Příprava předškoláků

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9023
1.10.19 19:25
@Svistice píše:
Umi tvoje dite barvy vcetne svetla/tmava, prava/leva, napocitat do 5-10, tvary, zviratka + mladata, pozna nejaka pismena, pozna prvni pismeno ve slove, vyjde, jak se jmenuje a kde bydli, nakresli strom a plostavu? Pak zvladne zapis.
Zapis by zvladla v dubnu i moje cerstve ctyrleta, problem by ji delaly asi jen nektere tvary a prvni pismeno ve slove.

ne - adresa a postava
jsem „nervozni“ protože mě třeba na něco upozorní logopedka, že toto budeme trenovat. Nevím, jestli je tak aktivní nebo je něco zanedbáno z naší strany. Ani nevím na co se starší dcery u zápisu ptali, jelikož jsme byli jako rodiče ponecháni u dveří, abychom nezasahovali, asi.

Omlouvám se všem znalým za okavidně debilní dotaz. 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
1.10.19 19:30

U nas chteji u zapisu, at zavazou tkanicky.
Maji cvicnou botu. Takze my trenujeme doma hlavne jemnou motoriku a tkanicky.
Protoze syn je proste dreveny chlap.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.10.19 19:32

@Svistice každé dítě je jiné. Mám předškoláka a aktuálně by asi zápis zvládl. Ještě tak před měsícem by úplně pohořel, neuměl počítat a ani barvy. Ale tvary neumí pořád.
Ano, zápis může být považován rodiči šikovných dětí za banalitu, ale pro některé děti je problém, tak se nedivím, že se někdo bojí a hledá, co jde.
My máme hlídací paní - učitelku v důchodu a ta s ním dělá předškolní přípravu. Aktuálně díky ní pozná první hlásku a naučila ho podepsat.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.10.19 19:34

@bublinek u nás se chtějí po dětech barvy, tvary, napočítat do 10, něco kreslí. Pak orientace v prostoru. Důležitá je řeč.

• Citovat
  • Upravit
9023
1.10.19 19:37
@Anonymní píše:
@bublinek u nás se chtějí po dětech barvy, tvary, napočítat do 10, něco kreslí. Pak orientace v prostoru. Důležitá je řeč.

jj, proto logopedie

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
1.10.19 19:44
@Anonymní píše:
@Svistice každé dítě je jiné. Mám předškoláka a aktuálně by asi zápis zvládl. Ještě tak před měsícem by úplně pohořel, neuměl počítat a ani barvy. Ale tvary neumí pořád.
Ano, zápis může být považován rodiči šikovných dětí za banalitu, ale pro některé děti je problém, tak se nedivím, že se někdo bojí a hledá, co jde.
My máme hlídací paní - učitelku v důchodu a ta s ním dělá předškolní přípravu. Aktuálně díky ní pozná první hlásku a naučila ho podepsat.

Mozna maji pedagogove jiny nazor. Ale ja si myslim, ze pokud dite nejak samo nepochyti treba ty barvy, tvary, pocitani, tak proste neni zrale a jsem pro odklad. K tomu poznani hlasky proste musi ten mozek dozrat, to nejde naucit. Za me nema smysl dite drilovat cilene k zapisu, protoze mu to bude spus ku skode. Zapus udela jak cvicena opice, ale ve skole pak bude plavat.
Mam v rodine dite, kde ambiciozni maminka takhle neustale delala predskolni pripravu, kazdy den jeden list. Dite zapsali, ale od prvni tridy ma problem s matikou, protoze tam chybelo nejake prirozene logicke mysleni, mela to jen naucene, ucitelka si stezovala, ze je sniva, nepozorna, neprakticka. Ano, castecne asi i povahovy rys, ale ten rok k dobru by ji asi prospel, nemusela by se uz od prvni tridy kazdy den pripravovat na vyucovani.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
1.10.19 19:45
@Kelsey píše:
U nas chteji u zapisu, at zavazou tkanicky.
Maji cvicnou botu. Takze my trenujeme doma hlavne jemnou motoriku a tkanicky.
Protoze syn je proste dreveny chlap.

U nas u zapisu nechteli, ale ve skolce se ucili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.10.19 19:51

@Svistice některé děti to ale jen tak nepochyti a potřebují větší péči. To není o drilu, ale o hrách a péči.
U syna je aktuálně 50:50, jestli bude mít odklad.

