Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zakladatelko, my máme jedno malý, plánujeme na příští rok snažení o druhý dítko, barák máme na hypotéku, takže jeden plat jde pryč a z toho druhého (mého) platím elektriku, vodu, plyn atd a ještě jídlo a věci pro prcka. Občas nám tedy babičky něco strčí, rezervy máme dost malý. Barák v rekonstrukci, její konec který je díky těm malým rezervám v nedohlednu a nábytek máme jen to nejnutnější, takže kompletní je kuchyně a koupelna, máme jen pár skříní na oblečení a postel kde můžeme spát. Na sedačku se snažím šetřit, ale zatím to nejde, vždy se vyskytne něco, do čeho musím investovat předněji, ale snad to zvládneme i když mám obavy. Druhý dítko chci, protože nechci aby byl malý sám. I když ty už čekáš třetí. Taky bych se nebránila tomu mít víc dětí, ale zas tak velký dům nemáme i když pro 3 je velký dost, ale pro 4 bude akorát a přítel už taky neni z nejmladších i když moc starý není. Letí to hoodně rychle, ale přeju to nejrozumnější rozhodnutí a s manželem si určitě o tom promluvte.
Ahoj,v žádném případě bych na přerušení nešla,přesně tak,když uživíte dvě,uživíte i třetí.To miminko za nic nemůže,aby jsi potom nelitovala a nebyla smutná a nepřemýšlela nad tím pořád.Těš se ze třetího miminka,někdo takové štěstí nemá.V tomhle bych manžela vůbec neposlechla. ![]()
No a taky existujou chlapi, kteří ženu donutí jít na potrat, ona pak žije s výčitkama celej život a chlap jí to ještě navíc taky s odstupem času pěkně osolí.
Tak to měla kamarádka, která čekala první dítě s pitomcem, který to absolutně nezvládl a choval se hrozně, nakonec šla na potrat. On jí to pak vyčítal a ještě rok po rozchodu jí dával do schránky letáky proti interrupci atd.
(Já bych osobně nědokázala žít s chlapem, který by mě posílal na interrupci. To je hrozněj podraz. Dítě sis sama neudělala a teď bys měla sama nést všechny následky způsobené potratem?)
Na potrat bych nešla, i kdybych čekala trojčata. Na druhou stranu, pokud bych už měla dvě děti a další hned neplánovala, postupovala bych antikoncepčně jaksi rozumněji. Dítko sice čekáš ty, takže si můžeš dělat se svým tělem co chceš, ale on snad za těhotenství taky nemůže a pokud má živit dítě navíc, taky do toho má co mluvit. Rozhodněte se hlavně v klidu ![]()
Zuzouši, moc nechápu jak jsi myslela, že on (jako ten chlap) za těhotenství nemůže. ???
Přece každý kdo souloží musí počítat s tím, že i přes antikoncepci se dá otěhotnět. A když už se to teda stane, měl by se k tomu zodpovědně postavit. Posílat manželku na potrat je ta největší zbabělost, necitlivost, nezodpovědnost. A s takovým chlapem bych teda už v životě nespala…
No tak to jsem presne cekala,co dostanes za rady a pouceni,jake budes mit vycitky,jake muzes mit zdravotni komplikace,zadna zmena
.
Zakladatelko,jen ty musis vedet,jak dalsi dite celkove zvladnete.Tvuj manzel te posila na preruseni a ma k tomu nejaky duvod?Bezduvodne by to si myslim nedelal,ne?Ani nepises,jestli chces dalsi dite ty.
Vis,lehce se kazde radi,ale ty budes mit dite doma,ty ho musis do budoucna zabezpecit a starat se o neho,nikdo jiny.
Tak at se rozhodnete dobre,preju hodne stesti.Jarka
Jarko, ale ona už to dítě má! Já nechápu, co tady je k rozhodování. To se člověk musí rozhodnout dřív, než dítě počne. Jistě, oni ho musí vychovat, zabezpečit a hlavně milovat. Akorát mě udivuje, že když si ho nechá, tak ho budou mít rádi a ted´uvažují o tom, jestli tady teda vůbec bude nebo nebude. Ono už tady ale je. A je to pořád jeden a ten samý člověk, jako bude za měsíc, dva nebo třeba za 10 let. I ty jsi byla kdysi zárodkem.
A že se tady zakladatelku někteří snaží varovat, že by ji to později mohlo mrzet, tak to by mohlo. Protože jestli není úplně cynická, tak jí to prostě nemůže být jedno, jestli si své dítě pochová nebo ho spláchne ještě než se narodí. A vrátit se to nedá, to je na tom to nejhorší, že právě tohle rozhodnutí je vždycky 100%fatální, neměnné, trvalé.
Magi píše:
Zuzouši, moc nechápu jak jsi myslela, že on (jako ten chlap) za těhotenství nemůže. ???
Přece každý kdo souloží musí počítat s tím, že i přes antikoncepci se dá otěhotnět. A když už se to teda stane, měl by se k tomu zodpovědně postavit. Posílat manželku na potrat je ta největší zbabělost, necitlivost, nezodpovědnost. A s takovým chlapem bych teda už v životě nespala…
Myslela jsem to takto: každý (nebo skoro) každý pár je dohodnutý na nějaké antikoncepci. Pokud je to antiko týkající se ženy, tj.pilulky, náplast apod., bývá to většinou „chyba“ ženy, že nechtěně otěhotní, páč zapomene vzít apod. Pokud používají kondom, za náhodné prasknutí nemůže ani jeden, tudíž oba mají právo rozhodnout stejné. Pokud muž řekne ženě, že si dá pozor, tak jen naivka se na to spolehne, neb muž za „ucáknutí“ nemůže, i když se snaží sebevíc, nemusí navíc o tom ani vědět. Takže opět, pokud i přesto jde žena s mužem do postele, je to na její zodpovědnost, může přece odmítnout. A pokud potom otěhotní, no, věděla do čeho jde, ne? Já tím nemyslím nic zlého, jenom mi přijde, že v současné době je trend, že pokud žena otěhotní, tak chlap za to může, ale nemá právo jí do příp.potratu mluvit. A nakonec musí výživné stejně platit. Tohle je prostě vůči chlapům nefér.
Zuzouši a vůči tomu nenarozenému dítěti je to fér? Tam se totiž rozhoduje o jeho bytí či nebytí. Děloha je nejnebezpečnější místo na světě. Tam totiž člověk nemá kam se schovat, kam utéct ani nemá jak se bránit. A přitom by to mělo být místo nejbezpečnější. Jenže to by ženský nesměly být takové čůzy.
Eva- samozřejmě to vůči dítěti fér není
Jenže to už se pak dostanem ke slovíčkaření a fil.úvah, od kdy je dítě dítětem a na to má každý názor jiný. A snad je lepší, aby šla matka na potrat a donosla za 5let, kdy už se bude ne mateřství cítit a dá dítku vše, než když ho prve donosí, „zničí“ si tím život a pořád to dítěti předhazuje, nestará se atd. Taky není lehké mít nepotratový názor, když holku znásilní oslizlý soused a ona otěhotní. Zkrátka si to každý musí rozhodnout sám, podle vědomí a svědomí a podle svých možností a nikdo nemá právo jiného kvůli tomu odsoudit. Sice jsem říkala,na začátku, že bych na potrat nešla, ani kdybych čekala trojčata. Kdybych pak ale zase čekala třeba dvojčata, téměř jistě bych si je nechala vzít. No a za dalších 15-20let, když by souč.děti byly velké a vylétlé z hnízda, bych si dítě zas nechala. Je to složité ![]()
eva valoi,zadne dite tady jeste neni…ma v sobe embryo.Na tomhle se nikdy neshodneme,proto si myslim,ze se nemusime dal o tom bavit,protoze nechci,aby to tady byla jedna velka hadka,jak vzdycky.
Ano,muze toho litovat,ale take nemusi…zakladatelka nic moc k tematu nenapsala,jako jak ziji,zda ona chce male,v jake finnacni situaci jsou,jak to maji s manzelem,zda jsou v pohode.
Vis,neni mi porad jasne,proc manzel dite nechce,to musi mit duvod prece.Nikdo do jejich situace nevidi,tak ji nemuze nikdo radit,at si dite necha,ze treti uzivi,ale ono to tak vubec nemusi byt…uz jen to,ze si zakladatelka neni necim jista a sama neni rozhodnuta,kdyz zaklada diskuzi.
Ahoj,já teda souhlasím s Evčou.Každá z nás má na to asi jinej názor,je pravda aby se rozhodly oba rodiče,oba si to mimi udělaly ale taky mi přijde nefér,posílat manželku na přerušení.Asi je chuděra zoufalá,když založila diskuzi a po těchto našich radách už nebude tuplem vědět co dělat.Snad se rozhodne správně.Já to beru jinak,my jsme se o miminko snažily 4.roky a tedˇ už ho máme 31.tt v bříšku a nikdy by mě ani ve snu nenapadlo,ještě před otěhotněním vůbec myšlenka na to,dát ho pryč,mimi za to nemůže.Jen aby si to potom do budoucna zakladatelka nevyčítala,nikdo nikdy neví. ![]()