondomem, tuším, že 10 dní minimálně