Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, chci se zeptat zkušenějších matek, malému je 6m a už měsíc papá příkrmy od Hami, chtěla jsem pomalu zkusit sama něco uvařit, ale všude čtu, jak je kupovaná zelenina plná dusičnanů a tak jsem se radši zeptala MuDr. a ta mi to také nedoporučila, jen kdybych měla domácí zeleninu - což nemáme. Jak to děláte vy ?? Také kupujete jenom skleničky? A jak dlouho ? Vyjde to dost draho, každý je určitě kupovat nemůže. Pro malého chci jen to dobré, ale nevíte někdo v čem jsou pro miminka ty dusičnany vlastně tak nebezpečné ??
Dusičnany jsou nebezpečné pro všechny organismy, v čem přesně ti neřeknu, ale je to myslím součást hnojiv, takže ve vyšší koncentraci by měli být jedovaté.
Dusičnany můžeš i v normální zelenině snížit, když třeba v mrkvi vyřízneš střed, z brokolice a květáku odřízneš košťál, v těhle částech je jich totiž nejvíc.
A nebo můžeš koupit bio zeleninu, třeba půl kila mrkve jsem nedávno kupovala v Albertu za 30kaček, z toho máš příkrmu mraky a vyjde tě to určitě levněji jak sklenička.
Můžeš koupit biozeleninu, mají to snad v každým supermarketu.
Já vařila z toho co bylo. Když bylo domácí, tak bylo domácí, když bylo z obchodu, tak bylo z obchodu…Skleničky jsem měla doma taky, ale spíš pro případ, že jsme někam jeli, nebo, když jsem věděla, že se vrátime akorát naoběd…zkrátka pro strýčka příhodu.
Dusičnany - jsou to látky, které škodí organismu především tím, že se váží na barvivo v krvinkách a brání přenosu kyslíků. Tím dochází při otravě dusičnany k vnitřímu „udušení“.
Myslím, že u kojence staršího 6ti měsíců již hrosba otravou dusičnany není příliš aktuální.
Do zeleniny se dostávají dusičnany především z hnojené půdy.
Biozelenina - sice není hnojená syntettickými hnojivy, ale myslím, že např. kravským hnojem ano. Tam pak hrozí riziko zvýšeného obsahu stejně. Nějvyšší obsah dusičnanů je v rychlené a hnojené zelenině. Snížit obsah dusičnanů lze sklizní ve vhodný čes (optimálně odpoledne, při sluníčku; ne ráno ještě za tmy).
Ne každá biozelenina tedy musí mít nižší obsah dusičnanů. Např. v zimě bych se vyhla i rychlené biomrkvi (ta mladá s natí), špenátu a další zelenině, která se nedá skladovat. Spíš bych vsadila na kvalitní mraženou zeleninu, u které bych předpokládala, že se sklízí v sezoně.
Jinak jak už napsala gladys - vykrajovat středy, nedávat košťály.
Manzeluv kolega chtel zhubnout, zacal jist ve velkem ovoce a zeleninu, objevily se mu po tele puchyre a zjistilo se, ze je to prave z tech dusicnanu, takze je tam toho fakt hodne…
Sklenickujeme a jeste budeme, mam dvojcata, takze mame spotrebu, ale jatra a ledviny jim kvuli penezum icit nebudu
jizvíková píše:
Manzeluv kolega chtel zhubnout, zacal jist ve velkem ovoce a zeleninu, objevily se mu po tele puchyre a zjistilo se, ze je to prave z tech dusicnanu, takze je tam toho fakt hodne…Sklenickujeme a jeste budeme, mam dvojcata, takze mame spotrebu, ale jatra a ledviny jim kvuli penezum icit nebudu
Dusičnany nezpůsobují puchýře ani neničí játra a ledviny.
mu kupujeme obyčejnou zeleninu, hlavní je kupovat sezonní zeleninu, ne zbytečně rychlenou, vybírat si drobnější kousky a ne ty „přerostlé“, dá se dobře využít i mražená zelenina. Já teda nemám valné mínění ani o skleničkách i když je občas kupujeme, jsou zbytečně solené, slazené, používá se v nich koření a nevhodná zelenina ![]()
ono si nevybereš, někdo bude tvrdit že zeleninu z obchodu ne, někdo že ne skleničky. ![]()
Já to střídám, když vidím pěknou zeleninu tak koupím, udělám příkrm doma a zamrazím, když je akce na skleničky tak koupím do zásoby.
Malé je 8 měsíců, zdravotní problémy nemá žádné… ![]()
v příkrmech od Hami jsem ve složení sůl ani koření nenašla, nevhodná zelenina - možná celer. ![]()
Ovocné přesnídávky Hamánek jsou bez cukru.
Kupuj zeleninu s původem v ČR a máš vystaráno a ještě ušetříš za BIO nesmysly. Naše normy jsou totiž tak přísné, že téměř splňují kvalitu BIO.
Tak přidám jeden názor zda skleničky či nikoliv.
Mám 13 letého syna a za jeho miminkovství skleničky nebyly, začaly až později a ceny byly šílené.
Vařila jsem mu denně, začínalo se klasicky bramborem, mrkví, brokolicí, květákem atd atd.
Zeleninu jsem kupovala normálně v obchodě, vařila doma, porce jsem dávala do mražáku do zásoby (kdo by vařil jeden brambůrek a dvě růžičky květáku??).
Z ovoce jsme začínali s tím, co roste u nás - jablka, hrušky, pak jsme přidali banány a od roku pomaličku citrusy.
Játra i ledviny má v pořádku, jediné co ho trápí, je astma, ale to není získané stravou. On i koupení puding není to, co si doma uvařím a ještě si na tom pochutnáme všichni.
Ony skleničky jsou sice pohoda, vezmu,ohřeju, nakrmím a vyhodím. Navíc… i když je to pasterováno, jak to že vydrží nezkažené i déle než rok????
Podle mě je to pro denní používání dost peněz, takže až jednou příjde prcek a rozšíří naši rodinku, určitě budeme vařit zase doma. ![]()
Mela jsem stejny problem. Zacala jsrm kupovat ceskou bio zeleninu - pro lepsi pocit. Ale moc mu to nechutna
vetsinou ma napul domaci napul hami
ciste domaci temer nechce ![]()
Já myslím, že se tu zaměňuje trochu vzhled s obsahem, to že nějaká zelenina vypadá dobře, to přeci nic nevypovídá o obsahu dusičnanů a jiných látek
Skoro bych řekla, že ta krásná lesklá zelenina byla právě ošetřena různou chemií ![]()
Gladys píše:
Já myslím, že se tu zaměňuje trochu vzhled s obsahem, to že nějaká zelenina vypadá dobře, to přeci nic nevypovídá o obsahu dusičnanů a jiných látekSkoro bych řekla, že ta krásná lesklá zelenina byla právě ošetřena různou chemií
To je možná pravda, ale kde mám zaručeno že ta BIO je opravdu BIO, že to není normální zelenina jen ji někdo označil BIO cedulkou? ![]()
Dávám obojí, občas mě chytne vyvařovací akce, tak dělám domácí. Někdy jsem zas líná, tak šoupnu skleničku, často to míchám půl a půl. Co jsem četla o dusičnanech, jsou nebezpečné hl.první 3m života, což mimča ještě přikrmovaná nejsou. Pro jistotu, ti kteří začnou přikrmovat od uk.4m, je jim často doporučováno začít sklenkama pro sichr. Ti kteří přikrmují později, není moc co řešit. Někoho uspokojí koupit v obchodě bio, ale popravdě, když se dneska běžně prodává prošlé maso, nějakému biu z krámu bych taky moc nevěřila ![]()
Jizvíková- ale ten kolega, jak píšeš, jedl zeleninu ve velkém, dítě jí sní mnohem méně, i když by se to vypoměrovalo podle váhy ![]()
Háta_x píše:
Kupuj zeleninu s původem v ČR a máš vystaráno a ještě ušetříš za BIO nesmysly. Naše normy jsou totiž tak přísné, že téměř splňují kvalitu BIO.
A jaké jsou normy pro pěstování zeleniny v ČR? To slyším prvně.