Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@DanielaMakova píše:
Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu, protože na katastru mi nedokázali poradit.Tak tedy oficiálně je byt mého partnera, se kterým jsem 8 let. Reálné je mé maminky. Proč? Rozvedla se, čekala na vyrovnání majetku a mezitím si vyřídila hypotéku přes mého partnera. Nakonec se to udělalo tak, že si byt koupila za, hotové, ale kvůli tomu, že by se vše muselo zase sepisovat znovu a ex majitelka už byla na mrtvici, stejně jako moje mamka, tak se byt nechal na přítele. Daň z nabytí si maminka samozřejmě zaplatila. A teď jde o to, že chceme byt přepsat na mě. Protože na ní by se zase platila daň… A já se ptám, mám správné info, že jsem osvobozena od daně, jelikož s partnerem žijí roky ve společné domácnosti a byt, zakoupil, před rokem?
Děkuji
Domnívám se, že od daně z převodu je osvobozen jen manžel, ne přítel. A budute muset platit i dan ze zisku, pokud se změnila cena.
@Lama Lama Právě já četla, že když je druh/družka rok ve společné domácnosti neplatí. Protože to by bylo pase. Dát znovu 40 tisíc mamka nemůže a my tuplem teď ne
@Lama Lama Daň ze zisku???
To mamka neplatila. Jen daň z nabytí nemovitostí, což teď platí už je kupující. A samozřejmě daň za nemovitost. Nic víc. A my to samé na domě, který je náš…ohledně bytu jde jen o převod. Na katastru ni řekli jen to, že zaplatím tisíc korun za vklad. Ale jak je to a osvobozením od daně z nemovitostí neví
Ahoj, je to osvobozene i pro druha/druzku. Staci, kdyz zijete rok ve spolecne domacnosti, take jsme to resili…
@zelfka Děkuji. A nevadí, že byt není ta nemovitost, ve které nežijeme? Děkuji ještě jednou.
@Anonymní píše:
@Lama Lama Daň ze zisku???![]()
To mamka neplatila. Jen daň z nabytí nemovitostí, což teď platí už je kupující. A samozřejmě daň za nemovitost. Nic víc. A my to samé na domě, který je náš…ohledně bytu jde jen o převod. Na katastru ni řekli jen to, že zaplatím tisíc korun za vklad. Ale jak je to a osvobozením od daně z nemovitostí neví
Už to čtu… Dan z nabytí nemovitosti se platí jen při úplatném převodu. A dan z příjmu je u té osoby žijící ve společné domácnosti osvobozená.
Takže jde jen o tu společnou domácnost, hlavně aby jste zas jnde neuplatnovali nějaké jiné slevy, dávky…, ze které vychází, že tu společnou domácnost nemáte nebo jí má přítel jinde, než ty.
Já se v té hypotéce a za hotové nějak ztrácím. Jen bacha na to, aby netvrdil, že jste tedy ve společné domácnosti, která je někde, kdy bydlíš ty a zároven neuplatnoval odpočet na hypotéku v tom bytě, který koupil, a podepsal, že v této nemovitosti má domácnost.
@Lama Lama ja to chapu tak, ze maminka nakonec byt zaplatila z toho vyrovnani, takze na nem hypoteka neni, jen je vlastnikem pritel…
@Lama Lama Ne, nikdy nic neuplatňujeme. Maximálně za darování krve, plazmy ![]()
@Lama Lama Cože??? Bydlíme v nasem společném domě. Bytě je mamky, ta si ho zaplatila, jen je kvůli hypotece na partnera, po zaplacení hovote byt zůstal aby se neprodluzoval celý proces. A teď to prostě chceme přepsat
@DanielaMakova píše:
@Lama Lama Cože??? Bydlíme v nasem společném domě. Bytě je mamky, ta si ho zaplatila, jen je kvůli hypotece na partnera, po zaplacení hovote byt zůstal aby se neprodluzoval celý proces. A teď to prostě chceme přepsat
Tak nevymýšlejte blbosti kvůli pár tisicovkám poplatků a přepisujte, dokud je s tím partner svolný. Protože v případě rodinných neshod (nechci malovat čerta na zeď
) byste snadno mohly přijít o celý byt.
Neexistuje „reálně je mamčin, oficiálně přítelův“.
Kdo je zapsaný na katastru, tomu patří kvartýr a cokoli kolem by třeba v případě Tvého rozchodu s přítelem maminka musela složitě dokládat a vysuzovat.
Opatrně s těmihle na oko převody!
![]()
@sirikit Boha jeho. Určitě se budeme rozcházet. My jo. A určitě mě obere o byt to jo
![]()
Nehodlame znovu platit daň, není z čeho. Teď mám potvrzení, že ji platit nemusíme, jen tisíc korun na katastru