Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ještě doplním, že mám v tomto bytě TP i jsem v bytě hlášená jelikož jsem tam roky žila.
Chápu, bylo by lepší než ten byt na vás přepíše, aby ještě zaplatila rekonstrukci. Tomu rozumím. Proč to platit, že jo, byt v dobrý lokalitě, metrove taky super, ale 400000 to ne,to platit nebudem. To je taková nevdecnost.
Pokud na to chceš papír, tak za právníkem a s ním něco sepiste, dohodu o smlouvě budoucí, nebo něco takovýho.
@Natálka26 píše:
Chápu, bylo by lepší než ten byt na vás přepíše, aby ještě zaplatila rekonstrukci. Tomu rozumím. Proč to platit, že jo, byt v dobrý lokalitě, metrove taky super, ale 400000 to ne,to platit nebudem. To je taková nevdecnost.Pokud na to chceš papír, tak za právníkem a s ním něco sepiste, dohodu o smlouvě budoucí, nebo něco takovýho.
Co to žvaníte!?? Nikde jsem nenapsala, že chci aby něco platila!!!
A odkoupit jeji druzstevni podil nemuzete? Trva na tom, ze bude stale byt „jeji“ (zrejme se jedna o druzstevni podil)?
Ma nejake deti, manzela, zkratka nekoho, kdo by po ni dedil, az jednou unre?
Da se sepsat dohoda ohledne vasich investic, ze v pripade vaseho nuceneho vystehovani, vam budou prokazatelne vynalozene investice vyplaceny.
Ona na vás nemůže převést družstevní byt, protože ho sama nevlastní. Ona je tak leda členkou družstva, tak možná muže prodat/darovat svůj členský podíl, to by chtělo ověřit ve stanovách družstva, jak moc s podílem lze nakládat.
@Anonymní píše:
Co to žvaníte!?? Nikde jsem nenapsala, že chci aby něco platila!!!
Za prvé mluvím. Za druhé jsi napsala, že se ti nechce, protože je tam nutná investice cca 400 000. Tak se zase uklidní a nauč se chovat.
V žádném případě redávej peníze do rekonstrukce bytu, který není tvůj. I kdyby příbuzná slibovala každý den. Takových lidí tu už bylo… Popravdě nevím, jak to je u družstevního bytu, ale normálně se tohle řeší pomocí věcného břemena a přepisem. Případně se můžete dohodnout si ten byt nějak výhodně od ní odkoupit, pokud ona v něm nežije a beztak ti ho chce odkázat. Ale bez toho, aby byl byt nějakým způsobem tvůj, do toho vážně nechoď. Viděla jsem případy, kdy někoho vypekl vlastní rodič.
@Natálka26 píše:
Chápu, bylo by lepší než ten byt na vás přepíše, aby ještě zaplatila rekonstrukci. Tomu rozumím. Proč to platit, že jo, byt v dobrý lokalitě, metrove taky super, ale 400000 to ne,to platit nebudem. To je taková nevdecnost.Pokud na to chceš papír, tak za právníkem a s ním něco sepiste, dohodu o smlouvě budoucí, nebo něco takovýho.
Já se jí teda vůbec nedivím. Platit půl míče rekonstrukci v bytě, který není její, to by musela být zakladatelka padlá na hlavu. Mimochodem, ona nikde nepíše, že chce, aby to zaplatila příbuzná.
@Anonymní píše:
Nevím s kým se poradit tak budu ráda, pokud mi poskytnete váš pohled na věc. Dlouho s přítelem hledáme jiný pronájem bytu a po četných nezdarech mi příbuzná nabídla, že můžeme do jejího bytu ve kterém nebydlí a to trvale s tím, že by ho odkázala mě. To je sice krásný jenže byt je ve velmi špatném stavu a byla by potřeba rekonstrukce v ceně minimálně 400 000,–. Byt je veliký, ve výborné lokalitě, příbuzná platí pár tisíc jelikož je členkou družstva a my jí nabídli, že budeme platit o 4000,– více, aby z toho „něco“ měla. Jenže jelikož je starší, mám odůvodněné obavy že se třeba postupem let její psychický stav zhorší a prostě napíše byt na někoho jiného nebo nás zkrátka vyhodí až jí to napadne. My bychom přišli o peníze, domov, malej už tam bude mít školu, byla by to složitá situace. Proto se chci zeptat, jestli je nějaký způsob který by zaručil, že nás nebude moci jen tak vyhodit ale zároveň byla stále „majitelkou“ bytu. Něco jako spoluvlastnictví? Ale nevím, jak je to u družstevního bytu. Přítel je nadšený, že bychom byli v podstatě ve vlastním ale já se toho bojím. Hlavně kvůli té rekonstrukci. Příbuzná není zlý člověk, miluje mě, od dětství se o mě stará jako o dceru ale psychika je druhá věc.
Ahoj.
Tohle je hodně zapeklitá situace, takže mám k tomu jen tři slova:
Právník, právník, právník. ![]()
@cecetka píše:
A odkoupit jeji druzstevni podil nemuzete? Trva na tom, ze bude stale byt „jeji“ (zrejme se jedna o druzstevni podil)?
Ma nejake deti, manzela, zkratka nekoho, kdo by po ni dedil, az jednou unre?
Da se sepsat dohoda ohledne vasich investic, ze v pripade vaseho nuceneho vystehovani, vam budou prokazatelne vynalozene investice vyplaceny.
Má dítě. Ale řekla, že té spoří a po její smrti dostane milion, tudíž chce, abych byt dostala já. Je zhruba ve stejné hodnotě. Jenže nemám záruku, že by to tak opravdu bylo. Nevím, jestli na tom trvá ale byt je jediné, co má a nechci jí o to připravit. Spíše nějakým způsobem zajistit, aby to už nešlo změnit. Ty peníze za rekonstrukci by nebyla schopná nám vyplatit a ani bych jí po soudech nemohla vláčet. Je to starší člověk a rodina. Kdyby šlo o cizího tak je to jednoduchý ale takhle nevím, jak to celé šetrně pojistit. ![]()
@Natálka26 píše:
Za prvé mluvím. Za druhé jsi napsala, že se ti nechce, protože je tam nutná investice cca 400 000. Tak se zase uklidní a nauč se chovat.
Jste úplně mimo a očividně nechápete psaný text. Tak se zdržte laskavě komentářů a dejte prostor těm, kteří pochopili o co se jedná. Děkuji.
@Anonymní píše:
Má dítě. Ale řekla, že té spoří a po její smrti dostane milion, tudíž chce, abych byt dostala já. Je zhruba ve stejné hodnotě. Jenže nemám záruku, že by to tak opravdu bylo. Nevím, jestli na tom trvá ale byt je jediné, co má a nechci jí o to připravit. Spíše nějakým způsobem zajistit, aby to už nešlo změnit. Ty peníze za rekonstrukci by nebyla schopná nám vyplatit a ani bych jí po soudech nemohla vláčet. Je to starší člověk a rodina. Kdyby šlo o cizího tak je to jednoduchý ale takhle nevím, jak to celé šetrně pojistit.
a jé. tak na to bych opravdu nespoléhala. Lidí, co na smrtelném loži úplně otočili, tu už bylo. Moje kolegyně takhle vyplácela z baráku prakticky cizího chlapa. Děda jí dům sliboval celý život, ona do něj s manželem investovala, přistahovali, o dědu se starali… žádný přepis se nakonec nikdy nekonal a ona dům zdědila napůl s bratrancem, kterého 20 let nikdo z rodiny neviděl. Takže z toho, co zrekontruovala, ho musela vyplatit, aby o dům nepřišla úplně. Věř mi, že jakmile dcera přijde na to, že máma přepisuje byt na někoho jiného, mohla by ses hodně divit.
Ne nepíše, ale jako jeden z důvodů uvádí, že by musela platit rekonstrukci. To je dost malichernej důvod, když by jinak byt brala. ![]()
Už jsem psala, ať si se píšou s právníkem smlouvu. Je to družstevní byt, musí to řešit i s družstvem (případný přepis podílu). Stejně tak rekonstrukci musí řešit s družstvem.
Nebrat. Jedine pokud odkoupite jeji druzstevni podil. Ale pokud ma dite, tak bych se pripravila i na to ze se po jeji smrti s tebou bude to dite soudit, ze ti to jako predala pod cenou nebo tak neco. Pokud to k soudu nebude, pak se alespon dockas pomluv z jeho strany. Bohuzel to furt bude brano jako ze si ho pripravila o cast dedictvi. A to bez ohledu na to v jakem stavu to bylo a jestli za to date trzni hodnotu nebo ne. Pokud mas jinou moznost, tak do toho nechod.
Nevím s kým se poradit tak budu ráda, pokud mi poskytnete váš pohled na věc. Dlouho s přítelem hledáme jiný pronájem bytu a po četných nezdarech mi příbuzná nabídla, že můžeme do jejího bytu ve kterém nebydlí a to trvale s tím, že by ho odkázala mě. To je sice krásný jenže byt je ve velmi špatném stavu a byla by potřeba rekonstrukce v ceně minimálně 400 000,–. Byt je veliký, ve výborné lokalitě, příbuzná platí pár tisíc jelikož je členkou družstva a my jí nabídli, že budeme platit o 4000,– více, aby z toho „něco“ měla. Jenže jelikož je starší, mám odůvodněné obavy že se třeba postupem let její psychický stav zhorší a prostě napíše byt na někoho jiného nebo nás zkrátka vyhodí až jí to napadne. My bychom přišli o peníze, domov, malej už tam bude mít školu, byla by to složitá situace. Proto se chci zeptat, jestli je nějaký způsob který by zaručil, že nás nebude moci jen tak vyhodit ale zároveň byla stále „majitelkou“ bytu. Něco jako spoluvlastnictví? Ale nevím, jak je to u družstevního bytu. Přítel je nadšený, že bychom byli v podstatě ve vlastním ale já se toho bojím. Hlavně kvůli té rekonstrukci. Příbuzná není zlý člověk, miluje mě, od dětství se o mě stará jako o dceru ale psychika je druhá věc.