Přípravné třídy pro losery?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
7.9.19 16:06

Přípravné třídy pro loosery?

Omlouvám se za kontroverzní název tématu, ale chtěla jsem se zeptat na to, jestli máte někdo zkušenost s přípravnými třídami na základní škole? Uvažujeme u syna o odkladu z důvodu emocionální nezralosti (táhne se s ním celé dětství, moc nezvládá autority, stres, nesoustředěnost, dlouho špatná adaptace ve školce) a dost špatné grafomotoriky, a ve městě máme několik přípravných tříd na různých školách, bohužel ne na té, kam bude později chodit do první třídy. Byla jsem z toho nadšená, že bychom ho tam mohli přihlásit, aby si postupně zvykl na režim ve škole, a „neprolelkoval“ další rok ve školce „zbytečně“. Když jsem to však řekla dvěma známý, které jsou učitelky na ZŠ, věk do 35, obě nezávisle na sobě kroutily hlavami s tím, že tyto třídy jsou hlavně pro Romy a děti ze sociálně slabých „beznadějných“ rodin a že to snad nemáme zapotřebí a že syn dozraje a půjde normálně s vrstevníky, přinejhorším dostane odklad a zůstane normálně ve školce. Osobní zkušenost ale nemají, tak nevím, jak k tomu dospěly. Chtěla jsem se zeptat, jakou máme zkušenost vy, jestli je to pro lidi skutečně takové stigma, když dítě chodí do přípravky? Viděla jsem rozhovory s učiteli na netu a přišlo mi to naopak moc fajn, ale nevím, jaká je realita. Omlouvám se, raději anonymně.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
397
7.9.19 16:12

O přípravných třídách moc nevím, děti už mám celkem velké, ale nedávno mi říkali známí, že tam budou dávat synka. Rozhodně to není žádná rodina loserů, žádný sociální případ. Chlapeček má oční vadu a je na školu asi taky trochu sociálně nezralý. Určitě záleží na konkrétní škole - pokud je někde v sociálně vyloučené lokalitě, tak tam asi budou fakt hlavně romské děti a své dítě bych taky váhala tam dát. Ale jinak bych tam své dítě dala klidně, pokud bych si myslela, že mu to pomůže. Tenhle známých chlapeček se mi tou přípravkou sám chlubil a bylo vidět, že se tam těší :).

Příspěvek upraven 07.09.19 v 16:14

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
7.9.19 16:13

1. píše se loser.
2. v čem konkrétně by měly být horší dítě co má problém se sociálním zázemím svých rodičů a dítě s pomalejším vývojem a problémy s chováním?

3. pokud učitelky popisují třídy, ve kterých nebyly, tak se to vážně nedá brát vážně - učitelský sbor je plná neskutečných pomluv a předsudků. Na věku nezáleží, protivou účou lze být i jako čerstvá absolvnetnka. Pokud jsou něco takového schopné jen tak pronášet, tak bych jim nechtěla svěřovat ani pečlivou a pilnou holčičku, natož dítě, co potřebuje alepsoň trošku empatický přístup a toleranci - nezávisle na důvodu.

sečteno podtrženo:

Neptej se anonymně na internetu, zajdi se zeptat přímo na ty školy s přípravnými třídami. Bez toho neposoudíš jaké ty konkrétní třídy jsou.

Obecně pro tvého syna bude lepší co nejmenší třída - dlouhodobě.

Jo a mrkni se jestli vaše Pedpsy poradna a nebo SPC nenabízí nějaké grafomotorické kroužky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33018
7.9.19 16:19

Ono bude záležet na lokalitě. Známá dávala dítě do přípravky v Praze a pochvalovala si to. Já bydlím ve městě s vyšším výskytem „nepřizpůsobivého“ obyvatelstva a složení přípravek tomu bude odpovídat. Děti se tam učí základy hygieny, barvy apod. - prostě věci, co by už měli dávno umět z rodiny potažmo školky.
Ale letos tu v jedné škole na poslední chvíli otevřeli přípravku, protože bylo dost odkladů a zájem rodičů z „normálních“ rodina tam bych dítě asi s klidem dala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.9.19 16:20

U nás na škole přímo přípravnou třídu nemáme, ale je na škole kus od nás, tak tam chodí i děti, co nastupují na školu k nám a jsou z normálního plně funkčního prostředí. Určitě jim to pomohlo.
Věnují se grafomotorice, rozvoji predctenarskych dovedností. Počítají, cvičí, kreslí… Děti od nich jsou skvěle připravené. Teď z přípravky máme děti, co se narodily těžce nedonošené, předtím to byl dysfatik.
Hodně bude záležet na tom, kde se škola nachází. U nás není romská menšina nijak početná.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.9.19 16:23

