Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
jsem těhotná a až se mimi narodí, tak malému budou necelé 3 roky.
Mohly byste mi napsat rady,jak staršího sourozence na miminko co nejlépe připravit, čeho se vyvarovat, jak po narození miminka přistupovat ke staršímu,aby se necítil odstrčený? atd.
mám určitou představu,ale je jasné,že nic se nedá naplánovat dopředu.
Proto bych chtěla poprosit o radu vás,které už s tímto máte zkušenosti,popř. mi dejte klidně i odkaz na nějakou dobrou knihu,která vám pomohla.
Díky
Ahoj,
já malýmu pořád říkala, že budeme mít miminko, který se na něj už moc těší, že ho mám v bříšku a až se tam nevejde, tak se nám narodí..to je asi klasika ![]()
Když byl s manžou prvně v porodnici, tak starší nesl mladšímu dárek a já tam měla připravený něco pro Olíka jako že od miminka. Bylo to super a z porodky aspoň odcházel zabavený a neplakal, že nejdem ještě taky.
Doma se vyplácí co nejvíce starší dítě zapojit do péče o mimi, ale na druhou stranu mu pořád dokola neopakuju, že už je velký a musí tedy být hodnější atd.
My se zatím zabíháme, takže uvítám každou radu,a to i na období vzdoru, které teď u staršího vypuklo v plném proudu ![]()
Jo, když se jezdí návštěvy dívat na mimi, mají instrukce, že nejdřív jako za Olíkem a pak na mimčo.
Eva
Ahoj,
urcite bych aspon ze zacatku uplatnovala pravidlo, ze prvorozeny ma prednost. To znamena, ze by mel prvni jist, oblect se, atd. Aby si nepripadal, ze kvuli miminku ztratil sve misto v rodine. Casem samozrejme lze poradi uz prohazovat.
Nam se hodne osvedcilo taky zachovat si cas, kdy jsem jen se starsi dcerou. Plavani, cviceni, proste u nas dlouhodobe aktivity, kde si me muze uzit. Druha dcera si tohle doprava take.
Taky zapojeni do pece o miminko. Ono to ty prcky dost bavi, kdyz zjisti, ze zvladnou to co maminka, obcas ti neco donesou, kdyz zrovna nemas volnou ruku, atd.
Terik
Ahoj,
myslím, že je tady napsáno všechno podstatné.
V rámci pomáhání chtěla malá strašně taky koupat. Tak asi od 6 týdnů se koupou spolu ve velké vaně. Už bych to jinak nedělala, oba se tam vzájemně pobaví, no, někdy je trocha vody i na obličeji. Jednou to udělala dvakrát naschvál, tak šla okamžitě z vody. Už se to pak neopakovalo.
Spíš si myslím, že je třeba mladší dítko zvykat na někdy neopatrné projevy lásky od staršího sourozence. A to starší brzo pochopí, že musí být obezřetnější než s nějakým medvědem nebo panenkou.
Připojím se k tomu co už tu holky napsaly:
Myslím si, že je nejlepší připravovat dítě na příchod sourozence co nejdříve, protože i díky tomu jsme doposud neměli jediný problém se vzdorem nebo žárlivostí.
Ahoj,
já řeším podobný problém, jen s tím, že jsme si druhé mimi přivezli v neděli z porodnice domů
Starší syn 3 a čtvrt roku to přijal docela v poho, s Davídkem si v porodnici vyměnili dárky
doma jej zatím ode mne nijak neodstrukuje… venku se sním chlubí…
můj problém spočívá v tom, že mám pocit, jako by mě ten straší přestal potřebovat
začal upřednostňovat tátu, tátínek zaváže boty, tatínek vyčistí zoubky, tatínek mě dá spinkat…
když za ním příjdu a chci se s ním pomazlit, odstrčí mě s tím, že nejdřív tatínek, potom já
, téměř mě přestal poslouchat, všechno mu musím opakovat milionkrát a na konec to stejně dopadne tak, že mu dám na zadek
, když mu řeknu, že ho mám ráda (a říkám mu to denně!), odpoví mi, že nemám…a nebo na to nereaguje! dřív to byl takový mazlík…ne vyloženě mamináč, ale uměl se přijít pomazlit
fakt to těžko snáším, mrzí mě to a každý den to obrečím (no jo hormony), nepomáhá mi si opakovat, že je to jen přechodné, že to přejde… mám strach, aby se mi neodcizil ![]()