Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
@Anonymní píše:
Dobrý den, když jsem byla mladá (asi 15-16 let) tak jsem měla snad všechny zuby zkažené, ano vím jsem blbá.Tak se to vyvrtalo a na přední horní jedničky jsem dostala bílou plombu, jinak na zkažené stoličky všude černé plomby a to jsem měla kaz třeba přes celou stoličku. Ano vypadá to strašně a já přemýšlím nad tím že bych si to nechala převrat a dala na bílou. Lze to udělat?
Vždy to udělat jde, jen musí lékař chtít. Předělávka jsem asi 11 takto, cena kolem 800 za jednu.
@Limi123 píše:
Není to tak. Černé amalgamové plomby mění s časem svůj objem a pokud jsou větší, s časem zuby rozpraskají. Proto je nyní zubaři doporučují převrat za KVALITNÍ bílé. Právě ty velké.Mně když to zubař říkal, tak jsem si říkala, jojo, chce vydělat na bílé plombě. Jak jsem se divila, když se mi ten zub po pár letech ve vlaku najednou rozlomil na půl.
Takže ano, jde to a u větších plomb je to dokonce žádoucí ze zdravotního hlediska.
Jo a pod každým tím amalgámem byl kaz. Pod těmi novými bílými se už prý netvoří, nějak to lépe přilne a hlavně to tam nesleze po těch prasklinách.
Ale je to fakt drahé. Já dávala kolem 2000-2500 za 1 zub.
Příspěvek upraven 02.07.21 v 22:17
Po kolika letech ti ten zub prasknul?
@Anonymní píše:
Zkonzultuj se zubařem. Já teď byla u nové, mám několik plomb povětšinou 20-30 let starých černých. Něco z toho půjde nechat, pod něčím se tvoří další kaz, takže bude potřeba převrtat, jeden zub má amalgám v takovém rozsahu, že to z bílé nevymodelují a bude třeba polokorunka. Nic z toho teda nebude jen z estetického hlediska, ale někde už se ten amalgám začíná „rozpouštět“ a barví zub kolem a hlavně na to navazuje další kaz… oprava se bude šplhat na nějakých 30 000 pro představu.
Ja tam ty plomby mám 4 roky. Je mi 19 let. Máma mi tenkrát dala černé, protože byly „levné“. Teď jsem odmaturovala a stěhuji se s přítelem do podnájmu. Ovšem na ty plomby bych 10 000 měla a dal bych nechala předělat postupně. Myslíte si že se to na těch zubech po 3-4 letech podepsalo?
Ja mela nekde v detstvi/ranne puberte “pecetene” sedmicky - cement a na tom nejaka bila vrstva. A ted po cca 20 letech se mi pod tim udelal kaz - prevrtat to slo uplne v pohode (ale nebyla to plomba jako takova). Zalezi na sikovnosti zubare.
@Westie87 píše:
Ja mela nekde v detstvi/ranne puberte “pecetene” sedmicky - cement a na tom nejaka bila vrstva. A ted po cca 20 letech se mi pod tim udelal kaz - prevrtat to slo uplne v pohode (ale nebyla to plomba jako takova). Zalezi na sikovnosti zubare.
A když ty plomby mám některé 3 roky a některé 4 roky? Peníze nějaké mám 10000-15000 a zbytek nechám udělat časem.
@Anonymní píše:
A když ty plomby mám některé 3 roky a některé 4 roky? Peníze nějaké mám 10000-15000 a zbytek nechám udělat časem.
Ja nejsem zubar, zalezi asi v jakem stavu jsou, ale rekla bych, ze by to jit melo. Akorat me to stalo cca 2000 (zubarku mam u Prahy)
@Sue2008 píše:
Lze, jen si to zaplatíš…no a u bílých plomb se uvádí kratší životnost než u amalgámu, ale předpokládám, že se to pořád posouvá dopředu
Mám vzadu asi 2 nebo 3 převratné plomby a to už nejméně 15 let. Drží dokonale a vypadají naprosto přirozeně.
@Anonymní píše:
Ja tam ty plomby mám 4 roky. Je mi 19 let. Máma mi tenkrát dala černé, protože byly „levné“. Teď jsem odmaturovala a stěhuji se s přítelem do podnájmu. Ovšem na ty plomby bych 10 000 měla a dal bych nechala předělat postupně. Myslíte si že se to na těch zubech po 3-4 letech podepsalo?
Ne, nemyslím, ale v klidu bych to probrala se zubařem, třeba aspoň ty nejviditelnější nebo nejblbější, udělá rentgen, rozpočet, domluvíte se.
@ugluk píše:
Ne, nemyslím, ale v klidu bych to probrala se zubařem, třeba aspoň ty nejviditelnější nebo nejblbější, udělá rentgen, rozpočet, domluvíte se.
Ano objednám se. Snad to bude v pořádku jak píšete.
@Anonymní píše:
To neni problem, ale chce to fakt dobreho zubare, aby ti to akorat nepokazil. Ony ty zuby moc zasahu taky nevydrzi.
Asi bych se zubařky zeptala na její názor, nechala udělat rentgen a případně vyměnila ty, co by pod nimi například byl kaz. Ta výměna nemusí znamenat jen to, že něco vyvrtají a dají novou hmotu, ale kvalitní zubař umí i vystavět tvar zubu, aby to nebylo jen plackovitě vyplněné. Záleží i jak moc byl zub zasažený, ale u těch černých plomb co vím musí lékař vrtat hodně velké díry…
@Anonymní píše:
Po kolika letech ti ten zub prasknul?
Tak po 15-20. Ale říkal mi to už několik let předem, že jsou tam ty praskliny. Měla jsem je v podstatě na všech těch větších plombách.
@Anonymní píše:
Myslím, že spíš ne a hlavně nemá cenu řešit, jestli podepsalo, nebo ne, to nemůžeš změnit. Spíš bych řešila, co změnit můžu.
A souhlasím, chce to fakt fakt dobrého zubaře. Z mých zkušeností ti mladší bývají lepší, používají moderní technologie a přístup.
Jde to, ale ne u všech dobrých o zubař doporučuje. Něco mi vyměnil sám od sebe a u jiných mi doporučil nechat černou plombu. Takže to prober se zubařem, které doporučuje na výměnu.