@Ou A jak se mám na těch školách ptát, jaké typy dětí tam chodí? Připadalo by mi to nevhodné. A ano, nerada bych, aby syn chodil do kolektivu, kde by bylo více „problémových“ dětí, protože on je ten typ, co se vždycky v kolektivu chytne toho „nejproblémovějšího“ dítěte, hned je s ním kamarád a napodobuje nežádoucí chování, ať mu to vysvětlujeme horem dolem, že to není v pořádku. Jako by pro něj tyto děti byly vzorem. Grafomotorický kroužek byl minulý rok zrušen, takže v tomto ohledu tápeme a snažíme se aspoň nějak doma, ale nebaví ho to, s více dětmi by ho to motivovalo.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.9.19 16:24

@Svistice to je přesně ono. Věnují se tomu, co je potřeba. Pokud tam budou děti z rodin, ktere nefungují, tak se děti budou učit to, co jsi psala a děti, co to umí, se budou nudit a nic jim to nedá.
Naopak u nás to je hodně dobré a děti z přípravky jsou super. Mají skvěle uvolněnou ruku, jsou zvyklé na chod školy a tedy na začátku mají velkou výhodu.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.9.19 16:29

@Svistice U nás je dost romských rodin, hlavně v okolí škol, které ty přípravky dělají, tak si říkám, jestli to není právě ten důvod. Synovi by hodně pomohlo nacvičování režimu ve škole, grafomotorika a také zvykání si na autoritu učitele. Základy hygieny má, barvy umí od tří let, počítá do 20, umí anglická slovíčka - v tomto problémy nemá.

• Citovat
  • Upravit
33018
7.9.19 16:31
@Anonymní píše:
@Svistice U nás je dost romských rodin, hlavně v okolí škol, které ty přípravky dělají, tak si říkám, jestli to není právě ten důvod. Synovi by hodně pomohlo nacvičování režimu ve škole, grafomotorika a také zvykání si na autoritu učitele. Základy hygieny má, barvy umí od tří let, počítá do 20, umí anglická slovíčka - v tomto problémy nemá.

Opravdu Ti nezbyde, než se jít konkrétně poptat. Ptala bych se po nějakém učebním plánu, připadně zkusila školu, kam je to z problémovějších částí města nejdál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74219
7.9.19 16:38

Nemyslim si. Pripravne tridy jsou pro deti, ktere nejsou vyzrale, pripravene nastoupit do skoly. Je to proste moznost. Znam holcicku (mela jsem ji dva roky po sobe na primestaku). Loni byla plactiva, bala se, strasne precitlivela. Rok chodila do te pripravne tridy. Letos byla opet na tabore. Oproti jinym vychovatelkam, ktere ji vidi denne, tak jsem videla neskutecny rozdil po roce. Jak dozrala. U nas bohuzel pripravne tridy nejsou.
Nemela bych problem a klidne bych dite do pripravky dala.

Příspěvek upraven 07.09.19 v 16:39

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.9.19 16:39

@Svistice Dobře, děkuji, zkusím se zeptat. Nejdál z problémových části je právě škola, kam syn bude chodit, spadá sem i podle místa bydliště, a tady přípravku nemají.

• Citovat
  • Upravit
6611
7.9.19 16:40
@Svistice píše:
Opravdu Ti nezbyde, než se jít konkrétně poptat. Ptala bych se po nějakém učebním plánu, připadně zkusila školu, kam je to z problémovějších částí města nejdál.

ony cikáňata co nechodí ani do školky chodí dobrovolně do nějaké přípravky? Jijnak není nad to se jít zeptat do školy "a kolik cikánů a socek bude ve třídě? " :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33018
7.9.19 16:43
@Anonymní píše:
@Svistice Dobře, děkuji, zkusím se zeptat. Nejdál z problémových části je právě škola, kam syn bude chodit, spadá sem i podle místa bydliště, a tady přípravku nemají.

Taky zkus na těch školách s přípravnýma třídama oběhat dny otevřených dveří. Na mnoha školách mají i „ukázkové“ hodny pro veřejnost. Mohlo by Ti to trochu napovědět, jaké rodiny o ty přípravky mají zájem a co se tam dělá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33018
7.9.19 16:47
@jakanas píše:
ony cikáňata co nechodí ani do školky chodí dobrovolně do nějaké přípravky? Jijnak není nad to se jít zeptat do školy "a kolik cikánů a socek bude ve třídě? " :lol:

Podle zkušeností z naší školky (leč nemusí být vůbec reprezentativní) ty lepší rodiny na doporučení sociálky dítě zapíší, chvilku tam chodí, pak se absence začne prodlužovat až to dospěje k tomu, že je dítě zapsané, ale vlastně nechodí. Přijde mi, že je tam korelace s prvními požadavky školky na platbu hygienických pomůcek a divadla. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7257
7.9.19 17:06

Asi zalezi na lokalite. Me dite chodilo a naprosto super.Byla tam pouze jedna Romka, ktera moc nechodila a jinak spise deti ctizadostivych rodicu a nektere nadprumerne chytre, ktere se ve skolce nudily. Nebyly ani odkladove, chodily misto posledniho rocniku skolky, kde se pry nudily. U nas bezvadna priprava na skolu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí