Převařování kojenecké vody

5077
28.12.10 12:06

Převařování kojenecké vody

Ahoj maminky,
chtěla jsem se zeptat, do kdy jste převařovali kojeneckou vodu nebo do kdy jste ji dávali dětem?? Jsme neplánovaně na delší dobu u příbuzných a nikde tady neprodávají naši koj.vodu, která se nemusí převařovat a tak mě napadlo, jestli je to vlastně ještě potřeba nebo už ne? Dětem je 12m.
 Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8651
28.12.10 12:18
Laaja píše:
Ahoj maminky,
chtěla jsem se zeptat, do kdy jste převařovali kojeneckou vodu nebo do kdy jste ji dávali dětem?? Jsme neplánovaně na delší dobu u příbuzných a nikde tady neprodávají naši koj.vodu, která se nemusí převařovat a tak mě napadlo, jestli je to vlastně ještě potřeba nebo už ne? Dětem je 12m.
Díky

Vezmi to logicky – děti už ti dávno lezou po podlaze, olizují hračky a kde co… Myslíš, že jsou převařené? :lol: Navíc teda podotýkám, že vůbec není potřeba kupovat kojeneckou vodu, pokud máte normální vodovod s pitnou vodou, jediná výjimka je, kdybyste měli studnu a v ní vodu nevhodných parametrů pro kojence. Protože běžná pitná voda z vodovodního řádu vyhovuje požadavkům na kojeneckou vodu.

Příspěvek upraven 28.12.10 v 12:20

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
325
28.12.10 12:24

No tak my jsme ani kojeneckou vodu nikdy nedávali, lékarnice nám sama řekla, že jsou to zbytečně vyhozené peníze, protože i z vodovodu pokud se voda převaří je to pro malé děti vhodné :-) takže bych se vůbec nestresovala, děti máš velké tak co .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
28.12.10 12:24

dr Honzik v poradne pise, ze prevarovat do pul roku, pak uz stejne strci do pusy kdeco. poradna zde: http://www.prozeny.cz/…detsky-lekar

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
IMI
2766
28.12.10 13:17

Prevarovale sem vodu z kohoutku do cca 6 mesicu. Ted dostavaj oba kohoutkovou a treba ji jenom prihreju, neprevaruju. Stejne ochutnaj kde co, jak uz nekdo psal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8413
28.12.10 13:32

Poté, co jsem kdysi před porodem slyšela výsledky nějakých testů balených vod, to u nás bylo takhle… moje děti kojeneckou vodu nikdy neměly :wink: Používala jsem klasickou z vodovodu - tu jsem samozřejmě převařovala po dobu, kdy jsme dokrmovali Sunarem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81480
28.12.10 13:41

nikdy jsem nepřevařovala, kojeneckou jsem koupila 2 flašky, přestalo mě to bavit a přešla na kohoutkovou. Kojila jsem plně do 6 měsíců a pak už je to jedno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14046
28.12.10 13:44
DanMaj píše:
Poté, co jsem kdysi před porodem slyšela výsledky nějakých testů balených vod, to u nás bylo takhle… moje děti kojeneckou vodu nikdy neměly :wink: Používala jsem klasickou z vodovodu - tu jsem samozřejmě převařovala po dobu, kdy jsme dokrmovali Sunarem.

presne, testy kojeneckych vod dopadly tak spatne, ze jsem byla v soku, sajrajt nejvetsi, zlata kohoutkova

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1172
28.12.10 22:18

Bohužel málo kdo ví,že kojeneckou vodu kupujeme kvůli nízkému obsahu dusičnanů, které jsou pro malé mimi škodlivé. Ikdyž je voda z kohoutku pitná pro dospělé, malému mimi se dávat nemá. A převařujeme ji proto, aby v ní nebyly namnožené bakterie, protože balená voda z obchodu často někde stojí v teple a bakterie se tam množí. Takže správně se má kupovat kojenecká voda a ještě převařovat, protože každé se dělá z jiného důvodu. Ale 12 měsíců už je dost veliké, aby mohlo mít normální a nepřevařenou vodu. Říká se do roka, doma to děláme, ale když jsme někde na návštěvě, tak už to cca od 8 měsíců moc neřešíme. Takže se určitě nemusíš bát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
29.12.10 06:53
peta h píše:
Bohužel málo kdo ví,že kojeneckou vodu kupujeme kvůli nízkému obsahu dusičnanů, které jsou pro malé mimi škodlivé. Ikdyž je voda z kohoutku pitná pro dospělé, malému mimi se dávat nemá. A převařujeme ji proto, aby v ní nebyly namnožené bakterie, protože balená voda z obchodu často někde stojí v teple a bakterie se tam množí. Takže správně se má kupovat kojenecká voda a ještě převařovat, protože každé se dělá z jiného důvodu. Ale 12 měsíců už je dost veliké, aby mohlo mít normální a nepřevařenou vodu. Říká se do roka, doma to děláme, ale když jsme někde na návštěvě, tak už to cca od 8 měsíců moc neřešíme. Takže se určitě nemusíš bát.

civece tohle ja psala uz xkrat do podobnych diskusi a obvykle na me nikdo ani nereagoval, jen dycky vsichni pisou dal „ja davam kohoutkovou“, nebo „kojenecka mela spatne testy“
tak na tebe alespon reaguji, abys netrpela frustraci :-)
jinak kohoutkova vetsinou projde i po strance dusicnanu (dle WHO 50mg/l nevadi ani kojenci), ale ne vzdy - nekde mohou mit mistni normy upravene - treba v Uvalech uPrahy je voda nevyhovujici a kdovikde jeste jinde. Nejsem si jista,k jestli to mistni vsichni vedi.
Ja vzdycky posu, ze kdyz chci davat kohoutkovku, musim si napsat na vodarny o slozeni a overit si obsah kontrolovanych latek. Kohoutkova voda neni v cele CR jedna. Nejeddna se jen o dusicnany, voda pro kojence nema byt ani moc tvrda. Kohoutkovka je vetsnou mekka, ale treba zrovna u nas by si o ni clovek vylamal zuby, tak jsem davala kojovodu az do roka, ikdyz po strance dusicnanu splnuje i tu prisnejsi normu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81480
29.12.10 11:50
donaga píše:
Pudlo já jen ještě doplním k té kohoutkové vodě, ono prý nestačí zjistit si jaké je kvalita vody na vodárně. Největší „sajrajty“ prý pochází z trubek v domě nebo z kohoutku, takže se prý vyplatí nechat si otestovat vodu, která nám doma z kohoutku vytéká.
Já měla tu kliku, že nám řekli už na předporodním kurzu, že prý my tu máme vodu z vodovodu takovou, že jí může i kojenec, ale stejně jsem zpočátku dávala převařenou kojovodu, pak nepřevařenou kojovodu (stejně si už v té době holka do pusy nacpala cokoli), od půl roku převařenou kohoutkovou a od roka plánuji zkoušet nepřevařenou. Snad to zvládnem ve zdraví.

Převařování stejně sajrajty nezlikviduje - zničí pouze bakterie, ale od toho je v kohoutkové chlor, ale ani těch bych se nebála, protože od půl roka dítě rabuje odpaďáky, vytírá záchod… A pak varem odstraníš přechodnou tvrdost vody, která stejně ničemu nevadí.
Ad měření doma - ano, bylo by to optimální. Ale stejně tak bys sis musela nechat testovat kojovodu, co přineseš domu, protože i ta je kontrolována po plnění. Přitom největší kontaminace hrozí nevhodným skladováním u prodejce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
890
29.12.10 13:09

Já kupovala do 12 měsíců kojeneckou vodu, ale nepřevařovala jsem ji. A teď, dělám Nutrilon normálně s vodou z kohoutku, nepřevařuju a ohřívám v mikrovlnce. Dcerce je teď 16 měsíců.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6422
29.12.10 13:19
peta h píše:
Bohužel málo kdo ví,že kojeneckou vodu kupujeme kvůli nízkému obsahu dusičnanů, které jsou pro malé mimi škodlivé. Ikdyž je voda z kohoutku pitná pro dospělé, malému mimi se dávat nemá. A převařujeme ji proto, aby v ní nebyly namnožené bakterie, protože balená voda z obchodu často někde stojí v teple a bakterie se tam množí. Takže správně se má kupovat kojenecká voda a ještě převařovat, protože každé se dělá z jiného důvodu. Ale 12 měsíců už je dost veliké, aby mohlo mít normální a nepřevařenou vodu. Říká se do roka, doma to děláme, ale když jsme někde na návštěvě, tak už to cca od 8 měsíců moc neřešíme. Takže se určitě nemusíš bát.

Souhlasím. Vodu jsem převařovala do 12 měsíců. Mimochodem nikdo nikdy neslyšel třeba o legionele?:-)
Kromě toho, i když jsem z Prahy, občas se stane, že chvíli neteče voda a pak má hnusnou barvu, nepila bych jí ani sama, natož abych jí dávala dítěti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81480
30.12.10 10:51

k dusičnanům - kohoutková voda v čr má stejné limity na dusičnany, jako jsou limity WHO pro kojeneckou vodu. ČR má tedy pro kojeneckou vodu ještě svoje „lepší“ limity.
Dítě je nejnáchylnější k otravě dusičnany zejména prvé 3 měsíce. Od 6ti měsíců bych se rozhodně dusičnanů v kontrolované kohoutkové vodě nebála.
Další otázka je absolutní množství vipité vody - kojené dítě, které mi prvé měsíce příkrmů vypilo 50 ml denně, mělo celkový příjem dusičnanů menší i když pilo kohoutkovou vodu, než dítě na umělém mléku, které vypilo litr balené kojenecké vody.
Takže kojenému dítěti staršímu 6ti měsíců bych se nebála dát kohoutkovou vod. Novorozenci/kojenci do 3-6ti měsíců bych raději kupovala kojeneckou balenou vodu. Ale dala bych si sakra bacha, aby to byla vysokoobrátková voda, nejlépe v hypermarketu, kde se rychle prodává. Aby nestála na jejich skladech věčnost.
Ona PET není nepropustná - organické látky (různá rozpouštědla) bez problému projdou, už bylo několik afér.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
IMI
2766
30.12.10 13:18

Tak me napada - dusicnany z tela kojici matky neprechazej do mlika :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...