Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
ahoj,chtěla jsem se zeptat,jestli se musí dokládat něco ze sociálky ohledně příjmení očekávaného dítěte v případě,že nejsme s partnerem manželé…něco jsem o tom četla,ale nevím jestli to je ještě aktuální…děkuji.
ahoj no nejsem si jistá, co myslíš, ale jestli jste se dopředu domluvili na společném příjmení dítěte, tak můžete na matrice podepsat souhlasné prohlášení o rodičovství a uznání otcovství dítěte, které pak ukážeš v porodnici, aby se mohl bez problémů vyřídít rodný list dítěte, tedy aby ho mohl vyřídit partner ![]()
Ano to bude asi ono,já jsem to asi špatně napsala.Možná budu připadat jako pako,ale kdy tohle mám vyřídit,bože mám nervy na pochodu:)
no kdy? to záleží na tobě, klidně i 2 měsíce před porodem, pro jistotu
. Jinak tohle je normální, a úřednice na matrice je většinou ráda, když je bezproblémová domluva, tudíž se domnívám, že není se čeho bát
.
Nám na kurzu říkali, že se to musí vyřídit, pokud chceme, aby miminko mělo příjmení po partnerovi. Když to nevyřídíme, bude se jmenovat po mamince, i kdyby tragače padaly
Z čehož mi teda vyplývá, že kdybys chtěla příjmení po mamince, tak se nic vyřizovat nemusí, ale nevím…
Jinak vyřídit kdykoli do porodu, takže máš ještě chvilku čas ![]()
Přesně tak, pokud chceš příjmení po tatínkovi, musí podepsat otcovství a dohodu o jménu dítěte. Moje kamarádka rodila o 5 týdnů dřív než čekala, otec dítěte byl v zahraničí a nestihl to podepsat, a tak se jejich syn jmenuje po matce.
Určitě to jde dodatečně změnit. Kamarádka měla taky v porodnici na štítku dítěte svoje příjmení, protože neměla všechny papíry v pořádku, ale teď se holka jmenuje po otci a má to i v rodném listě.
jo, dodatečně to jde změnit, ale když se Mischka ptala, jestli dopředu
, mám pocit, že je tam lhůta do týdne po porodu
+-
Ahoj, určitě jít na matriku s předstihem, nikdy nevíš, co se může stát. Pro jistotu. My šli na matriku v listopadu, rodit jsem měla až v březnu a malá přišla na svět v půli února. Taky je dobré se dohodnout, po kom bude mít dítko příjmení. My se s přítelem dohodli, že se bude jmenovat po něm, až teď dumám, jestli si mě vůbec vezme, když už
.