Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Na 4 měsíční prohlídce nám paní dr. doporučila začít dávat polévky a příkrmy, teď je malé skoro 6 měsíců a už jí můžeme dávat všechno, vařím si domácí polévky, třeba i s játrovými knedlíčky a malé to moc chutná, je jasné že málo solím a kořením, my dospělí si dochutíme na talíři, ale malé to moc chutná a jí stejné jídlo jak my, dále si dělám domácí přesnídávku a taky pribináček, vyjde to daleko levněji a máme toho víc než v těch malých skleničkách, každý doktor je zásoben letáky a brožurkami výrobců dětských výživ, které Vám poradí co je správné a co nikoliv, ale je to jen reklama na to, aby se prodalo více výrobku, je to jen konkurence,
to co si doma udělám, tak vím co dítěti dám, a hlavně to dítěti chutná
@Petra3890 Co doktor to názor, neznamená, že když má diplom, má pravdu. Takto se krmily děti za éry komunismu, kdy se propagoval sunar. Předpokládám že tvé dítě nebylo kojené, nebo né plně, bo jinak by jsi tak brzo snad příkrmy nezaváděla
.Nic ve zlém, ale zdá se mi, že maminky které plně kojí v prvních 6 měs. daleko víc dbají na správné základy stravování u dětí. K čemuž teda Pribiňák nepatří ![]()
Ale jsou to vaše děti, krmte je čím chcete.Ale když chce někdo informace, není propagovat, že je to správné, protože já to tak dělám, že.
A solit se do roku nemá vůbec, kvůli ledvinám, takže ani málo ![]()
Dnes jsem byla v obchodě, a dívala jsem se na výrobky jako je Hamanek a podobné.
zjistila jsem že to prošlo okolo ovoce či zeleniny, takže bych to svému dítěti nedala jelikož je to nezdravé. Raději své dceři uvařím polévku a vím co jí. Ano je to jak za času naších maminek (babiček).
@Petra3890
No, já jsem dítěti taky vařila, ale do roku jsem teda dělala jídlo zvlášť. Tady nejde o skleničky, ale o pribiňáka ![]()
@Petra3890
tak tady už chybí jen tatarák a topinka s česnekem jasně že málo osolená ![]()
@Petra3890 takhle krmila mamka mě a mám šílené stravovací návyky. Léta bojuji s nadváhou
Myslím, že základ je právě v tom stravování v dětství.
Mimochodem styl tvého psaní je šílený, takže obrázek jsem si udělala hned.
No, je pravda, že ty skleničky jsou často šílené, přídavek škrobů, soli, cibule, cukru, rajčata už od 6m ale jako od toho má člověk na výběr co nesplňuje kritéria, nekupuju Mám už vybrané skleničky a ty kupuju, a jinak čtu pozorně etikety. Já taky vařím dohromady pro všechny, ale tomu nejmenšímu úplně zvlášť bez jakéholkoli koření, staršímu odebírám před úplným dochucením, případně to máme stejné a my si dokořeníme na talíři.
JAsně, taky mi mamka dávala kdeco odmala, šťávičky od 6týdnů…celý život bojuju s nadváhou, mám alergie a ekzém. Starší dítko je úplně OK. Netvrdím že to platí absolutně, ale pokud můžu vařit dítku zvlášť a kvalitně, tak to dělat budu.
Ahoj,
Troufam si rict, ze muzu napsat odborny pohled na vec-jsem potravinar, muj obor je bezpecnost a kvalita potravin a vyziva obyvatelstva. Takze si dovolim napsat pohled na vec ciste vedecky:
Jadro veci je v bilkovinach. A to proc-clovek se rodi s plne vyvinutymi ledvinami, zadne nove bunky se jiz netvori, ale funkce ledvin se stabilizuje az kolem 2 let ditete. Jak souvisi ledvinami s bilkovinami? Nebudu tu popisovat slozity biochemicky metabolismus bilkovin, ale zjednodusene- pri odbouravani bilkovin (jsou to latky tvorene mimojine dusikem), vznikaji dusikate latky, ktere se odbouravaji v ledvinach-vznika mocovina, ktera se z tela vylucuje.
Dite tedy do 2 let odbourava bilkoviny s urcitym omezenim. Takze vyziva ditete do 2 let by mela byt setrici k ledvinam-nic drazdiveho (prilis soli, koreni, konzervantu, pridatnych latek, glutamatu…) a myslet na obsah bilkovin.
