Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den všem. Klikla jsem na tenhle článek:
https://www.seznamzpravy.cz/…-otci-288757#…
Prohlédla si video. (Tehdy jsem ještě nevěděla, jak vzniklo, ani jsem nezachytila všechna slova v něm.) Chudák chlapeček má ze strachu až hysterický záchvat. Naštvala jsem se. Ale ne na otce: Jako oběť narcistické matky vím, co dokáže manipulace. Naštvala jsem se na matku chlapečka. Kam až dítě dovedla. (tohle manipulátoři umějí velmi dobře a co ještě, když jde o malinké dítě).
Začala jsem číst článek. Naštvala jsem se na otce (dítě si do 3 let nevšímal), pak mu ho soud dal do výchovy!!! Nechápala jsem a nadávala jsem na hnusný soud a otce-tyrana.
Četla jsem dál. A ejhle: otec se k dítěti první 3 roky nemohl dostat. Naštvala jsem se strašně: na instituce, které dovolí, aby se tohle dětem dělo. Aby si z nich jejich rodiče (v tomhle případě straním otci, ale ani ten nemusí být svatý) dělali svou trofej, aby dítě ztratilo možnost kontaktu s někým, kdo mu může pomoct, kdo ho bude mít rád (myslím tzv. zavrženého rodiče), aby druhej rodič nemohl dítěti pomoct/ulevit v případě střídavky od tyrana… A to všechno proto, že instituce není schopná, ale hlavně ochotna dosáhnout, aby si dítě utvořilo vztah s oběma rodiči, pokud rodiče spolu nežijí a druhý rodič má o dítě zájem. Dítě ještě nemluví a ani pak si neumí říct o pomoc. A výsledkem je přesně tohle, co je na videu.
Co na to říkáte vy? Nebo znáte podobný případ? Nebo - nebodej - jste to sami zažili? Jako dítě, nebo jako rodič? Že jsem smutná, to není přesné. Jsem nasrrr…ná - z toho, co způsobuje lhostejnost institucí, které právě tohle mají dělat!!! Jsem nasrrr…ná z dalšího zničeného života bezbranné nevinné bytosti.
@BeaL ano, dítě je chudák, to určitě,
ale jinak - nejde naprosto posoudit, který rodič je tady ten dobrý a ten špatný
@BeaL Měl jsem takový pocit že firma seznam často lže. Tak jsem si před časem udělal takovou svou malou rešerši. Samozřejmě, mohl jsem posuzovat jenom oblasti ve kterých se dobře vyznám. Z těch jsem vybral 20 článků a v každém byla nějaká ne úplně bezvýznamná nepravda. Naprosto v každém. A neřešil jsem politiku, nebo sociální vědy.
Takže buďte opatrná, možná to celé prostě není pravda. A pak se rozčilujete a ničíte si zdraví zbytečně.
Příspěvek upraven 18.10.25 v 16:47
Hrozné. Nejde to ani slušně komentovat. Od lásky je krůček k nenávisti, někdy se stává, že štítem toho je dítě, které vše odnese psychickým zlomením.
Ponese si doživotní následky. Protože dospělí se neumí k sobě chovat.
@DiegoCA
Něco jste mi připomněl: jak novináři neřekli celou pravdu a tím otočili celou věc úplně na hlavu. Já se tu pravdu dozvěděla díky tomu, že v branži, které se to týkalo, někdo známý pracoval. Tehdy jsem koukala jak vyoraná myš.
Jinak si fakt všímám, že některé weby (klasicky Seznam a Novinky) nás obeznamují o všech lidských neštěstích z celého světa. Hromadných i individuálních.
Já vám děkuji za trefný komentář. Až na to, že tenhle případ takový nebude.
Ten článek i s videem jsem shlédla chvíli před tím, než jsi založila téma k diskusi, zakladatelko. A bylo mi z toho úzko, myšlenkové pochody jsem měla úplně stejné jako ty - postupně přehazování viny z otce na matku a ve finále na instituce, které mohly konat. A nic. O jednoho nešťastného tvorečka na světě víc, který má solidně zaděláno na doživotní trauma.
Mám v okolí případ kdy matka bránila otci ve styku a pokud ji zvonil u dveří, tak dělala hysterické scény na celý panelák. Otec to časem vzdal, aby netraumatizoval dítě, ona samozřejmě všude tvrdí, že otec nemá o dítě zájem. Od té doby mám problém postavit se na jednu nebo na druhou stranu, protože pokud do toho člověk nevidí, tak pohled zvenku je vždy zkreslený tím co nám vypoví přímý účastník. Líto už mi je jen těch dětí, které jsou poznamenané na celý život.
No dej bacha, at ti nepraskne cevka z toho ustavicneho nasrrr ![]()
Největší neštěstí je, když se dají dohromady dva lidé, muž a žena, kteří jsou příliš rozdílní na to, aby vydrželi spolu dlouholetý vztah, a ještě si tedy udělají dítě. Takové pak mohou být následky. Do vztahu a zejména založení rodiny se má vstupovat s respektem a vědomím, že si snad budeme rozumět i po mnoha letech. Když už, že budeme alespoň se rozejít v dobrém a nedělat si problémy. Ale přijde mi, že řada lidí myslí úplně něčím jiným, jen ne hlavou… ![]()
Soud to má podle mě strašně těžký. Jestli to fakt funguje tak, jak je to vidět na TV Barrandov, že rozhodují na základě štosu papírů a pár výpovědí, co si často protiřečí, tak co mají dělat? ![]()
No co, můžeme se vztekat, ale moc nám to nepomůže. Ale učit už od mala děti k respektu k partnerství a rodině, to snad ještě můžeme. Snad to by mohlo pomoci. ![]()
Matka je evidentně těžce psycho, chudák kluk, takhle mu vymyla hlavu. Snad už mu bude líp.
@dasadada píše: Více
no ale je otázka, jestli je rozumné, dítě, které má takto vymytou hlavu, na sílu svěřit otci ![]()
Chudák dítě má d.eb.ilní rodiče. Určitě to není tak, že někdo slušnej nevinnej se zamiluje do h.aj.zla, manipulátora. Oni se tyhle typy přitahujou. Taky si to ti rodiče přitáhnou z původní rodiny. Dítě to má pak těžký a naučí se žít podle jednoho extrému.
. Prostě těžko řešitelná spirála. Dobrý je mít někoho trochu normálnějšího jako vzor. ![]()
@stinga píše: Více
podle mne má
matka by ho úplně zničila
má 7, ještě má chlapeček šanci - ale holt, teď to budou mít těžké oba (za předpokladu, že špatná je pouze matka)
@Takyjedna
Ty o těchhle lidech nevíš vůbec nic.
Vygoogli si výraz „love bombing“.
Toxické osoby vyhledávají svůj náprotivek: empaty. Naopak to neplatí.
@BeaL píše: Více
To nejsou až tak empati ( ti člověka nacítí a nechají je žít, ať si s tím rancem starostí, co má ostatně každý, poradí - tj nechají jim jejich sílu a věří jim, že to zvládnou a drží jim palce, ale do ničeho se nepletou, ani se na ně nevztekají, když nejednají podle jejich rad), ty, co myslíš, jsou spíš takoví zrcadláři, odzrcadlí člověku problém, vezmou ho za svůj, řeší ho do svýho vyčerpání, pletou se člověku do věcí, dusí ho a pak ho odkopnou, protože neznají míru a neznají svoje hranice a unaví je to tak, ze u dál nemůžou. Dřív se jim říkalo hysterici. Tihle dva se přitahují - bývalí psychopati a bývalí hysterici. Když mají oba snahu si řešit svoje problémy a respektovat druhýho, tak se to dá, ty hranice psychických nastavení nejsou tak ostré. Když se to nedaří, tak to končívá takovouhle bitvou - roztržením všeho společného ( a dítěte) na kusy.