Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
@hanka.br. babička je učitelka prvního stupně s praxí od roku 1972. Od té doby dodnes učí.
To je možná ten problém. Nic proti zkušeným učitelkám - já jsem se v roce 1972 narodila, učím už 25 let a mám se co ohánět, abych se postupně zbavovala starých stereotypů a dívala se na děti očima moderní pedagogiky.
@zrcadlo U nás tedy výtvarničení nebylo na pořadu dne nikdy. Malování ho chytlo až letos někdy na jaře. Nicméně stejně maluje pouze auta, letadla, vlaky, občas dinosaury a v poslední době hlavně něco, co bych nazvala mapama. Postavy v postatě nikdy, strom dá z bídou dohromady. Postava na pětileté prohlídce vypadala, že má místo rukou bagrovací lžíci.
Je červnový a teď nastoupil do první třídy. U zápisu ho chválili, oprosti holčičce, co už měla rok odklad, tam byl poloviční dobu.
V porovnání s tím tvým neumí všechna písmena, první hlásku slova začal rozlišovat až skoro v pěti a půl, poslední nepoznal ještě teď v létě, ze písmen si slovo nepostaví.
Zas má fenomenální paměť a jasné technické, matematické a logické nadání.
@hanka.br. Já myslela, že učitel pozná nejpozději na první třídní schůzce, z jak podnětného prostředí a jak si v rodině cení vzdělání.
Ředitelka ze školky se při jedné příležitosti zmínila, že lze poměrně snadno rozlišit, z jakých rodin a prostředí děti pochází podle toho, jakým způsobem si hrají. Že rodiče to možná nevidí, ale že děti jsou výkladní skříní a svým chováním ve školce prostě „prozradí“ takřka vše.
@hanka.br. on je problém, že u nás je velká část učitelek 55+. Když jdu do školy, připadám si jak před lety. Potkávám tam pořád ty stejné učitelky. První má stejnou učitelku, jako jsem měla já. Teď na prvňáky vychází další, co tam už je jak „inventář“.
Na rodičaku jsem se dozvěděla, že moderní neznamená dobré a že učitelka učí pořád stejně, protože to má ověřené.
@Svistice Tohle malovala dcera v necelých šesti letech (pět a třičtvrtě přibližně). Ruce dokonale namalované rozhodně nejsou, ale jinak ji okolí za výtvarný projev poměrně chválí.
@Caboverde Tak tohle moje dítě 6+ fakt nenamaluje. Takhle kreslila výtvarně nadaná netěř v pěti letech.
Náš syn je narozený v létě. Letním klukům se tak nějak automaticky dává odklad. Důvody naprosto chápu, kluci opravdu vyzrávají pomaleji. Statisticky mentální věk 6 letého kluka je cca o 3 měsíce nižší než mentální věk 6 leté holky. My jsme ale odklad s manželem moc nechtěli. Se synem jsem od ledna do srpna předškolního roku chodila 1 - 2 x týdně na individuální předškolní přípravu (ke speciální psycholožce). Sice to bylo drahý jak blázen (650 Kč na 60 minut), ale syn za tu dobu udělal naprosto neuvěřitelný skok kupředu, viděla jsem to na něm já a samy od sebe se mě ptaly učitelky ve školce, jestli chodíme někam na doučování, že se syn obrovsky zlepšil (grafomotorika, vyjadřování, soustředění a hlavně sebevědomí). Do 1 třídy nastoupil bez odkladu a vše je v pohodě. Má jedničky, do školy chodí rád
Ať už hledáte inspiraci pro vlastní výuku z pozice pedagoga nebo sháníte inspirační materiály, naše webové stránky jsou místem, které vám může pomoci a inspirovat vás při vlastní tvorbě nových materiálů nebo obohatit svoji výuku o další podněty a prvky. Vždyť naše práce je kreativní a variabilní a JEDEN NÁMĚT může ZRODIT JINÝ ![]()