Přídavky na dítě- jak postupovat?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
přídavky
ahojky maminky potřebuji poradit ohledně přídavku na dítě. ještě jsem to nikdy nevyplnovala, ale jsem si říkala, že za zkoušku to stojí.mám doma dvouletého chlapečka a druhý se nám má narodit cca 5.4.2011.
Z formuláře jsem se dočetla, že přídavky jsou přiznány od 1.10.2010 do 30.9.2011 a má se dokladat příjem za rok 2009 je to tak?? tudíž když já jsem v roce 2009 byla na rodičáku tak nic dokladat nemusím, to oni si asi vyjedou z počítače že a doložím jen příjem manžela za celý rok. ale mě by zajímalo, jestli mohu o přídavky žádat i teď např. od března a nebo jestli mám počkat a žádost poslat v dubnu, kdy už budeme mít dvě děti a žádat o přídavky na dvě děti. tedy jestli mohu žádat i na to nejmladší, když v roce 2009(kdy chcou doložit příjem na světe ještě nebylo?)a nebo mohu žádat jen na to starší a na to mladší až od toho října?? potřebuji s tím trošku poradit, vůbec nevím. nebo lze zažádat na jedno teď a pak třeba doložit RL druhého dítěte a oni budou od dubna vyplácet i na druhé?? tedy pokud to schválí.děkuji za rady. a ještě jedna věc, jde to i jinak vyřídit třeba poslat poštou než jen osobně?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahoj já bych žádala až na obě dvě děti .Máš už vyplněné papíry?Posílat poštou to asi ne mělo by to být asi osobně ,já to teda dělám osobně mám skoro stejně starého chlapce.Já to žádám vždycky v srpnu.Sice příjem nemáš ,ale papíry dokládat musíš .
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
formulář na přídavky lze poslat i poštou.Zažádat si můžeš už nyní, ale pro nárok nesmí příjem přesáhnout částku 16290kč.2 dospělí +1 dítě do 6let.Příjem manžela musí být potvrzen z účtárny.Jinak v dubnu až se malý narodí, tak musí být ukončen rodičovský příspěvek na starší dítě a zažádáno o nový na nejmladší.Přídavky snad lze vyplatit až 3 měsíce zpětně.Jinak nám přídavky zamítli ale kdybychom měli 2 děti tak už by sme je dostali.Přídavky by ste brali na obě děti. kdyby se žádalo až od října,dokládal by se příjem za rok 2010.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Manžel je živnostník, takže v té době měl nižší danové přiznání, takže to chcem zkusit.zatím na to jedno a kdyžtak od toho října na ty dvě. takže mohu i to zaslat poštou a kam se to posílá?? do místa bydliště a nebo do prahy??
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
zanulinku,požádala bych si v tom dubnu až budete mít obě děti.Přídavky budete brát na obě.Od dubna.Vždy se žádá v místě trvalého pobytu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
zanulinek píše:
Manžel je živnostník, takže v té době měl nižší danové přiznání, takže to chcem zkusit.zatím na to jedno a kdyžtak od toho října na ty dvě. takže mohu i to zaslat poštou a kam se to posílá?? do místa bydliště a nebo do prahy??
Taky jsme si mysleli, že když je manžel živnostník a měl na přiznání menší příjmy, že dosahneme na porodné ale na sociálce to neberou podle přiznání, ale mají nějaký svůj paušál, který berou jako příjem Osvč, pokud vydělá méně tak na to ohled neberou…nejsem si jistá částkou ale je to něco kolem 11 tis. měsíčně, zkus tam ještě zavolat, uvidíš
- Citovat
- Upravit
Jojo, přesně tak, pokud si OSVČ dle DP vydělá méně, tak se bere cca 11tis., pokud více, tak dle DP, ale se 2 dětma byste na ně dosáhnout mohli.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Můj manžel je taky živnostník a máme na obě děti přídavky ,ale když jsem chtěla socialní příspěvek na děti tak už jsme na to nedosáhli a to jsem se ptala na socialce ,když jsem žádala že manžel měl nižší příjem ,že prej je dané pro živnostníky těch 11500kč
.Měl taky nižší daňové přiznání tak na ty přídavky se to posuzuje asi podle opravdu daňového přiznání ,protože to už mi na to neřekli nic .Tak máme na obě děti přídavky
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
za zkoušku to stojí, tak já počkám a zažádám na obě. jsem si říkala, že když nám to dají, tak to dětem necháme posílat na účet. první syn už spoření má, tak by tam měl aspoň naspořeno více, takže my bychom na ty penízky nesáhli. ale když jsi přece na rodičáku, tak se to bere trošku jinak, ne?? přece to je příspěvek na dítě a ne na matku, no uvidíme.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Co by se na rodičáku mělo brát jinak? A rodičák je příspěvek pro matku, nikoliv pro dítě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
mirluna píše:
Můj manžel je taky živnostník a máme na obě děti přídavky ,ale když jsem chtěla socialní příspěvek na děti tak už jsme na to nedosáhli a to jsem se ptala na socialce ,když jsem žádala že manžel měl nižší příjem ,že prej je dané pro živnostníky těch 11500kč.Měl taky nižší daňové přiznání tak na ty přídavky se to posuzuje asi podle opravdu daňového přiznání ,protože to už mi na to neřekli nic .Tak máme na obě děti přídavky
.
Já bych řekla, že neposuzuje, ale pro přídavky na děti je hranice 2,4 násobek životního minima, kdežto pro sociální příspěvek byla hranice 2,0.
A pokud ty máš rodičák a manželovi započítají těch 11500,– tak budete se 2 dětmi někde kolem 2,2 násobku ŽM.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo tak nějak to je podle těch násobků akorát jsem to teda zapoměla dodat ,ale hlavně že jsou přídavky .
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, chci se zeptat, stli má nárok na přídavky moje kamarádka, když s otcem s svých dětí žije ve společné domácnosti, ale bydliště mají každý jinde.Jde jí o to, jestli se v žádosti o přídavky musí vykazovat otcův příjem, on totiž dělá na černo. Nebo se v žádosti uváděj pouze osoby, které mají stejné bydliště jako ona a děti?
- Citovat
- Upravit
@Lenka.páralová píše:
Ahoj, chci se zeptat, stli má nárok na přídavky moje kamarádka, když s otcem s svých dětí žije ve společné domácnosti, ale bydliště mají každý jinde.Jde jí o to, jestli se v žádosti o přídavky musí vykazovat otcův příjem, on totiž dělá na černo. Nebo se v žádosti uváděj pouze osoby, které mají stejné bydliště jako ona a děti?
Uvadí se ten kdo je v rodném listě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lenka.páralová píše:
@Sibyla0 ale prd, uvádí se příjmy těch, co žijí ve společně domácnosti. Já bydlím s mamkou a musela jsem dokládat její příjmy ![]()
- Citovat
- Upravit