Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Milé maminky, prosím o radu.
Dcerka (4 měs.)za posledních 5 týdnů přibrala pouze 160 g. Doktorka doporučila buď Bebu, nebo dokrmit odstříkaným mlékem.
Bude se asi ptát pěkně blbě, ale není mi logisticky jasné, jak dokrmit tím MM. Když nakojím, bude přeci nějakou chvíli trvat, než mm odstříkám, ať můžu dokrmit, ne? Takže sotva dokojím, tak za dalších 30 min budu zase nutit lahev s odstříkaným? Nebo odstříkat, dát do lednice a při dalším kojení ohřát? Vím, že se ptám blbě, ale moc prosím, napište, jak to logisticky nejlépe zvládnout. Doteď jsem jenom kojila, tak nic neřešila.
Nebo rovnou přidat k nějakým kojení bebu a hotovo?
Děkuji moc ![]()
Tak jednodušší mi přijde navýšit počet kojení než odstříkat, a pak dát z lahve -v tom teda logiku nenacházím. Kolikrát denně kojíš? A myslíš, že by další kojení neodmítla? Jinak moje dcera taky málo přibírala, mezi 4.-6.m to bylo cca 150 g za celé toto období a dr. mi nikdy neřekla, že jí mám dát UM.
Mě to právě taky nepřijde moc logické
No, myslím, že kojím docela často. Málo kdy dodržíme 3 hodiny. Spíše kojím po 2 až 2,5 hodinách. Jenže mi přijde, že když kojím častěji, tak spíš mě jen ožužlává a cucne si jen trochu.
A nespletla to doktorka, nemyslela dokrmit umělým mlékem? Já tedy nevím, ale jestli ti malá pije, dostatečně čůtá, tak by bylo na místě pouze kojení…
Jj, umělým, nebo zkusit odstříkat a odstříkaným. Ale spíš se klonila k tomu um. Možná to odstříkání myslela tak, jestli vůbec nějaký mlíko ještě mám…
Anička mi mezi 4 a 5 měsícem přibrala jen 140g, nikdo mi teda UM ani nedoporučoval, jen jsem jí začala víckrát kojit a dobrý
Třeba jestli ti v noci spí dýl jak 3 hodiny, tak si ji přilož, určo se lehce probere a napije.Jo a noční kojení i podporuje laktaci, tak to zkus.
Ps od ukončenýho 4 měsíce můžeš zkusit příkrmy-zeleninku ovoce kaše
je podle mě zbytečný zavádět hneb Bebu ![]()
Já jsem párkrát zkusila v noci přiložit a výsledek byl ten, že se napila a pak 2 hodiny ponocovala a byla vzhůru, takže se mi moc v noci budit nechce…
Já nevím, ale množství odstříkaného mléka neodpovídá tomu, kolik mléka ti malá vypije. Dostatečnou kontrolou jsou ty počůrané plenky, já je jeden čas i vážila-od počurané odečteš suchou a vyjde ti, kolik vyčůrala-třeba 90g je 90ml.
A hlavně-mě malá také nepřibírala, ale hlavní je, že neubírá! Do 6 měsíců jsem pouze kojila, třeba častěji, mléko jsem nikdy neodstříkala, a přitom, když nešlo odstříkat a malá začla sát, tak se zpustilo i tak
(této zkušenosti bych nikdy nevěřila, kdybych to sama nezažila, u prvního dítěte jsem odstříkávala i 2 lahve denně a vylévala…)
A kolik dcera váží? Kolik měla, když se narodila? Já bych se na to UM vybodla.
Při narození 30.7. vážila 3420 g, na 3. měsíční kontrole 31.10. 5700 g, na 4. měsíční kontrole 5.12. 5860 g.
Já bych to neřešila. Pokud neřve hlady…třeba má jenom takové období, že potřebuje všechno. ![]()
@Hančíí tak to je krásná váha, ne? Já si někdo kolem toho 6.m. váju půjčila a vážila jsem si jí, kolik vypila na jedno kojení, to si zapisovala, dala dr., ta řekla, že je to v pořádku, řekla mi, že je to dítě, které prostě nabírá velmi pomalu.
A vypadá malá spokojeně, jako jestli neřve hlady nebo tak. Podle mě je taky blbost mezi kojeníma ještě odstříkávat a krmit odstříkaným. To už spíš častěji přikládat. Nebo maximálně, pokud v noci nepije, tak v noci odstříkat a pak jí to přidat k rannímu kojení, když už.
Jinak mě, když mi malej začal blbnout s MM, tak mi mudr doporučila spíš zavést první příkrm pevný, než UM. Prostě kojit jak sem zvyklá a přidat na oběd zeleninu. S flaškou tak akorát můžeš docílit toho, že ti přestane přijímat kozu ![]()