Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@lucynka25 píše: Více
No nebo nebude. Extrasystoly EKG vůbec zachytit nemusí.
Ja uz to sem psala…
Prosla jsem silnymi uzkostmi s panickymi atakami.. To mi rozjelo vysoky podil komorovych extrasystol, opakovane holterem namereno cca 18% z denniho poctu tepu.
Tento problem se mi rovnal dalsi ca 2 roky po uspesne lecbe panicke poruchy (a vysazeni AD). A srovnal se. Jinak i s timto podilem KES jsem chodila, dychala, mluvila a neomdlivala.
Samozrejme obcas KES citim i dnes, srdce neni stroj, zhorsuje je stres, uzkost a unava. Pomaha je prodychat a uvolnit se. A hlavne se nebat ![]()
Takze sup k psychologii a taky na fyzioterapii, blokady zad k tomu taky neprispivaji.
Jsou to extrasystoly. Mám je také, potvrzené Holterem. Prijde mi, že čím více jsem psychicky v nepohodě, tím častější jsou. Infarktu se bát nemusíš, to s tím vůbec nesouvisí ![]()
A chytré hodinky ti rytmus srdce nezměří, max tepovku. Jako hypochondrická zdravotní sestra ti radím se snažit to neřešit. Je to nepříjemné, ale neškodné (na Holter by se potvrdilo velké množství, což u tebe ne).
Někomu pomáhá v náročných okamžicích několik pomalých, hlubokých nádechů. Já měl asi před dvaceti lety podobné trable a po vyšetření i na kardiologii to bylo vyhodnoceno jako onemocnění štítné. Po zaléčení a i díky tomu fíglu s dýcháním se potíže výrazně zmírnily až vlastně vymizely.
Doporučuji aplikaci Nepanikař. Jsou tam různé uklidňovací techniky.
Ano, je to psychikou. Když je člověk v permanentním stresu a strachu, tělo se prostě jakoby stahuje. Pak jsou hodně časté bolesti zad, zatuhlá ramena, ztuhlý krk atd. A úzkost/panika se velmi často projevuje v oblasti srdce a trávicí soustavy… Je potřeba začít uvolňovat tělo, ideální jsou somatická cvičení. Strach, stres a úzkost se hlavou vyřešit nedají…
Stavy úzkosti bývají u někoho způsobovány askezí-myšleno v širokém významu. Takže nevaž se, odvaž se-carpe diem, jsme tu jen na návštěvě!
Je to psychika.
Niekedy to moze zhorsovat aj nizke zelezo. To by mozno bolo dobre preverit.
Inak samozrejme kvalitna strava, kvalitny denny rezim - dostatok spanku a oddychu, sport a relaxacia nicomu neuskodia.
A psycholog. Trocha to osetrit aj takto.
Mozna by stalo objednat se na kardiologii po 2 letech na kontrolu.. natoci Ti EKG a lekar sam rozhodne o tom, zda je treba ECHO zopakovat nebo Te indikuje na vicedenniho Holtera. Nekdo uziva kvuli extrasystolam i betablokatory, kdyz ho to hodne „omezuje“ v beznem zivote a stresuje. I s tim jsem se v ambulanci kardiologie setkala, ze byly pacientum nabidnuty, kdyz je „preskakovani“ srdce vic stresovalo.