Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím všechny!
Nevíte někdo jak se používá příjmení s pomlčkou? Myslím tím třeba, že když se budu jmenovat Pavla Nováková - Zelená, tak můžu používat buď Pavla Nováková, nebo Pavla Zelená nebo to jde jenom přesně podle zápisu do matriky s tou pomlčkou.
Nevím jestli jsem to napsala srozumitelně, ale snad jste mě pochopily.
Děkuji za odpověď Pavla
Jestli se nepletu, tak by se to mělo používat tak, jak je to zapsáno v matrice. Určitě ne tak nebo tak.
Ahoj,
jestli se teprve budeš vdávat, tak už pomlčku mít nebudeš.
Já jsem se vdávala 10.7.2004 a nechala jsem si i své příjmení.
První je křestní jméno a pak se uvádí příjmení po manžovi a pak tvé rodné, pomlčky prý už zrušili.
Nechtěla jsem se svého příjmení vzdát, takže používám dvě a pěkně s tím občas někoho zmatu.
IVULE 19 tt
Ahoj,
souhlasím, vždy tak, jak je zapsáno na matrice ( mamarádčina sestra to takhle má, vždy musí uvádět celé, dlouhatánské jméno
)
Ahoj, v soucasne dobe vubec varianta dve jmena s pomlckou neni. Pouzivaji se pouze dve jmena bez pomlcky takze „Novakova Zelena“. Sama ma dve prijmeni a muzu ti rict, ze uz bych to znovu neudelala, protoze oficialne tj. v praci, ve skole, na urade, u lekare a proste temer vsude musis pouzivat obe jmena, repektive tvoje prijmeni jsou obe ta jmena, pokud se predstavujes pouze jednim, tak vlastne se nepredstavujes svym jmenem ![]()
Jsou s tim jenom problemy a kdyby to nebylo tak slozite tak uz jsem davno se nechala prejmenovat. Navic vetsina lidi moje dve prijmeni chape jakoze se „nechci hlasit“ k manzelovi, coz neni pravda a fakt mi to vadi.
Proste dve prijmeni ne. Jana