Ted obsah bilkovin v nejcasteji diskutovanych potravinach (na 100g vyrobku):
Jogurt selsky Olma: 4,9g
Tvaroh plnotucny madeta v kelimku: 9,9g
Lipanek: 7,4g
Mleko cerstve plnotucne madeta: 3,27 g
Nestle junior mleko od 1 roku: 1,85g na 100 ml
Beba pro 3: 1,5g/100ml
Co se tyce nazoru imunologu-na posledni konferenci bylo receno, ze dite by kvuli omezeni rizika vzniku alergii, melo do 1 roku ochutnat vse, co jen jde (mleko, kakao, med, lepek, ryby, orisky…) Ochutnat, neznamena jist na kila, ale napriklad strcit do pusy kousek babicciny orechove babovky a samozrejme sledovat reakci…
Nejsem imunolog, takze pokud mate doma dite alergika, nebo vy rodice jste silnymi potravinovymi alergiky, urcite zavadeni potravin konzultujte s imunologem-alergologem.
Ja tu beru vyzivu zdravych deti, bez zjistene alergie potravinove.
Takze z duvodu tech bilkovin, se doporucuje na piti pouzivat batoleci mleka. Jeste tu uvedu doporuceny prisun bilkovin:
7–12 mesicu: zivocisne b: 22g, rostline: 8g
1–3 roky: zivocisne b: 30g, rostline: 15g
Je to orientacni, zalezi na proporcich ditete-je to takovy prumer.
My se tu bavime o zivocisnych bilkovinach-mleku a mlecnych vyrobcich.
Na piti se doporucuji batoleci mleka kvuli snizenemu obsahu bilkovin. Zalezi, kolik mleka dite vypije-pokud pije 1 hrnecek denne, klidne se mu muze dat kravske, pokud pije jich nekolik, je lepsi batoleci. Co se pribinaku a jogurtu tyce-polud uvarim bramborovou kasi k obedu z kravskeho mleka a k tomu maso, uz bych diteti necpala na svacinu jogurt nebo lipanka. Pokud ma jen zeleninu s masem, na svacu bych mu dala s klidem lipanka nebo jogurt, nebo mu uvarila puding z kravskeho mleka. Muze se dat i tvaroh-pravda, ten ma i vyssi obsah sodiku, ale lzice tvarohu primichana do ovocne presnidavky jednou na svacinu napr jednou tydne s tim, ze jiny mlecny vyrobek (neberu materske ci kojenecke mleko) ten den nedostane, mu rozhodne neublizi. Davala bych od 7 mesicu, kdy se zvysuje spotreba bilkovin, zacala bych jogurtem nebo pudingem z mleka-tedy vyrobky s nizsim obsahem, od 10 mesicu pak s lipankem a tvarohem…
Jeste syry-tvrdy platkovy syr ma hodne bilkovin: 45% eidam ma 28g/100g. Kdyz se da kousicek syra na chleba-neni problem, ale nekombinovat s pribinaky a jogurty. Davat jen prilezitostne.
Jeste co se kvality tyce, nedavam ani bobika ani pribinaka, cpou tam zeltinu, skroby a uplne zbytecne. Za me teda Lipanek-je to jen smetana, tvaroh a vanilkovy aroma ci kakao…
@bodlinka34 píše:
@Petra3890
tak tady už chybí jen tatarák a topinka s česnekem jasně že málo osolená
Tak tak.To mi připomělo maminu, co si stěžovala na atopický ekzém dítka, a pak vložila fotku 8měs. dítěte, jak se cpe oplatkem s čokoládovou náplní s komentářem Jááááááááááááááááááák mu chutná
Bodeť by nechutnalo, ale to neznamená, že se tím musí cpát. A pak se ještě divit, že má ekzém. V prvním roce života nejen tyto nemoce vyvolá právě nesprávné stravování.
@Anonymní píše:
On ten pribinaček a activia je to stejné, tuk a cukr
Já nedám ani activii, je to stejný sajrajt jako dobrá máma a pod.
Akorát jsou tam uměle přidané kultury, co jsou zahuštěné ve škrobu, to nemá s jogurtem nic společného.
@pansy
když jsi výživový poradce tak jistě výš že pudink taky není úplné terno jsou to jen škroby, tak vážně nevím proč bych stím měla dítě jen tak cpát když jich je všude jinde dost
@dada1511 píše:
Tak tak.To mi připomělo maminu, co si stěžovala na atopický ekzém dítka, a pak vložila fotku 8měs. dítěte, jak se cpe oplatkem s čokoládovou náplní s komentářem Jááááááááááááááááááák mu chutná![]()
![]()
Bodeť by nechutnalo, ale to neznamená, že se tím musí cpát. A pak se ještě divit, že má ekzém. V prvním roce života nejen tyto nemoce vyvolá právě nesprávné stravování.
moje dcera od 6.mesice ji vsecko, zacala odmitat sunar tak pila pred spanim obyc. mliko, jedla vsechna masa, jogurty, pribinaky, oplatky, lusteniny, zkratka vsechno, nema jediny zdavotni problem a jsou ji 2 roky, když ji doktorka dělala testy na ledviny měla je ukázkové, je v top stavu zdravotnim takze jak u jakeho ditete
navic ja byla takhle krmena taky a je mi 22 a top stav ![]()
@bodlinka34 píše:
@pansy
když jsi výživový poradce tak jistě výš že pudink taky není úplné terno jsou to jen škroby, tak vážně nevím proč bych stím měla dítě jen tak cpát když jich je všude jinde dost
No pardon, ja se nechtela nikoho dotknout, ani to neni nic smerodatnyho. Nepsala jsem ani, ze jsem vyzivovy poradce-nejsem. Nazev diskuze znel odky pribinaka…napsala jsem to z hlediska vyzivy-ze u pribinaku a vubec mlecnych vyrobku, je to otazka do 2 let-kvuli obsahu bilkovin a s tim souvisejici funkce ledvin…
Nechapu, co je spatnyho na skrobech-to jako vase deti nejedi brambory, pecivo, kase, jahly, kuskus, ryzi??? Skrob je tvoren polysacharidy, pak v malem mnozstvi bilkovinami a lipidy a vyznamnou slozkou jsou mineralni latky. V tele se metabolizuje na mensi fragmenty, ty obsahuji nekolik molekul glukozy. Tyto fragmenty se syntetizuji za uvolneni velkeho mnozstvi energie nebo se primo zabudovavaji ve svlech do glykogenu. Z toho je patrn, ze je to vyznqmny a dulezity zdroj energie.
Nerozumim tedy tomu, ze to neni zadny velky terno-ze je to cosi spatneho-spatne je vse, pokud je strava jednostrana. Ale v pestrem jidelnicku ditete neni puding nic spatneho. Nevidim duvod, proc by mel byt skod´ivy obcas puding uvareny nejdrive z umeleho mleka a pozdeji z kravskeho, doplnen napriklad ovocem…
Hmmmm Top stav?! a půlročnímu miminu málo solit a cpát ho jatrovymi knedlicky, oplatky, Pribinaky a podobným sajratem - tak to bych ty testy na ledviny u doktorky teda chtěla vidět…
A vubec vis jak takové testy na ledviny probíhají? Ja celkem dost presne, pac dcera je sledovaná na nefrologii a ty teda žádná obvodacka nebo pediatr u sebe v ordinaci teda neudělá…
Za mne Pribinaky tak po třetím roce a spis jako moucnik - není v něm nic prospěšného, kdyz pominu to množství cukru, smetany a tvaroh to vidělo obloukem a navíc k tomu měsíční expirace taky o něčem vypovídá (kdyz si vzpomenu ze za nás mel Pribinak papírové víčko a dvoudenní trvanlivost a chuťové byl taky uplne někde jinde…)
Mimochodem z Activie jsem taky dost rozčarována - ja jim jen bílou a tuhle jsem od holek ochutnala jahodovou a hnus preslazeny.. Takže kupuju už jen bílé a dětem do nich pekne domácí marmeládu z ovoce z vlastní zahrady…
@Janam20 píše:
moje dcera od 6.mesice ji vsecko, zacala odmitat sunar tak pila pred spanim obyc. mliko, jedla vsechna masa, jogurty, pribinaky, oplatky, lusteniny, zkratka vsechno, nema jediny zdavotni problem a jsou ji 2 roky, když ji doktorka dělala testy na ledviny měla je ukázkové, je v top stavu zdravotnim takze jak u jakeho ditetenavic ja byla takhle krmena taky a je mi 22 a top stav