Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky dneska jsem byla u doktora na kontrolu, jsem od poslední MS 7.týden, tedy 5+2tt. Na ultrazvuku byl gestační váček jen 7,5mm, doktor říkal, že má být tak 20mm. Co to může znamenat? Nabral mi krev, zítra bude výsledek a jestli nebude odpovídat ani hladina HCG tak jdu ve středu ležet do nemocnice
Máte některá takovou zkušenost? Hrozí potrat nebo mě budou v nemocnici nějak vyživovat nebo co? Žádné komplikace jinak nemám, jen na začátku mě dost bolelo bříško, ale už to přešlo. Mám strach, moc jsme si mimi přáli…
Může to znamenat to, že ovu byla později a pak plod nemuže odpovídat jejich standartním propočtum.
Může to znamenat i tu horší variantu zamlklého těhu, ale to se prostě vyživovat ničím nedá. Ale nechápu, proč bys měla v nemocnici ležet. Pokud se plod nebude vyvíjet a nebude sedět ani hladina hcg (čímž bych se po jedenom odběru moc neřídila) se dělá revize nebo počkáš, jestli si tělo neporadí samo.
Já šla na utz údajně v 8tt a doktorka mi řekla, že je to 5+4tt, gestační váček byl, v něm 2mm základ plodu…ale ten váček byl fakt velikej oproti miminu…ale ve zprávě nemám, jak byl velkej
Ale teď už bylo měla být vidět srdeční činnost ne? A o tom mi vůbec nic neřekl, kdyby srdíčko nebilo a jednalo se o zamlklé těhu, tak by mi to rovnou řekl ne? Myslíte, že není ještě nic ztraceno? Je šance, že to drobek dožene?
No srdeční činnost
já nevim, moje doktorka byla ráda, že tu 2mm změť buněk našla. Srdíčko až za 2 nebo 3 týdny.
Buď trpělivá. Já teda neočekávám zázraky. Zázračně rychlý bude moje dítě u porodu a po porodu ![]()
Ahoj, omlouvám se za anonym, ale nechci zatím komunikovat, že jsem těhu… Byla jsem u Dr. taky přesně 5+2, taky tam skoro nic nebylo vidět. Šla jsem tam i proto, že mě ukrutně bolela záda v kříži. Za týden ko, už tam něco bylo, dokonce i náznak srdíčka, ale pořád malé (menší než podle PM). Ale aspoň se vyloučilo mimoděložní. Ko teď ve čtvrtek po dvou týdnech, to budu 8+3, tak snad už to prcek dohnal. Minulé těhu jsem to měla podobně.
Tím jsem chtěla říct, že vydrž, prostě na tom začátku je to občas na dlouhé lokte a nikde není přesně napsáno, že cyklus je stejný (takže jsi mohla otěhotnět i později).
V 5+2 teda srdíčko rozhodně nečekej
Pokud nevíš na den přesně, kdy jsi ovulovala, tak se tím nijak neznepokojuj. Já to věděla (těhotenství po IVF) a stejně byl v 5+4 gestační váček o téměř týden mladší bez jediného náznaku embrya, na dalších utz už bylo embryo vždy o pár dnů napřed. Takhle na začátku to lítá všemi směry a měření je krajně nepřesné, jediné podstatné je, aby byl znatelný posun mezi jednotlivými ultrazvuky.
Hlavně klid a věř miminku:D Pokud je vše o.k. tak může být jen mladší. To se stává. A pokud nee, tak stejně mu dej šanci. Doktor v tuto chvíli nemůže ani tušit, zda je zamlklé nebo nee. A jestli ti můžu doporučit, z vlastní zkušenosti, tak jdi nejdříve za týden znovu. Chodila jsem co 4 dny a byl to ještě větší stres. U nás to tedy nakonec nedopadlo, ale to už je jiné téma. Ty buď v klidu. Může být prostě mladší:D Přeji ti aby bylo vše o.k.
od poslední MS 7 týdnů a podle utz 5+2? pokud je velikost plodu 7,2mm měla by být srdeční akce jinak se bohužel jedná o zamlklý potrat, tak doufam, že tě to nepotká, držím palce
srdecni cinnost jeste ani nahodou…na to si zvou cca v osmem tydnu zkontrolovat ![]()
srdeční akce MUSÍ být u 6mm velkého embrya, týdny jsou jedno, proto má někdo srdíčko v 6. týdnu a někdo až v 8. týdnu, to jen pro upřesnění
já měla taky malý gest.váček v 6tt a miminko na nás vykouklo až v 9tt i se srdíčkem, v 8tt byl vidět váček s miminkem a plodovým vejcem bez srdeční akce, nakonec bylo vše v pořádku a dneska už mám doma 3.měsíčního klučíka, přeju ať je vše v pořádku
Tak z toho srdíčka jsem teď teda jelen
Děkuji moc holky za podporu, rozhodně nebudu ztrácet naděje na to, že to drobeček ještě dožene
Tu ovulku jsme ale myslím trefili, měřila jsem teplotu a vždy jsem ji měla 14den. Jsou to ale nervy do zítřka… ![]()