Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Svistice Tak já si opravdu nemyslím, že školka je jen hlídárna. Jen by mě nenapadlo tomu řikat vzdělávání.
To máš dobré, že u vás jen nic nedělají. U nás jim ani nedávali najíst. ![]()
Už začali ve školce s předškolní přípravou? U dcery nic. Nevím, jak to je. Kdy se začíná a tak. Dík za reakce
U nás začali hned druhý týden. Každý den vstanou předškoláci dřív a dělají pracovní list apod, pak to dají na nástěnku. Je to smíšená třída, ale předškoláků je letos hodně, 13 z 25. Ale jistě nevadí, kdyby začli později.
@bublinek píše:
Už začali ve školce s předškolní přípravou? U dcery nic. Nevím, jak to je. Kdy se začíná a tak. Dík za reakce
A co si pod predskolni pripravou predstavujes? U nas byly dopoledni aktivity proste koncipovane tak, aby se deti rozvijely a procvicovaly tak, aby zvladly v dubnu zapis a pak nastup do skoly.
U nás udělají jednou týdně pracovní list s grafomotorikou. Jestli dělají něco odpoledne, netuším, protože syn nespí. Občas přijde s novou básničkou.
Minulý týden dávali lístečky s doporučením na logopedii.
Obecně mi to přijde nedostatečné, protože třeba ani neopravují špatný úchop.
Ale já na školku nespoléhám a děláme předškolní přípravu doma.
@Anonymní píše:
U nás udělají jednou týdně pracovní list s grafomotorikou. Jestli dělají něco odpoledne, netuším, protože syn nespí. Občas přijde s novou básničkou.
Minulý týden dávali lístečky s doporučením na logopedii.
Obecně mi to přijde nedostatečné, protože třeba ani neopravují špatný úchop.
Ale já na školku nespoléhám a děláme předškolní přípravu doma.
A co delaji dopoledne, kdyz predskolni vzdelavani je 4hodiny denne v dopolednich hodinach?
@bublinek
Zacali a dokonce si nosi 1× tydne v patek domu sesit na ukol. A v pondeli ho maji odevzdat.
Na ukoly byl plan, ze najedou pry od rijna.
Uc. se na tridni schuzce ptala, jestli souhlasime, ze zacnou driv. Protoze odkladove deti se ptaji po patecnich ukolech a nove predskolaky ukoly lakaji.
Obe uc. byly nadsene, ze maji pracovitou, aktivni tridu, ze s nimi bude radost pracovat.
U syna zacali 3. zarijovy tyden. Ted naposled delali doplnovani nedokreslenych obrazku. Delaji to nekdy behem dopoledne skoro kazdy den, pokud nemaji vylet nebo delsi prochazku.
@Svistice píše:
A co delaji dopoledne, kdyz predskolni vzdelavani je 4hodiny denne v dopolednich hodinach?
Hrají si, jednou týdně zpívají, jednou týdně vyrábí, pak mají tu grafomotoriku. Jsou smíšená školka a takto to vypadá celé 3 roky, co tam chodí. Včetně té grafomotoriky.
V předškolním roce se nic extra neděje.
U spousty činností laik ani nepozná, že jsou zaměřeny na rozvoj určité schopnosti. Ono to tolikrát vypadá, že se vlastně ve školce nic neděje, ale opak je pravdou.
@Vergle1 píše:
U spousty činností laik ani nepozná, že jsou zaměřeny na rozvoj určité schopnosti. Ono to tolikrát vypadá, že se vlastně ve školce nic neděje, ale opak je pravdou.
Jj, syn cele tri roky tvrdil, ze ve skolce nic nedelaji, nic se neuci a jenom si hrajou. ![]()
@Anonymní píše:
Hrají si, jednou týdně zpívají, jednou týdně vyrábí, pak mají tu grafomotoriku. Jsou smíšená školka a takto to vypadá celé 3 roky, co tam chodí. Včetně té grafomotoriky.
V předškolním roce se nic extra neděje.
Ja myslim, ze pokud se diteti v rodine nejak normalne primerene venujete, tak nejaka extra priprava doma potreba neni.
@Svistice píše:
A co si pod predskolni pripravou predstavujes? U nas byly dopoledni aktivity proste koncipovane tak, aby se deti rozvijely a procvicovaly tak, aby zvladly v dubnu zapis a pak nastup do skoly.
právě to procvičování a rozvíjení aby zvládla zápis?
@bublinek píše:
právě to procvičování a rozvíjení aby zvládla zápis?
Umi tvoje dite barvy vcetne svetla/tmava, prava/leva, napocitat do 5-10, tvary, zviratka + mladata, pozna nejaka pismena, pozna prvni pismeno ve slove, vyjde, jak se jmenuje a kde bydli, nakresli strom a plostavu? Pak zvladne zapis.
Zapis by zvladla v dubnu i moje cerstve ctyrleta, problem by ji delaly asi jen nektere tvary a prvni pismeno ve slove.
@bublinek Školky jedou podle vzdělávacího plánu, takže už od 3let s dětmi pracují a něco je učí, úměrně věku… Dcera je předškolák, nic moc jsem se od ní nedozvěděla, jedinou změnu postrehla, že jedí příborem
Ale věřím učitelkam, že jistě děti vzdělávají jak je potřeba ![]()