Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@bodlinka34 píše:
@lucineeccka
a co maso když nepoužíváš koření nemám teď na mysli grilovací atd atd kde je pouze spousta soli a glutamátu
I grilovací jde koupit bez soli a glutamátu
Jinak mu na maso sůl nedávám. Já si to pak když tak lehce dosolím. ![]()
Ještě jsem chtěla napsat, že sůl je taky v chlebu, rohlících. ![]()
Kluk je zdravej jako řípa, rýmu kašel neznáme.
@lucenka
Tak mezi MM a pribiňákem vydím teda podstatný rozdíl
.Tak jako v cukrech v ovoci a cukrech v čokoládě. Je to marné
Když někdo přirovná MM k pribiňáku, to je pro mě konečná
![]()
Příspěvek upraven 15.10.12 v 22:23
@zuppi píše:
Odskočila jsem si od té plotny a musím se smát. Já ji doopravdy vařím a vůbec jsem nenapsala, že je to směšné, pouze jsem tam vložila úsměv a to je rozdíl. Vím, že všechny potraviny jsou přirozeně slané, nejsem blbá a taky jsem lucinneečko nenapsala, že děláš něco špatně, jen jsem napsala, co si myslím, to je prostě můj názor. Já zdravou stravu propaguji ve své rodině již řadu let, takže mírné solení, bulgur, kuskus, ovesné vločky, jáhly, ovoce a zelenina je na našem jídelníčku zcela běžné. Jen si prostě myslím, že nic se nemá přehánět. Já svým dětem občas nějaký ten prohřešek dovolím, musí si zvykat na ledacos, právě proto, aby si jejich organismus přivykl, ****že se můžou setkat s čímkoliv, jak ve školce, tak ve škole a pak je to opravdu šok********. Nikomu svůj názor nevnucuji, ani nechci nikoho přesvědčovat o své pravdě, jen jsem po dlouhé době skočila na net a napsala jsem. Tak já jdu zase míchat, ať se mi to nepřipálí
Tak to se omlouvám ![]()
Ještě musím reagovat na lucinneečku, tak to jsme si asi nerozuměly. Já myslela, že nesolíš vůbec. To, že jen mírně osolím vodu na těstoviny a jinak nic já považuji za moje běžné vaření. Já totiž kvůli nemoci nesolila vůbec půl roku a to ti povím, že je peklo. Jinak dochucuji pro dospělé česnekem a bylinkami, které si pěstuji v nepřeberném množství. A samozřejmě, někdy použiju i koření, když je to nezbytně nutné, ale vyjímečně. A také je dobré kari, je to menší zlo.,nebo kurkuma. A k tomu lipánku, taky ho moc nepropaguji, dávám nejvíce bílé jogurty, ale někdy se tam ten lipánek nějak připlete, Ale malá miluje obojí. ![]()
@zuppi píše:
Ještě musím reagovat na lucinneečku, tak to jsme si asi nerozuměly. Já myslela, že nesolíš vůbec. To, že jen mírně osolím vodu na těstoviny a jinak nic já považuji za moje běžné vaření. Já totiž kvůli nemoci nesolila vůbec půl roku a to ti povím, že je peklo. Jinak dochucuji pro dospělé česnekem a bylinkami, které si pěstuji v nepřeberném množství. A samozřejmě, někdy použiju i koření, když je to nezbytně nutné, ale vyjímečně. A také je dobré kari, je to menší zlo.,nebo kurkuma. A k tomu lipánku, taky ho moc nepropaguji, dávám nejvíce bílé jogurty, ale někdy se tam ten lipánek nějak připlete, Ale malá miluje obojí.
Jj, nerozuměly jsme si.
Já jsem to myslela takže třeba nesolím maso, nebo mu nedám třeba kuskus, kuře a do toho sůl. Nebo slanej guláš s knedlíkem.
Já třeba používám papriku, kurkumu taky, třeba do rýže a bylinky.Syn je miluje.:) Jogurt dávám bílej občas se zdravou marmeládou. Lipánka, taky občas koupím.
Příspěvek upraven 15.10.12 v 22:33
Teď jsem si vzpomněla, kdyř jsem chodila na hotelovku tak naše spolužačka vařila rasta(?) jídlo a tam nebyla ani špetka soli a bylo šílený. Ani do rýže tu sůl nedala. Skoro nikdo to nejedl… ![]()
@dada1511 píše:
@Janam20-Top stav, až na stravovací návyky, které si ponese celý život. A to že se to neprojeví během dvou let života, nic neznamená. Mě fakt fascinuje, že v dnešní osvěty v rámci zdravých stravovacích návyků, může někdo tohle napsat. či vyloženě se honosit tím, co vše cpal dítěti v 6 měs. života. No dítě si v tomto věku nevybere, že. Akorád si sami děláte reklamu.
A napsat že je ti 22 let a jsi top stav, tož to mě dostalo :lol:![]()
A to že tě máma cpala blivajzama, neznamená, že ji v tom musíš následovat. Mě tím cpali taky, ale nevidím důvod se zrovna v tomto opičit.
To mě taky pobavilo… ![]()
Je pravda, že potraviny obsahují sůl, která našemu organismu stačí, ale jídlo je potom téměř nepoživatelné, musí se to nahradit bylinkami, pak to jde.Jsme prostě zvyklí na určité chutě. Já kupuji koření ve farmářské prodejně, je uplně bez těch sajrajtů a je moc dobré, vše přírodní. A rodina si zvykla, ani manžel neprotestuje.Fakt už končím, nebo to nezavařím. Tak se mějte ![]()
@Kiki03 píše:
Dávám malé od 7 měsíce všechno
jsem ráda že nejsem jediná ![]()
Mě by zajímalo co vaše deti ji, kdyz sem poradne procetla diskuzi tak vy na kazdou druhou vec mate nazor ze je to spatne… moje mama me necpala zadnyma blivajzama ale normalnim jidlem, varila doma, zadny pitomy sklenicky to ja tak max. ovocnou a jeste obcas davala male, jinac sem ji taky varila, ze zacatku sem mixovala a pak uz jen rozmackavala, takze co je na tom spatnyho? co ej spatnyho na normalnim jidle ktere uvarim doma??? co je spatneho na tom kdyz ji dam rohlik s maslem a na to sunku??? co ej spatnyho na tom kdyz ji davam piskoty, kukuricny krupky, sem tam oplatek nebo cokoladu???vaše děti nic z toho jist nebudou??? obuly jste se tu do me jen proto ze mate urcitou predstavu o tom co detem davat a co ne a protoze nezapadam do vaseho pohledu tak jsem spatna?
co clovek to nazor diskuze jsou snad o tom aby se diskutovalo ne aby se hned za nazor odsuzovalo ![]()
@Janam20 podle toho co píšeš špatná nebudeš, to by v tom případě muselo být tolik hrozných matek
. Taky dceři občas dám na pečivo šunku, dám jí kukuřičné křupky aby mi nekřičela v autobuse, anebo kousek rohlíku. Když se na mě malá kouká jak jím a chce to zkusit tak jí dám ochutnat jednou dvakrát a stačí jí to a už o moje jídlo nemá zájem.
Příspěvek upraven 16.10.12 v 08:31
Tahle diskuze se točila kolem pribináku, tak taky trochu přidám. Koupený pribinák dceři nedávám, mixuji jí tvaroh s jogurtem a trochou vanilky, dostává to až teď od roka, a je to chutnější než koupené a navíc čerstvé. Doma dělám i jogurt s živými kulturami a všichni jsou spokojeni. Každý dává dítěti podle svého uvážení, já raději sem tam malé dopřeji kousek sladkého a nevyžaduje to často, nechci se totiž dočkat toho že pak bude chodit na tajnačku do spiže a cpat se sladkým.
No, ono se dá říct..dávám dítku to co máme my..jenže každý vaří jinak. Někdo má k svačině plněnou oplatku a k obědu řízek, a někdo ovoce s jogurtem a k obědu zeleninové rizoto se sýrem. To první bych děcku nedala hodně dlouho (můj starší tohleto fakt nejí), to druhé klidně od 7měsíců (s tím že to má neslané, ochucené bylinkama tak od 9měsíců)
ale to bys dítěti nesměla dát ani mateřský mlíko nebo ovoce, aby si nezvyklo na sladkou chuť. Kluk dostává občas Lipánka od nějakých jedenácti měsíců, ale radši si dá obyč. bílý jogurt. Takže o tomhle to není. Spíš by rodiče měli dávat dítěti různá jídla. A měli by to hlavně jíst i rodiče, protože děti jsou opičky.