• Citovat
  • Upravit
4155
1.10.19 20:06

Když se zeptám dcery, co dělali ve školce, tak mi odpoví nic, hráli jsme si. Tak se ptám dál, podrobněji, a ono to z ní začne pomalu lézt. Ona si totiž neuvědomuje, že dělají něco speciálního, že se tím něco učí, připravují se na školu atd. Pro ní je to prostě hraní, cvičení, zpívání atd. Ještě v létě neuměla zavázat tkaničku, včera si je sama předpisově zavázala, fakt pevně. Tak se ji ptám kdo ji to naučil, když doma se to učit nechce. Odpověděla, že ji to nikdo neučil, že mají ve školce dřevěnou botu na kolečkách a ta nejede, dokud se nezaváže tkanička správně. Grafomotoriku trénují několikrát týdně, vyplněné listy má každé dítě v deskách ve svém regálku v šatně. A když se na to zeptám dcery, tak to nenazve učením nebo trénováním ruky, ale prostě, že si malovali. To samé s rozpoznáním první hlásky ve slově. Nešlo ji to, motalo se ji to. Najednou po měsíci ve školce velké zlepšení. Ale když se ji člověk zeptá, co dělali ve školce, tak nic, hráli si.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9023
1.10.19 20:14
@Murka píše:
Když se zeptám dcery, co dělali ve školce, tak mi odpoví nic, hráli jsme si. Tak se ptám dál, podrobněji, a ono to z ní začne pomalu lézt. Ona si totiž neuvědomuje, že dělají něco speciálního, že se tím něco učí, připravují se na školu atd. Pro ní je to prostě hraní, cvičení, zpívání atd. Ještě v létě neuměla zavázat tkaničku, včera si je sama předpisově zavázala, fakt pevně. Tak se ji ptám kdo ji to naučil, když doma se to učit nechce. Odpověděla, že ji to nikdo neučil, že mají ve školce dřevěnou botu na kolečkách a ta nejede, dokud se nezaváže tkanička správně. Grafomotoriku trénují několikrát týdně, vyplněné listy má každé dítě v deskách ve svém regálku v šatně. A když se na to zeptám dcery, tak to nenazve učením nebo trénováním ruky, ale prostě, že si malovali. To samé s rozpoznáním první hlásky ve slově. Nešlo ji to, motalo se ji to. Najednou po měsíci ve školce velké zlepšení. Ale když se ji člověk zeptá, co dělali ve školce, tak nic, hráli si.

mi právě dcera taky tvrdí, že nedělali nic, hráli si, malovali, čekali na druhou skupinu. Nedostali oběd ani svačinu :lol:
Nemá potřebu mi cokoli ze školky ukazovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
1.10.19 20:16

@bublinek Z te predskolni pripravy, co se mi podarilo tak zjistit dle vytvoru, fotek a obcasne kuse informace od ditete, tak delaly vykresy v podobe car na x ruznych zpusobu, strihani, lepeni, zavazovani tkanicek, dny v tydnu, mesice, poznavani hodin, ovoce/zelenina, postavit neco podle mapy, dopravni znacky a bezpecnost, jak vypada ceska vlajka, hlavni mesto, vytleskat slabiky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
950
3.10.19 14:16

U nás předškoláci používají pracovní sešity. Rodiče na ně přispívali částkou 200 Kč. Myslím, že příprava je kvalitní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880
4.10.19 08:44

U nás mají takovou přípravu jekoby procvičovací.. Stejně po zkušenostech, kdy mi nastoupil kluk do první třídy, tak vím, že nejdůležitější je, aby dítě bylo samoobsužné, umělo si říct, co chce- záchod a umět o to požádat ne někde vykřikovat, zavázat boty, zapnout zip.. Toto byly hlavní problémy děti ve škole.
To, že umí obkreslit obdelníček a nebo sečíst dvě hrušky jim moc nepomohlo.
Takže za mě příprava ok, ale nei to šechno. Známá takto kluka sama doma docela,, připravovala, a pak stejně dostali odklad, byl sice prázdninový, ale chtěla, aby šel do školy, ale prostě nešel protože se sám nedokázal celý obléknout, - ani po záchodě, celkově nespokupracoval ani s učitelkama. Žádnou teda poruchu nemá..
Byla i naštvaná, ale pak mi říkala, co kluk neumí- jíst příborem, nalét si pití z konvičky, to všechno se v jídelně v první třídě dělá, a nebo neumí si natáhnout kalhoty,, poznat předem zadek atd.. u oblečení..
takže unás se děti spíš učí samostanosti, umět své jméno příjmení, bydliště a sem tam dělají nějaké obtahovačky, což si myslím, může doma i rodič, učit jak držet tužku, stříhat, atd. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
950
4.10.19 09:38
@Janasas píše:
U nás mají takovou přípravu jekoby procvičovací.. Stejně po zkušenostech, kdy mi nastoupil kluk do první třídy, tak vím, že nejdůležitější je, aby dítě bylo samoobsužné, umělo si říct, co chce- záchod a umět o to požádat ne někde vykřikovat, zavázat boty, zapnout zip.. Toto byly hlavní problémy děti ve škole.

Přesně tohle nám říkala ředitelka MŠ na schůzce pro rodiče. Předškoláci se musejí umět vysmrkat, obsloužit na záchodě, samostatně převléct a jíst příborem. Hygiena a stolování je stejně důležité jako trénink výslovnosti a grafomotorika.

A tohle všechno školka nevyřeší. Samostatnost při hygieně a stolování se učí hlavně v rodině.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí