Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den jelikož podnikám a platím si minimum jak to bývá mám nárok na 4roky.Chtěla bych to přepsat na manžela a pak zpět nevím jak je to komplikované.Musí manžel dát výpověd na ten jeden den nebo ne jen vyplní formulář a dá to podepsat v práci nebo jak to vůbec funguje.Děkuji všem co mi pomůžete poradit.
Rdaka píše:
Dobrý den jelikož podnikám a platím si minimum jak to bývá mám nárok na 4roky.Chtěla bych to přepsat na manžela a pak zpět nevím jak je to komplikované.Musí manžel dát výpověd na ten jeden den nebo ne jen vyplní formulář a dá to podepsat v práci nebo jak to vůbec funguje.Děkuji všem co mi pomůžete poradit.
Nějak mi z tvého příspěvku není jasné, v jaké situaci ty jsi? Už víš určitě, že nemáš nárok na volbu varianty a připadne ti automaticky ta čtyřletá??
Pokud ano tak to lze provézt takhle:
Pokud je manžel zaměstnaný, nebo OSVČ platící si zdr. pojištění může si o mateřskou dovolenou zažádat on. Stačí třeba jen na jediný den, a třeba i o víkendu. Následně si zvolí 2 nebo 3 letou variantu, která se pak převede na tebe a ta volba už je pak neměnná. Nikde výpověď dávat nemusí, jen ten první měsíc musí být rodičák napsaný na něj. Ale on může klidně při tom pracovat. Neboť rodič.příspěvek není nijak omezen a je možno si u něj přivydělat jakoukoliv sumu.
Taky to tak budeme teď vyřizovat a něco málo už jsem si zjišťovala, a bylo mi řečeno právě tohle… ![]()
Tady je to celkem pěkně popsáno http://aktualne.centrum.cz/…clanek.phtml?…
Ano automaticky spadám na čtyřletou je fajn že namnžel nemusí v práci dávat výpověď že dál může normálně pracovat a že se to potom může přepsat na mně.