Pribiňáček - od kdy?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1703
14.10.12 18:37

@Janam20 je otázka, zda ti ten top stav vydrží i do pozdějšího věku, nic ve zlém. Já jsem toho názoru, at si každý krmí své dítě čím chce, jen mě zaráží, že nikoho moc nezajímá, že je třeba souvislost mezi rakovinou ledvin, žaludku a střev a výživou, takže ted to samozřejmě mít vliv na nic nemusí, otázka je, zda strava typu pribinák, játrové knedlíčky či něco jiného nebude mít z dlouhodobého hlediska vliv na zdraví našich dětí do budoucna, kromě jiných faktorů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
dada1511
14.10.12 20:52

@Janam20 :think: -Top stav, až na stravovací návyky, které si ponese celý život. A to že se to neprojeví během dvou let života, nic neznamená. Mě fakt fascinuje, že v dnešní osvěty v rámci zdravých stravovacích návyků, může někdo tohle napsat. či vyloženě se honosit tím, co vše cpal dítěti v 6 měs. života. No dítě si v tomto věku nevybere, že. Akorád si sami děláte reklamu.

A napsat že je ti 22 let a jsi top stav, tož to mě dostalo :lol: :lol: :lol:

A to že tě máma cpala blivajzama, neznamená, že ji v tom musíš následovat. Mě tím cpali taky, ale nevidím důvod se zrovna v tomto opičit.

• Citovat
  • Upravit
2214
15.10.12 00:08

@pansy
no právě na můj vkus je těch škrobů dost v jiných potravinách, takže jako každý druhý či třetí den cpát dítěti pudink není zrovna košer, jinak mám v rodině potravináře technologa a ten můj názor sdílí
a v těhu jsem měla gest. diabetes a tam mě před prázdnými energiemi ze škrobů také varovali, takže proto pudink ne
pudink pouze jako doplněk vyjímečně

Příspěvek upraven 15.10.12 v 11:02

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32920
15.10.12 07:41

Taky se snažím dávat co nejmíň zahušťované věci dětem, u mladšího jen samotné ovocné pyré, žádný cukr ani škroby. Staršímu komerční sladkosti (oplatky, Kinder řezy, Brumíka..) nedávám vůbec. to už radši něco upeču.
Za nějaký čas už tak neovlivním co bude jíst, ale dokud můžu…navíc věřím, že i pokud časem zblbne, tak pak si na režim co měl jako dítě vzpomene, že bude mít správné základní návyky, bude vědět o výživě, proč je to a to špatné. Samozřejmě taky si dáme něco horšího, jako každej, ale jen jako vybočení. Celou čokoládu nebo balík chipsů bych nesnědla ani omylem, bylo by mi z toho zle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
979
15.10.12 09:08
@andelka83 píše:
Taky se snažím dávat co nejmíň zahušťované věci dětem, u mladšího jen samotné ovocné pyré, žádný cukr ani škroby. Staršímu komerční sladkosti (oplatky, Kinder řezy, Brumíka..) nedávám vůbec. to už radši něco upeču.
Za nějaký čas už tak neovlivním co bude jíst, ale dokud můžu…navíc věřím, že i pokud časem zblbne, tak pak si na režim co měl jako dítě vzpomene, že bude mít správné základní návyky, bude vědět o výživě, proč je to a to špatné. Samozřejmě taky si dáme něco horšího, jako každej, ale jen jako vybočení. Celou čokoládu nebo balík chipsů bych nesnědla ani omylem, bylo by mi z toho zle.

Jasne a protoze tu buchtu upeces doma, tak v ni zadny skroby ani cukry nejsou ;-) Pokud davas ovoce, davas cukr a fruktoza je daleko sladsi, pri jejim metabolismu se uvolnuje 3× tolik energie, nez pri metabolismu glukozy. Takze pokud dite ji hodne ovoce, je to uplne stejne jako kdyby jedlo hodne sladkosti. Bonus jsou v ovoci vitaminy a mineralni latky, pokud ale je to ve velkem mnozstvi, taky to neni idealni. Hodne maminek si mysli, ze kdyz osladi buchtu fruktopurem nebo medem, dava diteti neco hodne zdravejsiho, nez kdyz tam da glukozu, jenze vysledek, co se metabolismu cukru v tele tyce, je naprosto stejny. Ba naopak, pokud sladi s myslenkou glukoza=fruktoza, je vysledek horsi. A uplne nejvetsi mytus-ze po fruktoze (ovocnem cukru), se nekazi zuby-kazi a uplne stejne jako po glukoze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32920
15.10.12 09:14

@pansy pokud to peču doma, tak z třtinového cukru, celozrnné mouky, s přidáním semínek, ovesných vloček, apod. a vím co tam mám. Ovoce jí, ale ne ve velkém množství. rozhodně dám radši banán, než oplatek - sladké je to oboje, ale výživově jsme někde jinde že. Klasický cukr používám minimálně, obvykle sladím nějakým sirupem nebo třtinovým - ale všeho s mírou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucineeccka
15.10.12 21:15
@Petra3890 píše:
Na 4 měsíční prohlídce nám paní dr. doporučila začít dávat polévky a příkrmy, teď je malé skoro 6 měsíců a už jí můžeme dávat všechno, vařím si domácí polévky, třeba i s játrovými knedlíčky a malé to moc chutná, je jasné že málo solím a kořením, my dospělí si dochutíme na talíři, ale malé to moc chutná a jí stejné jídlo jak my, dále si dělám domácí přesnídávku a taky pribináček, vyjde to daleko levněji a máme toho víc než v těch malých skleničkách, každý doktor je zásoben letáky a brožurkami výrobců dětských výživ, které Vám poradí co je správné a co nikoliv, ale je to jen reklama na to, aby se prodalo více výrobku, je to jen konkurence,
to co si doma udělám, tak vím co dítěti dám, a hlavně to dítěti chutná

Tak kdyby jsi tohle řekla mému pediatrovi, tak by ho asi ho kleplo 8o 8o
Já jsem skleničky skoro nekupovala, ale jak začal syn jíst příkrmy tak jsme začali jíst zdravě i my!!! Přiznám se, že jsem ani nevěděla, že existuje něco jako pomahnka, glukopur, karob, atd. :roll: Játrový knedlíčky proboha…a pak se všichni diví, že je tolik tlustých a nemocných děti a tolik rakovin. :zed: :zed: Vždyť u jídla to začíná, stravovací návyky z dětství si děti nesou po celej život. :zed:Stále svému 28měsíčnímu synovi nesolím a skoro nekořením jídlo!!!Sladkosti nejí, jenom občas rakytníkové lízátko, nebo z hroznového cukru, žádné brumíky, čokládky. Ani smažený jídlo ještě nikdy neměl. A upřímně od tý doby co jím takhle zdravě se cítím o 100% líp, mám hezčí pleť, víc energiie atd.

• Citovat
  • Upravit
lucineeccka
15.10.12 21:23

@dada1511 souhlasím s tím co jsi tady psala :kytka:
Moje prateta dělá sestřičku na pediatrii a říká, že nejvíc nemocných dětí je vdyžcky po Mikuláši a po Vánocích. Čím to asi bude? :think:

• Citovat
  • Upravit
zuppi
15.10.12 21:35

Ahojky, také jsem pro zdravý rozum při dětském stravování a určitě podporuji zdravé stravování. Ale zastávám názor, že všeho s mírou i zdravé stravy. Určitě není dobré cpát 4měsíční mimi pribiňákem, ale nejsem zcela přesvědčena, že je zcela přirozené 28měsíč. mimi zcela nesolit. Jestli nastoupí za 8 měsíců do MŠ a bude se tam stravovat, bude to pro jeho tělíčko docela záhul A také nemůžu souhlasit, že dříve matky krmily své děti „blivajzama“, protože před lety bylo složení potravin uplně o něčem jiném než dnes.Ale každá máme svůj názor, každá si své dítě krmíme i vychováváme jak chceme, je to na našem svědomí. Od toho jsme tady, abychom si své názory napsaly, poradily si a předaly si své zkušenosti. Tak se mějte, jdu vařit domácí přesnídávku z domácích jablek bez přidaného cukru :D A zítra dám své 10měsíční dceři po 14 dnech banánový lipánek :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
lucineeccka
15.10.12 22:00
@zuppi píše:
Ahojky, také jsem pro zdravý rozum při dětském stravování a určitě podporuji zdravé stravování. Ale zastávám názor, že všeho s mírou i zdravé stravy. Určitě není dobré cpát 4měsíční mimi pribiňákem, ale nejsem zcela přesvědčena, že je zcela přirozené 28měsíč. mimi zcela nesolit. Jestli nastoupí za 8 měsíců do MŠ a bude se tam stravovat, bude to pro jeho tělíčko docela záhul A také nemůžu souhlasit, že dříve matky krmily své děti „blivajzama“, protože před lety bylo složení potravin uplně o něčem jiném než dnes.Ale každá máme svůj názor, každá si své dítě krmíme i vychováváme jak chceme, je to na našem svědomí. Od toho jsme tady, abychom si své názory napsaly, poradily si a předaly si své zkušenosti. Tak se mějte, jdu vařit domácí přesnídávku z domácích jablek bez přidaného cukru :D A zítra dám své 10měsíční dceři po 14 dnech banánový lipánek :mrgreen:

Do školky nastoupí nejdřív za dva roky A za dva roky bude větší, takže logicky jeho organismus bude odolnější ;) Víš, že některé potraviny jsou přirozeně slané? A dosolovat je zbytečné. ;)
Nevím co je směšné na tom, že někdo dělá domácí přesnídávky :think:

Příspěvek upraven 15.10.12 v 22:06

• Citovat
  • Upravit
2214
15.10.12 22:04

@lucineeccka
myslím že nic se nemá přehánět, ono i soli je zapotřebí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucineeccka
15.10.12 22:08
@bodlinka34 píše:
@lucineeccka
myslím že nic se nemá přehánět, ono i soli je zapotřebí

Já třeba osolím vodu, když vařím těstoviny nebo brambory, nebo špetku do buchty, ale jinak ne. ;)
Probírala jsem to jak s pediatrem, tak s Mudr.co dělá alternativní medicínu a oba mi to schválili. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
dada1511
15.10.12 22:12

No hlavně je vtip v tom, že 6- 10měs ví jaký je rozdíl mezi slakým jak cecek :mrgreen: a „bez chuti“ či přirozené chuti potravin, když dostane pribiňáka, a je jasné, že čím dřív si navykne na tyto cukry, tím víc je pak bude vyžadovat až si bude umět říct. Kdežto dětem, kde se na stravu aspoň trošku dbá to nechybí a nevyžadují to.Ale totéž platí u dospělích :mrgreen:,kteří mají špatné návyky, a mají pocit, že to dětem musí koupit, nebo je o něco ochudí :roll: :roll: :roll:,a pak u toho mají ještě dobrý pocit, že dítěti „dopřejí“. :zed:

• Citovat
  • Upravit
2214
15.10.12 22:13

@lucineeccka
a co maso když nepoužíváš koření nemám teď na mysli grilovací atd atd kde je pouze spousta soli a glutamátu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zuppi
15.10.12 22:15

Odskočila jsem si od té plotny a musím se smát. Já ji doopravdy vařím a vůbec jsem nenapsala, že je to směšné, pouze jsem tam vložila úsměv a to je rozdíl. Vím, že všechny potraviny jsou přirozeně slané, nejsem blbá a taky jsem lucinneečko nenapsala, že děláš něco špatně, jen jsem napsala, co si myslím, to je prostě můj názor. Já zdravou stravu propaguji ve své rodině již řadu let, takže mírné solení, bulgur, kuskus, ovesné vločky, jáhly, ovoce a zelenina je na našem jídelníčku zcela běžné. Jen si prostě myslím, že nic se nemá přehánět. Já svým dětem občas nějaký ten prohřešek dovolím, musí si zvykat na ledacos, právě proto, aby si jejich organismus přivykl, že se můžou setkat s čímkoliv, jak ve školce, tak ve škole a pak je to opravdu šok. Nikomu svůj názor nevnucuji, ani nechci nikoho přesvědčovat o své pravdě, jen jsem po dlouhé době skočila na net a napsala jsem. Tak já jdu zase míchat, ať se mi to nepřipálí :mavam:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí

Pure