Připásání dítěte uprostřed zadní sedačky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
31594
17.2.11 00:26
Michaelakkk píše:
asha píše:
Lucyus12 píše:
Můžu se jen zeptat - ona může být vepředu sedačka po směru jízdy? To jsem nevěděla… :oops: :oops: :oops:
Muze.
Ale musí být vypnutý airback ne?

Ne, airbag musí být vypnutý u protisměrné, u posměrné je dítě v té správné výšce, aby airbag splnil svou ochrannou funkci. Ale platí jako u dospělých, bezpečné je sedět co nejdál od airbagu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1885
17.2.11 09:28
Gladys píše:
Michaelakkk píše:
asha píše:
Lucyus12 píše:
Můžu se jen zeptat - ona může být vepředu sedačka po směru jízdy? To jsem nevěděla… :oops: :oops: :oops:
Muze.
Ale musí být vypnutý airback ne?
Ne, airbag musí být vypnutý u protisměrné, u posměrné je dítě v té správné výšce, aby airbag splnil svou ochrannou funkci. Ale platí jako u dospělých, bezpečné je sedět co nejdál od airbagu.

CHTĚLA JSEM NAPSAT, ALE S TÍMTO NAPROSTO SOUHLASÍM :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102677
17.2.11 09:32

holky, omlouvám se zakladatelce, že jí vstupuju do diskuse, jen mi přijde zbytečné zakládat další a potřebovala bych poradit - začátkem května čekáme miminko - bude mít autosedačku - vajíčko od chicca s autofixem - tudíž základna stále v autě a máme dvě děti - já v té době osmiletého syna - cca 130 cm a manžel v té době skoro desetiletou dceru - cca 140 cm. oba používají ted podsedáky - takové ty mohutné graco. jak by jste řešily vození takto starých třech dětí - máme renult scénic - pás i uprostřed, ale obávám se, že se tam ty tři sedačky vedle sebe nacpat nepodaří. šlo by autosedačka pro miminko a jedno starší dítě na sedáku a jedno už bez všeho, jen s pásem, nebo jak by jste to řešily Vy? moc děkuju za každý názor a ještě jednou se omlouvám zakladatelce za vstup do diskuse.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7159
17.2.11 09:36
vercicek píše:
Ahojky,
mám dotaz ohledně připásání dítěte na zadní sedačce uprostřed.. Chceme jet s kamarádkou a třema dětma autem na výlet, ale naše auto má uprostřed jen dvoubodový pás, tak jestli je to vůbec možné takhle dítě připoutat?Jedná se o sedmiletou holčičku.. :nevim: Máte některá zkušenosti?

bohužel většina sedaček již dnes musí používat tříbodový pás, na dvoubodový se nyní dělají pouze 2 sedačky, a to z kat. 9-18 Römer Eclipse a Fair G 0/1, kdysi se dělalo ještě jedno Chicco
všechny ostatní musí být připoutané tříbodovým, to platí i o podsedácích

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7159
17.2.11 09:39
j.a.n.i1 píše:
Ještě doplním, že z hlediska zákona by bylo možné, aby na tom dvouboďáku jelo i dítě, ale z hlediska bezpečnosti bych do toho nešla.§ 6
(1) Řidič motorového vozidla je kromě povinností uvedených v § 4 a 5 dále povinen
f) přepravovat ve vozidle kategorie M1 a N12), které je vybaveno zádržným bezpečnostním systémem a ve kterém jsou na zadním sedadle již umístěny 2 dětské autosedačky a nedostatek prostoru neumožňuje umístit třetí dětskou autosedačku, třetí dítě starší 3 let a menší než 150 cm na zadním sedadle pouze, je-li toto dítě za jízdy připoutáno bezpečnostním pásem,

POZOR- toto byla vyjímka, která ale 1.5.2008 skončila, od té doby neplatí, a každé dítě musí mít sedačku, pokud se 3 sedačky nevejdou tak holt 3 děti nepojedou
viz § 6 odst. 7 - konec vyjímky: http://www.novapravidla.cz/…ov%c3%a9.pdf

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101709
17.2.11 10:32
steeve píše:
j.a.n.i1 píše:
Ještě doplním, že z hlediska zákona by bylo možné, aby na tom dvouboďáku jelo i dítě, ale z hlediska bezpečnosti bych do toho nešla.§ 6
(1) Řidič motorového vozidla je kromě povinností uvedených v § 4 a 5 dále povinen
f) přepravovat ve vozidle kategorie M1 a N12), které je vybaveno zádržným bezpečnostním systémem a ve kterém jsou na zadním sedadle již umístěny 2 dětské autosedačky a nedostatek prostoru neumožňuje umístit třetí dětskou autosedačku, třetí dítě starší 3 let a menší než 150 cm na zadním sedadle pouze, je-li toto dítě za jízdy připoutáno bezpečnostním pásem,
POZOR- toto byla vyjímka, která ale 1.5.2008 skončila, od té doby neplatí, a každé dítě musí mít sedačku, pokud se 3 sedačky nevejdou tak holt 3 děti nepojedou
viz § 6 odst. 7 - konec vyjímky: http://www.novapravidla.cz/…ov%c3%a9.pdf

Nene, to je něco jiného, ta výjimka byla na přepravu dětí úplně bez pásu, tohle je o kousek výše, musí mít pásy a není to časově omezeno.

Nic to tedy nemění na tom, že z hlediska bezpečnosti bych takhle nejezdila…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102677
17.2.11 10:37

takže prosím platí stále, že když se mi nevejde třetí sedačka, může dítě starší 3 let jet připásané pouze pásem bez sedáku? a nebo mohou jet dvě děti vzadu v sedačce a jedno dítě vepředu na podsedáku připoutané? mám na mysli třeba dítě osmileté? viz. můj dotaz na přepravu tří dětí výše. moc díky, začínám se v tom ztrácet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7159
17.2.11 10:49

dle mě ten zákon chápu tak, že pokud není sedačka dítě nejede, a policisty taky nebude zajímat, že nedáte mezi 2 sedačky další, na trhu jsou sedačky které se 3 vejdou,
a podle nového bodového systému je dítě bez sedačky 4 body a pokuta 2500,–
a nic to nemění na tom, že je to nebezpečné, my dospělí vepředu s tříbodovým pásem, airbagy a pod, a dítě vzadu bez sedačky…

Sajindo, můžete dát dítě dopředu se sedačkou, to je povolené, ale bezpečn ější je to vzadu, navíc vyhnout se podsedákům, ty z hlediska bezpečnosti za nic nestojí, lepší jsou sedačky 15-36 se zádovou opěrkou, chrání hlavu, boky, ramena, a vedou správně pás přes rameno, a vejdou se do nich děti do 150cm, dokud je povinnost jezdit v sedačce ,

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101709
17.2.11 10:56
sajinda píše:
takže prosím platí stále, že když se mi nevejde třetí sedačka, může dítě starší 3 let jet připásané pouze pásem bez sedáku? a nebo mohou jet dvě děti vzadu v sedačce a jedno dítě vepředu na podsedáku připoutané? mám na mysli třeba dítě osmileté? viz. můj dotaz na přepravu tří dětí výše. moc díky, začínám se v tom ztrácet.

Podle mě jsou zákonem umožněné obě varianty, podle Steeva ne, uvidíme, k čemu se tu dospěje ;-)

Jinak nevím, co je z hlediska bezpečnosti horší, jestli dítě uprostřed mezi 2 sedačkama jen s dvoubodovým pásem, nedej bože s tříbodovým pásem nebo vpředu jen s podsedákem.

Hlasovala bych pro nákup rozumných sedaček 15-36 a jejich nacpání na zadní sedačku i za cenu toho, že vajíčko nebude na isofixu, ale na pásech, nebo jedno dítko vpředu, pokud pojedete bez manžela. Vše za předpokladu, že má auto 3 bodový pás i na středu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7159
17.2.11 11:11

te´d jsem znova kouknul na dotaz Sajindy, píše že má Renault Scenic a ten má vzadu 3 samostatná sedadla a ty jsou dost velká, aby se vešly 3 sedačky, navíc jsou všechny vybavena tříbodovým pásem, takže to vajíčko od Chicca má 44 cm, to se vejde a další 2 sedačky 15-36 se taky vejdou, ty 15-36 jsou široké dod 42do 48cm, stačí jen vybrat tu správnou, mezi nejužší 15-36 patří třeba Römer Adventure,42cm, STM Explorer 43 cm, Cybex Solution 43 cm…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102677
17.2.11 11:20

moc děkuju za odpovědi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7182
17.2.11 15:05
steeve píše:
dle mě ten zákon chápu tak, že pokud není sedačka dítě nejede, a policisty taky nebude zajímat, že nedáte mezi 2 sedačky další, na trhu jsou sedačky které se 3 vejdou,
a podle nového bodového systému je dítě bez sedačky 4 body a pokuta 2500,–
a nic to nemění na tom, že je to nebezpečné, my dospělí vepředu s tříbodovým pásem, airbagy a pod, a dítě vzadu bez sedačky…Sajindo, můžete dát dítě dopředu se sedačkou, to je povolené, ale bezpečn ější je to vzadu, navíc vyhnout se podsedákům, ty z hlediska bezpečnosti za nic nestojí, lepší jsou sedačky 15-36 se zádovou opěrkou, chrání hlavu, boky, ramena, a vedou správně pás přes rameno, a vejdou se do nich děti do 150cm, dokud je povinnost jezdit v sedačce ,

Paragraf 6, písmeno f, je to z tvého odkazu a je to to samé, co už tu jednou je:

přepravovat ve vozidle kategorie M1 a N12), které je vybaveno zádržným
bezpečnostním systémem a ve kterém jsou na zadním sedadle již umístěny 2
dětské autosedačky a nedostatek prostoru neumožňuje umístit třetí dětskou
autosedačku, třetí dítě starší 3 let a menší než 150 cm na zadním sedadle pouze,
je-li toto dítě za jízdy připoutáno bezpečnostním pásem,

Je to naprosto jasné, nevidím tady nic k řešení, pokud jsou vzadu dvě sedačky, může jet třetí dítě bez sedačky, ovšem musí být připoutáno pásem.

Ten odstavec, o kterém si psal ty, říká, že do toho roku 2008 mohly děti jezdit i na sedadle bez pásu a bez autosedačky. je to jasné jak facka. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7159
17.2.11 15:55

tak fajn, zastav u policajtů a ukaž jim že máš díte bez sedačky, určitě tě pochválí
prostě zákon říká: § 6 odst.c): přepravovat ve vozidle kategorie M1, N1, N2 nebo N32), které je vybaveno
zádržným bezpečnostním systémem, dítě, jehož tělesná hmotnost nepřevyšuje 36
kg a tělesná výška nepřevyšuje 150 cm, pouze za použití dětské autosedačky; při
této přepravě
1. dítě musí být umístěno v dětské autosedačce, která odpovídá jeho hmotnosti
a tělesným rozměrům,
2. na sedadle, které je vybaveno airbagem, který nebyl uveden mimo činnost,
nebo pokud byl uveden mimo činnost automaticky, nesmí být dítě v dětské
autosedačce přepravováno čelem proti směru jízdy,

a navíc vždy se dají najít 3 sedačky, které se vejdou vedle sebe, a hlavně, bezpečnost je určitě důležitější než slovíčkaření v zákoně, zodpovědný člověk by dítě bez sedačky nevezl a za nepoužití dětské autosedačky je postih 4 bodů a 2500,– Kč

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí