Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, můj chlapeček (4m) se začal minuly týden přetacet, ale na sedačce(máme ji širokou.) a teď pravé nevím jestli by nebylo vhodnější(jak všude píšou) aby se přetáčel na tvrdé podlozce. Zkusila jsem ho dat na zem na puzzle, ale jak se snažil tak se několikrát bouchl do hlavicky. Pouze jednou se mu to povedlo, na sedačce se mu to povede skoro vždy. Nedávám ho hrát na zem, máme od podlahy strašnou zimu. Ale pravé nevím aby takhle zapojoval ty správně svaly? Kde jste nechávali Vaše děti pretacet?
Dceru dávám na zem, je dobře oblečená a má pěnovou podložku. Bydlíme v přízemí, pod námi sklep a garáž, takže taky chladná podlaha a teda nenapadlo mě nedávat ji na zem ![]()
Hlavně zajisti, aby při přetáčení za sedačky nespadnul.
Na zemi je to bezpečnější - zkus se podívat na dětský pěnový koberec /taková velká silnější karimatka na cvičení/
@Paní Pupíková pravé také bydlíme v přízemí, a ještě k tomu nemáme plastový balkon to znamená, ze tam na tom místě kde bych ho mohla dat na zem strašně profukuje z toho balkonu
Na gauči nemá dítě co dělat. Ma být na té zemi. O pěnový puzzle se do hlavy bouchnout nijak nebezpečně nemůže, neboj. Pokuste od podlahy zimu, tak dej pod puzzle deku nebo ho víc obleč, víc přitop, umísti mu ty puzzle jinam… na gauči se ti správně vyvíjet nebude. Nehledě na to, že se tam od něj nemůžeš hnout, což je dost nepraktické.
@Xxxbell A kde ti bude dítě lézt? Mám od podlahy taky zimu, ale děti byly od pár týdnů na zemi na puzzlich nebo hráci dece(pod to můžeš ještě strčit jako izolaci třeba karimatku nebo starší deku, případně ty puzzle), vhodne oblecene.
@Xxxbell píše:
@Paní Pupíková pravé také bydlíme v přízemí, a ještě k tomu nemáme plastový balkon to znamená, ze tam na tom místě kde bych ho mohla dat na zem strašně profukuje z toho balkonu
Dej k balkonovym dveřím dole na zem také deku nebo jinou izolaci.
@Takco píše:
Dej k balkonovym dveřím dole na zem také deku nebo jinou izolaci.
Myslím jako složenou do válečku, aby zabránila profukování. ![]()
@Xxxbell když se kluci začali pretacet, tak jsme byli ve starším cihlovém, pořádně nezateplenen domě… Prostě jsem je oblékla a na zem jsme dali dětský koberec a pěnové puzzle. Od šesti měsíců kluků jsme v novostavbě, kde je podlaha zateplena, ale stejně je chladná. Kluci po ní normálně lezou, taky co jiného, když je zima všude ![]()
Na zemi to je lepsi, i aby se naucil, ze bouchnuti do hlavy neni nic moc, a naucil se nebouchat, meli jsme puzzle na zem od ceskeho vyrobce s vyskou 2cm, ty izolovaly super, ke dverim se normalne prodavaj takove, treba plysove „ucpavky“ proti pruvanu a my jsem i prvni rok meli na zami u dcery proste elektricky primotop
, vim, ze ted je vsechno dratsi a el primotop ne i nic moc..,ale zaplej byl pqr chvil za den..je to lepsi, nez mit dite na gauci, nechces mit s ditete gaucovyho povalece uz ted
…
@Xxxbell Jak píšou výš, dej tam deku a až ti začne lézt, plazit se, tak můžeš případně koupit plazičku
Taky mám, pěkně hřeje bříško.
Dítě jsem nikdy nenechávala delší dobu na gauči. Vždyť je to nebezpečný a může ti tam odtud snadno spadnout. Kluka jsem od narození dávala na zem na pěnové puzzle. Jednalo se o starý barák, kde nebyla odizolovaná podlaha od sklepa, produkující dveře. Nijak ho to nepoznamenalo. A když začal lézt, tak nejradši lezl do chladné chodby, kde byly na zemi dlaždice.
Ještě místo toho klasického puzzle, existují pěnové hrací podložky.
Je to z toho samého materiálu jako to puzzle, ale je to jeden velký díl. Já už po prvním dítěti nechtěla puzzle ani vidět. Věčně ho škubal, vyšťourával ty dílky veprostřed, takže to bylo akorát děravé nic.
Pro dceru jsem z bazaru koupila podložku 180×200 a jsem s tím maximálně spokojená. Skvěle to izoluje, dá se na tom stavět, děcko tak max okusuje okraje ![]()
Jinak ano, na gauči se ti může přetáčet - ale tam mu pomáhá polstrování v tom, že se prohýbá. Pokud chceš, aby pořádně cvičil, dej ho na zem - oblečeného a na podložku. Jakmile se začne plazit, tak se prodávají takové plazící dečky (na sucháč kolem břicha.)
Dítě určitě patří na zem. Nevím, kde jinde by se měl naučit přetacet, později lézt, šikmý sed, stoj, obchazeni nábytku. Tohle všechno se z gauče fakt nenaučí. Já dávám k profukujicimu balkonu srolovanou deku nebo kojící polštář (housenku). Že si da občas čelíčkem o zem nevadí, nic se miminu nestane.
Na zem. Jasně, že na měkké perujici sedacce to jde líp. Si to vyzkoušej.