Pribiňáček - od kdy?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2793
9.1.06 09:58

Já jsem dávala pribináčka asi od 10 měsíců.Holčička byla hodně nejedlík,takže jsem si říkala,že jí ta energie navíc jen prospěje.Dávala jsem ho asi 2× týdně.
A s tím Lipánkem,tam je pro změnu 2× víc,tuším,cukru?Kdysi jsem to v obchoďáku porovnávala a nejhůř mi vyšel Lipánek,co se týče obsahu cukru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1428
9.1.06 13:14

Ahoj Bibo,

prosím tě, jaký tvaroh používáš( vím, že se nemá dávat odtučněný, ale normální klasiku ?), kolik porcí máš z jedné dávky a jak dlouho to skladuješ v ledničce? Děkuji za odpověď , časem to určitě vyzkouším jako zpestření jídelníčku místo Lipánků apod.. Ale ještě nemáme rok, tak chvilku počkám :D
 Ahoj

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1376
9.1.06 17:43

Ahojky Meduza ty brdo, s tou plesnou si ma teda sokovala!!! Mne sa toto iste stalo so smotanou Rajo tiez zaruka este mesiac platna a hned ako som ju doma otvorila plesen, otvorim 2 to iste, 3 to iste (kupili sme 3 naraz), no asi mali nejaku pokazenu seriu, alebo co. Tiez ma to dobre vytocilo!!!
Tak som dnes skusila vanilkovy tvaroh danone a maly zjedol 2 lyzicky a hotovo, proste on take veci jest nebude. tak neviem, ci sa mam tesit, alebo zufat :D . skusim este jahodovy. Ja mu nedavam vobec ziadne sladkosti, ani keksiky, on to nema rad, tak som myslela, ze mu raz za cas prilepsim tymto tvarohom, no ale asi budeme bastiti len biele jogurty, ked mu tam dam nahodou nejake ovocie, tak to jest nebude ani omylom. :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
342
9.1.06 18:15

Ahoj holky,my jsme koupili v Makru před vánoci Maxi lipánky, myslím, že jich bylo 12 v tom balení. Záruka byla do 29.12. Všechny kromě jediného (stejně jsem ho vyhodila) měli plíseň, modrou a velikou. Po otevření prvního jsme zotvírali všechny, pečlivě jsme před tím prohlídli víčka, ale nebylo nic poznat, žádná dírka, nic. Pěkně mě to zhnusilo.

Jinak já Dádovi smetánky taky nedávám, ale manžel s Honzíkem je milujou. Proto je kupujeme ve velkým, ale tohle se mi nestalo poprvé. Už jsem takové koupila i v Tescu. Jen ty kakaové byli zatím vždycky v pohodě.

Ája

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3624
9.1.06 19:00

Od kdy pribiňák

Ahojky,

samotnou mě zajímalo, co to vlastně ten „xantan“ je… tohle jsem našla na netu … www.bezlepkovadieta.cz/poradna

Xantanová guma patří mezi polysacharidy přírodního původu. Vlastní xantan se získává enzymatickým procesem (fermentací), svojí strukturou v hlavním řetězci je totožný s celulózou a patří mezi hydrokoloidy (látky vázající vodu) - používá se jako zahušťovadlo roztoků na vodní bázi a dále jako stabilizátor.

V potravinářském průmyslu se využívá v těchto oblastech:

*

salátové tekoucí dressingy *

masové šťávy a omáčky *

masné produkty (šunka, drůbež) *

zmrzliny * *

cukrovinky *

pečivo, zejména litá těsta a některé speciální výrobky: palačinky a lívance, muffins, biskvity, nízkokalorické chleby a pečivo, bezlepkové výrobky, mražené a chlazené pečivo.

V bezlepkových výrobcích se dávkuje v rozmezí 0,1 - 1 %, případně 1 - 2 % na celkové množství surovin. Toto široké rozmezí dávkování je dáno použitým typem receptury. V těstě má za úkol částečně nahradit vlastnosti lepku, tzn. zpevňuje strukturu těsta, zlepšuje jeho elasticitu, váže recepturní vodu a zadržuje vzduch. Finální výrobky zůstávají déle čerstvé, křehké a mají zpomalené vysychání (tvrdnutí).

Nevýhodou oproti ostatním hydrokoloidům je vyšší teplota rozpustnosti a vyšší cena.

A dále jsem našla tohle…protože názvy jako arabská či guarová guma ve mě vyvolávaly zvláštní pocit, že je to něco extra chemického, a ono ouha:

Pro doplnění - dalšími známými hydrokoloidy používanými v potravinářství jsou:

• svatojánský chléb (získaný z plodů rohovníku)
  • arabská guma (z výronků stromu Accacia)
  • guarová guma (z rostlinných semen)
  • karagenany (získané z mořských řas)

Samozřejmě, že tvaroh obecně se malým dětem moc nedoporučuje, ale teď už bych se xantanu a arabské nebo guarové gumy moc nebála…asi mě ukamenujete, ale myslím si, že to není něco tak špatného.

mějte se Veronika Adámek a Berunka Ema (9,5 měsíce)

PS: Berunka prozatím Lipánky, smetánky aj. nekonzumuje, protože jsou podle mě moc sladké, ale to je můj názor…nicméně věřím, že by jí moooccc chutnaly. Samotné bílé jogurty u nás neprošly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
9.1.06 19:22

Veroniko, diky za vycerpavajici informace. Ja obcas zkusila dat Pribinaka tak po 10. mesici, ale spis jsem prave kvuli tomu tvarohu cekala az po roce. Zatimco moje kamaradka denne nacpala holcicce Pribinaky 2 a pak mi tvrdila, ze na noc nedava instantni kase, protoze se prej po nich tloustne… :lol: Jinak si myslim, ze v primerene mire detem neuskodi, u nas hlavne chutnaj tatinkovi, dite ma rado jogurty Prince od Danone.
neprihlasena Hanka1

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
9.1.06 19:59

teda Smailinko, no to by mě opravdu asi naštvalo a teď jste mě holky vážně asi od Lipánku odradily. Budu asi vybírat mezi těmi ostatními. Jinak díky Euce2 za ty vyčerpávající informace, to jsem teda taky vůbec nevěděla.Je fakt , že ty názvy vypadají strašlivě, tak jsem ráda, že jsem se poučila. Dneska jsem koupila tvaroh, tak uvidím, jak zítra dopadnem.

Teď si uvědomuju, že mi se taky stalo, že jsem měla plíseň na jogurtu, který jsem si ale koupila pro sebe. A byl to shodou okolností taky ten s papírovým víčkem, jako u Lipánka . Byl to myslím Jurášek, nebo tak něco.Asi ty papírové víčka nejsou nic moc.Nejhorší je, že tam ta plíseň opravdu už může bujet a ještě není vidět na povrchu, fuj to je představa.

• Citovat
  • Upravit
203
9.1.06 20:02

pardon, to jsem teď byla já, nevšimla jsem si ,že jsem odhlášená

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1376
9.6.06 09:50

Euka2, ono to, ze je nieco prirodne, neznamena, ze je to zdrave. Aj durman a koka su prirodne, takze na to by som sa celkom nespoliehala.
A co taky med? Ved ten je tiez prirodny a ake ma rizika a detom do roka sa rozhodne nedoporucuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
763
9.6.06 10:47

…kdysi dávno vytáhnuto a okopčeno z diskuzí na emimču…autorky prominou…

Tvaroh ani smetana není vhodný pro malé děti, to by se mělo dávat až po jednom roce.

