Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Pokud je to přes celý zub tak bych do toho nezasahovala. Něco menšího klidně.
Lze, jen si to zaplatíš…no a u bílých plomb se uvádí kratší životnost než u amalgámu, ale předpokládám, že se to pořád posouvá dopředu ![]()
Jo, naše zubařka mi zuby taky postupně „převrtala“. Ony teda ani nebyly nejlépe opravené. Ale taky jsem si za to musela pořádně zaplatit.
@JancaS84 píše:
Pokud je to přes celý zub tak bych do toho nezasahovala. Něco menšího klidně.
Není to tak. Černé amalgamové plomby mění s časem svůj objem a pokud jsou větší, s časem zuby rozpraskají. Proto je nyní zubaři doporučují převrat za KVALITNÍ bílé. Právě ty velké.
Mně když to zubař říkal, tak jsem si říkala, jojo, chce vydělat na bílé plombě. Jak jsem se divila, když se mi ten zub po pár letech ve vlaku najednou rozlomil na půl.
Takže ano, jde to a u větších plomb je to dokonce žádoucí ze zdravotního hlediska.
Jo a pod každým tím amalgámem byl kaz. Pod těmi novými bílými se už prý netvoří, nějak to lépe přilne a hlavně to tam nesleze po těch prasklinách.
Ale je to fakt drahé. Já dávala kolem 2000-2500 za 1 zub.
Příspěvek upraven 02.07.21 v 22:17
Zkonzultuj se zubařem. Já teď byla u nové, mám několik plomb povětšinou 20-30 let starých černých. Něco z toho půjde nechat, pod něčím se tvoří další kaz, takže bude potřeba převrtat, jeden zub má amalgám v takovém rozsahu, že to z bílé nevymodelují a bude třeba polokorunka. Nic z toho teda nebude jen z estetického hlediska, ale někde už se ten amalgám začíná „rozpouštět“ a barví zub kolem a hlavně na to navazuje další kaz… oprava se bude šplhat na nějakých 30 000 pro představu.
Jde.. jen ja zaplatim 1800… A bila plomba se mi snad jeste nikdy nerozdrolila, za to cerna ano a to mi vetsinou rupnul i zub ![]()
Já to neměla v takovém stavu, ale skoro pod každým amalgámem našel kaz, takže se převrtávalo. Cca před 8 lety jsem během půl roku nanosila k zubaři 25 tis., dneska bych to viděla na dvojnásobek (Praha).
Taky mi předělávala amalgámy. Pod každým z nich byl kaz. Teď mám všechno bílé. Před cca 6 lety mě jedna stála 1.000,– (pokud nebyla extra velká), teď jsem před půl rokem už platila za menší 1.400,–.
Mně Dr říkala, že časem to bude chtít vyměnit plomby. Ale už je to dva tři roky a zatím to nehoří. Uvidíme na prevenci koncem měsíce, po roce. Mám plomby asi 3-4, z 90 let. Od té doby mi zubařka kromě odstranění zubního kamene nic nemusela dělat. Prý už jsou ty plomby " okousané"
No příjemné to nebude. Tak uvidíme co mi letos řekne.
Mě zubař u stoliček, kde mám kaz přes celý zub právě doporučil amalgan, kvůli životnosti.
Že jak je v ústech vlhko, tak bílá plomba má tendenci dělat bordel. A je lepší tam dát tvrdý amalgan.
Asi jde i o to, jak zubař zub opraví. S plombami od zubařky, která zastupovala mého zubaře byl problém hned po roce. Plomby od mého zubaře jsou stále ok…
Takže toť má zkušenost…
Nicméně k dotazu, jde to, ale ne naráz. A je to drahý… Přes celý zub i 3500. ![]()
Moje zubařka běžně vyměňuje černé plomby za bílé. Častokrát se pod černou amalgámovou vytvoří další kaz (prý se to stává běžně), takže se plomba vyměnit musí. Někdo to zase chce jen z estetického hlediska a ani s tím podle ní není problém.
Je to drahy.
Plus je dobre si vybrat takoveho zubare, ktery to umi odvrtat tak, ze ti nacpe do pusy takovou blanu, vysava to pryc a ten rozvrtany amalgam se ti nedostane do tela. Je to svinstvo.
Dobrý den, když jsem byla mladá (asi 15-16 let) tak jsem měla snad všechny zuby zkažené, ano vím jsem blbá.
Tak se to vyvrtalo a na přední horní jedničky jsem dostala bílou plombu, jinak na zkažené stoličky všude černé plomby a to jsem měla kaz třeba přes celou stoličku. Ano vypadá to strašně a já přemýšlím nad tím že bych si to nechala převrat a dala na bílou. Lze to udělat?