Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Myslíte, že je lepší pomalé přestávání nebo přestat kojit ze dne na den? Jedná se o dítě skoro 2 roky. V úvaze jsou 2 varianty…bud kojit už pouze na noc, ale to mi přijde, že v tom bude mit dítě hokej…nebo prostě přestat úplně..jaké máte zkušenosti? Diky
Já sem odstavovala tak, že sem aktivně nenabizela a čekala jestli si řekne. Ke konci to bylo třeba 1× za 3 dny a pak už vůbec, nebo sem říkala že už není.
Proč by mělo hokej? Já dvouletému dítěti normálně vysvětlila, že kojení jenom večer, v pohodě to akceptovalo a ještě jsme v tom režimu jeli dobrého půl roku. Jinak co je lepší… Obě mé děti se odstavily postupně, nebylo v tom žádné násilí, žádné slzy, děti to zvládly na pohodu, prsa taky. Ze dne na den bych přestávala jenom, pokud mně samotné by to bylo nepříjemné, způsobovalo nějaké problémy… jinak pro to moc nevidím důvod. I když se jistě dočteš, že dvouletému dítěti to nic nepřináší, je to fuj a měla bys to rychle utnout ![]()
Záleží asi taky, jak často se kojí
dcera se ve dvou letech kojila dost, nejdřív jsme přestaly kojit @Na požádáni" během dne a nechaly jen na spaní po obědě a večer + v noci. Před tím spaním jsem se ptala, jestli chce, jestli nestačí třeba jenom zpívat, hladit, mazlit… a pomalu jsme zavedly rituál, ze se přečte pohádka, zazpívá písnička a pak se můžeme tulit. Tak to trvalo nevím jak dlouho, až když už jsem tak nějak cítila, ze to zvládne, tak jsem přestala kojit úplně ze dne na den. U mě do toho vstoupilo tehotenstvi, takže mi to pak už bylo extrémně nepříjemné, bolelo mě to atd., tak jsem ji to normálně vysvětlila. Nějaké slzy byly, ale čekala jsem to mnohem horší ![]()
No, vyžaduje vždy na spaní…usíná u toho…takze po obědě, na noc a několikrát v noci…
Já prvně přestala kojit přes noc, první dítě se časem přizpůsobilo, že v noci se spinká, druhé řvalo klidně i po půl roce, že mu v noci odpírám prso. Přestat jen přes den nebo jen na požádání, to bylo
u mých dětí nemyslitelné. Požadovaly se na mě přisát klidně co půl hodinu, když byla nuda, když chtěly uklidnit, mladší asi chtěla mlsat, tak mi stahovala výstřih s mlaskáním. Tak jsem utnula kojení ze dne na den. Z okolí znám případy, kdy to postupně šlo, děti ztrácely zájem. U nás fakt nevím, jak dlouho bych musela čekat na samoodstav, možná až do předškolního věku.
Myslím, že každé dítě to má jinak, někomu kojení moc nechybí, i když tu možnost má, jiné musíš utnout úplně, nebo čekat na samoodstav.
Odstav jakym zpusobem chces, bude fungovat cokoliv, k cemu budes pevne rozhodnuta.
(Klidne koj na uspani a zbytek zrus)