Pribináček, Smetánek, Lipánek, Pacholík… všechno má podobné složení -obsahují smetanu (příliš tuku), tvaroh (příliš bílkovin), cukr (v nevhodné formě, děti by měly mít hroznový) a jsou šlehané kysličníkem dusným. Výsledkem je špatná stravitelnost, možnost průjmů. Děti si nedokáží poradit s živočišnou bílkovinou, tělo musí vynaložit hodně „sil“ aby je zpracovalo a nemá z nich žádný užitek.
O bílkovinách vypíšu něco z knihy Petra Fořta Moderní výživa pro děti z roku 2000:

„Hovoříme-li o bílkovinách jako o „výživě“, jistě vás napadlo, že jsou použitelné jako zdroj energie. Na rozdíl od cukrů a tuků je však využití bílkovin pro tvorbu energie to nejhorší, co může organismus potkat. Hlavně v průběhu růstu musí být naopak dosaženo stavu, kdy se nových vlastních bílkovin tvoří více, než se jich různým způsobem ztrácí.

V případě, že dítě konzumuje víc bílkovin, než jeho organismus dokáže využít, dojde k následujícím negativním důsledkům:
a) Zplodiny vzniklé přeměnou bílkovin přetěžují játra a ledviny a zhoršují jejich funkce
b) Z části aminokyselin, tvořících bílkoviny, vzniká tuk.
c) U kojenců a batolat je přebytek bílkovin nepocházejících z mateřského mléka příčinou zažívacích problémů (hnilobný průjem) a alergií, přičemž se souběžně snižuje vstřebávání vápníku a stoupají neúměrně nároky na příjem vitamínu B
d) Zpracování nadměrného objemu bílkovin ochuzuje organismus o energii nutnou k jejich přeměně.

Doporučená denní dávka bílkovin pro roční dítě je 16 g."

Petr Fořt

Jinak Vilda ještě ve svých 20měsících pribiňáka ani nic podobného neměl, semtam mu přihodím do přesnídávky lžičku tvarohu a je to ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
443
10.6.06 08:35

Ahoj

Aničce je 8 měsíců a občas ji Pribiňáka dám. Před měsícem se odstavila z UM prostě ho omítá a když ji ho někdo chce dát tak je řev.Po poradě s Dr. dostává jogurty, jenže ona je ochotná jíst jen býlí choceňský a ten je taky ze smetany. Takže si myslím kdy zařadit do jídelníčku je velmi individualní.

Achesa a Anička

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
474
10.6.06 09:22

Ahoj, ja tedy Pribinaka davam, myslim, ze v kazdem jogrutu, tvarohu je neco spatneho, kdyby jsme to takhle vsechny braly. Poste ho nedavam jen kazdy den, ale treba 1× do tydne.

S.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80
10.6.06 21:11

Ahoj, já žádné pribiňáčky ani ostraváčky nedávám. Připadá mi to zbytečné. Náš mrňous (14m) baští bílý jogurty úplně perfektně - občas přidám rozmačkaný banán, lžíci ovocné přesnídávky, rozmixovaná jablka + jemné ovesné vločky celozrnné. Nikdy jsem s ním s jídlem neměla problémy - zelenina mu chutná i syrová, ovoce taky. Odolávám švagové i tchyni, které vždycky před naší návštěvou nakoupí hromady MilchShnite (nevím jak se to píše) a podobných mlsot a zkouší mě přemlouvat ať to mrňousovi dám - nevidím důvod.

Ivča

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
My
93
11.6.06 00:12

Ahoj,
já osobně si myslím, že to minimálně do roka může vydržet:-)
 Já

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1119
11.6.06 07:45

Tak my pribiňáčka a jiné smetánky nekupujeme do dnes. Neříkám, že by jej malá neochutnala.
Do roka jedla jen bílé jogurty a teď je jí taky. Občas kupuji Floriána. Ještě pije Sunar. Jí dost sýrů. Tak si myslím, že ani smetánky nepotřebuje.
Rozhodně je pro děti do roka stravitelnějí čistý bílý jogurt a pokud dostává i mléčko od mámy, tak žádné tučné smetánky nepotřebuje. Je to ale jen můj názor, každá maminka si dá svému dítěti, co se jí zdá nejlepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí