Příprava předškoláků

Napsat příspěvek
Velikost písma:
21311
14.8.19 08:01

Já mám třeba syna rozeneho 1.9. a už při zápisu ředitelka ve školce použila termín přirozený odklad 8) musela jsem si to pak vyhledat - asi se to používá i ve školství tedy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
14.8.19 10:17

@sagina Tak i předčasné zaškolení je nesmysl, protože dítě narozené na začátku září je na tom podobně jako červencové, v rámci širší normy. Mám taky podzimní dceru a dodnes me mrzí, že nešla o rok dřív. Nešli jsme do toho z důvodu časté nemocnosti. Nemocná je pořád :mrgreen: Řešíme to individuálně tak či tak. U další podzimní už do toho půjdeme. Nejvíc mi vyhovovaly letní deti, koncem cervna 6 let a šup do školy :mrgreen: Nejdřív nás ale čeká zkusenost s zimním ditetem, narozenym v tomto směru tak akorát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
14.8.19 10:40

@Jana206 proč by to byl nesmysl? prostě ze zákona povinná školní docházka začíná počátkem školního roku, který následuje po dni, kdy dítě dosáhne šestého roku věku. no a protože děti jsou individuální stvoření, tak na žádost rodičů a potvrzení PPP (+ lékaře) může rodič požádat buď od předčasný nástup nebo pozdější nástup. to jsou dvě situace, které školský zákon řeší. přirozený odklad je z hlediska zákona nesmysl, protože dítě může nastoupit buď před šestým rokem předčasně, v šesti letech řádně, nebo po šestém roku s odkladem. a řádný nástup fakt není odklad, ani přirozený, ani nepřirozený :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
14.8.19 20:14

U nás co takto vím, tak děti procvičovali spíš takové ty základy..
Směry, barvy, tvary, počty jablíček do 5, hlavně po nich chtěli základní obsluhu, což si mylsím, že v dnešní době je dlaeko důležitější, tak nějaké předškolní příparavy..
Tn. aby se umělo obléknout, zapnout, vyzout, obout, na botě tkaničky, sami si nalévali pití, sami si stolovali..
Jako já vím, jak náš šel před 5 lety do školy, kolik děti si neumělo asi samo dát aktovku a nebo si zapnout bundu atd.. Že ještě pů roku tam chodily maminky do šaten je oblékat.. O taničkách nemluvím, to mi známá čitelka říkala, že i ve 2 třídě děti některé neumí a mají suchý zip..
Jako pro někoho je to asi blbost, že to mají naučit rodiče, ale prostě fakt je to neučí :nevim: takž eradši budu, když třeba budou procičovat toto, než nějaké zbytečné nějaké písmenka, a nebo nějaké sčítaní..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
245
14.8.19 20:44
@sagina píše:
mám už děti starší, ale taky jsem je ve školce měla ve smíšené a spešl předškoláckou přípravu dělali jednou týdně, po obědě, zhruba hodinu. myslím tím ta grafomotorická cvičení, rozhodně se neučili písmenka, maximálně tak si každý podepsat svůj výkres. odklady mě nikdy nezajímaly a nesledovala jsem je, nicméně ten rok, co byl předpošklák můj syn, byly ve školce (ne ve třídě) odklady dva - můj syn a ještě jeden kluk, oba srpnoví chlapečci a minimálně já předem věděla, že odklad budu žádat (a že ho dostane), příprava nepříprava. takže žádné hromadné odklady se na naší školce nekonaly, navzdory tomu, že ta příprava byla takhle minimální :-)

No, u nás právě ticho, ticho a pak v unoru-breznu najednou začaly u predskolaka řešit, že nejdou fakt primární věci (uchop tužky apod.), před tím nic, tak nějak mi přišlo, že to učitelky nechaly běžet samospadem. :nevim: Mladší syn měl tvrdou ruku a procvicovali jsme hodně doma, učitelky to nikdy neřešily, podle nich byl v pohodě (= aspoň držel správně tuzku). U starsiho mne zase nakrkly, protože pořád dobry, dobry a v unoru při pohovoru najednou začaly, že je sociálně nezraly a argumentovaly chováním z minulého roku, navíc s cekacimi lhutami v PPP toto začít řešit v druhém pololetí mi přijde takové nezodpovědné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12593
15.8.19 19:00

Daltonův plán mi nic neříká, ale přípravu v předškolácích měli každý den. A jedna dcera odklad má, druhá jde do školy (jsou dvojčata). Takže přínosné to samozřejmě je, nicméně jak vidno záleží na spoustě dalších okolnostech. Nebrala bych to jako jednu jedinou směrodatnou věc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
15.8.19 21:32
@bjetuschka píše:
Daltonův plán mi nic neříká, ale přípravu v předškolácích měli každý den. A jedna dcera odklad má, druhá jde do školy (jsou dvojčata). Takže přínosné to samozřejmě je, nicméně jak vidno záleží na spoustě dalších okolnostech. Nebrala bych to jako jednu jedinou směrodatnou věc.

Máš můj obdiv, že jsi rozdelila dvojčata podle jejich potřeb :kytka: Dvojcata nemám, ale udelala bych to stejně, doufám. Ale v okolí, těch pár případů, co znám, tak k vůli doporučení odkladu jednoho dostalo bohuzel odklad i to druhé :( Z organizačních důvodů rodiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12072
16.8.19 08:46
@robinka píše:
Dobre odpoledne. Mame doma skoro-školacku. Stejně jako 99% predskolaku, které znam, musela v posledním ročníku MŠ každý den plnit nějaký jednoduchý úkol podle Daltonova plánu. Opravdu všechny děti v jejím věku měly nějakou přípravu. Považuji to za přínosné. Ale nedávno jsem se bavila se známou, která mi tvrdila, že u nich ve školce nic takového neměli. 8o Její dcera dostala odklad. Tak možná proto, že bylo učitelkam zřejme, že do ZS stejne nepujde. :nevim: Ale zase s tim se začíná v září, zápisy jsou az na jaře. :nevim: Jen me zajímá, jak to chodí u vás.

Co tak vidím v okolí, tak příprava se v jednotlivých školkách velmi liší kvalitou i kvantitou. Ale obecně se dá říct, že se tam nedělá se nic, bez čeho by se dítě z normálního podnětného prostředí neobešlo. Povinná předškolní docházka byla zavedena kvůli dětem z toho nepodnětného a podle toho ta „výuka“ taky vypadá. Tím to nechci nijak shazovat, nebo tvrdit, že to, co se tam dělá, není potřeba. Jen pak někteří rodiče mají pocit, že příprava se u nich nekoná, protože marně hledají tu speciální přípravu, kvůli které se předškolní rok stal povinným.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12593
16.8.19 19:28
@Jana206 píše:
Máš můj obdiv, že jsi rozdelila dvojčata podle jejich potřeb :kytka: Dvojcata nemám, ale udelala bych to stejně, doufám. Ale v okolí, těch pár případů, co znám, tak k vůli doporučení odkladu jednoho dostalo bohuzel odklad i to druhé :( Z organizačních důvodů rodiny.

Díky za hezkou zprávu, potěšila jsi mě :-) Bylo to těžké i pro nás v rodině, hodně a intenzivně jsme to řešili, ale dospěli jsme k názoru, že už holt nastal čas přestat je brát jako dvojčata-celek, nýbrž jako samostatné osobnosti. Jedna holka je zralá, strašně šikovná, psycholožka nám odklad vysloveně nedoporučila k její sikovnosti, aby se zbytečně nebrzdila. Druhá dcerka je také ve spoustě věcech šikovná, ale na školu to ještě není, ještě si potřebuje pohrát a dozrát. :-) kdybychom je za každou cenu drželi pospolu, vždy by to bylo pro jednu z nich špatně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
16.8.19 21:12

@bjetuschka Fakt ještě jednou klobouk dolů :kytka: Znám více rodin, kde jsou sourozenci rok od sebe a to starší dostalo odklad hlavně proto, aby šlo do školy s tím mladším a bylo to pro rodinu jednodušší. Je fakt, že jsou to rodiny s nižším socioekonomickym statutem a jednodušším myšlením, ne ale vyloženě problémové. V jedné rodině to mladší propadlo hned v první třídě a stejně nevyresili nic. Máte to dobře nastavené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12593
17.8.19 12:21
@Jana206 píše:
@bjetuschka Fakt ještě jednou klobouk dolů :kytka: Znám více rodin, kde jsou sourozenci rok od sebe a to starší dostalo odklad hlavně proto, aby šlo do školy s tím mladším a bylo to pro rodinu jednodušší. Je fakt, že jsou to rodiny s nižším socioekonomickym statutem a jednodušším myšlením, ne ale vyloženě problémové. V jedné rodině to mladší propadlo hned v první třídě a stejně nevyresili nic. Máte to dobře nastavené.

Ještě jednou díky. Jsem ráda, že se nad tím někdo dokáže takhle zamyslet, protože se více setkávám s reakcemi, že chudáci holky, že je takhle rozdělujeme. :roll: Přitom to každé z nich prospěje, najdou si kamarádky a nebudou spolu 24/7. Každá začne s čistým štítem.
My tedy máme školku i školu v docházkové vzdálenosti a kousek od sebe, takže je to snazší než pak vymýšlet složitou logistiku. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
23.8.19 20:55

@robinka Tak děti se učí ve školce už od nejmladší třídy, neb je to vzdělávací instutuce. A upřimně, průměrné dítě, kterému se doma přiměřeně věnují zápis do školy zvládne. Písmenka, počítání, zvířátka, roční období, barvy, pravá/levá, tvary, to dítě pochytá přirozeně a nějaký extra sofistikovaný plán přípravy či učení na to nepotřebuje. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12072
25.8.19 08:59

@Svistice Je neuvěřitelné, čemu všemu se dneska říká vzdělaní a vzdělávavací instituce, ale já jsem svoje děti taky vlastně UČILA se vysmrkat a utřít si zadek, tak asi proč ne. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
25.8.19 09:12

@Kakachna Tak ja jsem s nasi skolkou spokojena, opravdu to nebyla pouze hlidarna. I kdyz o tom, co delaji jsem se dozvidala prevazne z fotek na webu. Starsi dite zasadne tvrdilo, ze ve skolce nic nedelaji a jen si hraji. :mrgreen: Mladsi je podstatne sdilnejsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12072
25.8.19 11:08

@Svistice Tak já si opravdu nemyslím, že školka je jen hlídárna. Jen by mě nenapadlo tomu řikat vzdělávání.
To máš dobré, že u vás jen nic nedělají. U nás jim ani nedávali najíst. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí