Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
On je totiž problém v tom, že na začátku, když tyto třídy vznikly, bylo to fajn, bylo to právě pro odkladové, bylo to jako ve školce. Ale potom najednou ministerstvo vymyslelo, že tam můžou být jen děti ze sociálně znevýhodněného prostředí, u nás dokonce chtěli, aby to potvrdila sociálka (to nevím, jestli to tak muselo být). Takže se z toho opravdu staly třídy pro děti opravdu sociálně slabé. Teď už můžou zřejmě zase všechny, ale prostě to špatné jméno tomu už zůstalo.
Také souhlasím, že je to o lokalitě. Jsme malá vesnice, přípravná třída se tu letos otevírá poprvé a díky tomu že tu žádné nepřizpůsobivé nemáme, tak tam budou jen normální děti. Mě ten napád přišel fajn, ale už jsem taky slyšela názory, že děti z přípravného ročníku jsou opožděné atd. A to i přesto, že u nás je přípravný ročník i pro neodkladové jak píše jannina1
Syn chodi do pripravne tridy. Je predskolak bez odkladu. Ve tride nema zadne romske dite a jsou tam asi 2 cizinci, kteri nemluvi cesky. Ja i manzel jsme ucitele. Ve skolce syn nebyl spokojeny, nikdy o ni doma nemluvil v pozitivnim smyslu. Nikdy tam nechtel jit. Nyni cely tyden o skole mluvi a je spokojeny. Libi se mu tam. Ve skolce by zbytecne trpel. Moje predstava je ta, ze ho pripravna trida posune v socialni oblasti. Ucitelka se jim muze venovat vice individualne, nez ve skolce s dvojnasobnym poctem deti.
Tak u nás je to spíš jinak brané.. Máme přípravnou třídu a spíš co vím, tak se tam maninky rozmýšlely, že dají děti, které jsou spíš šikovnější, ale prostě jsou podzimní.. Jakože by už školka,, byla nuda.
My máme říjnového kluka, jeho kamarád co je narozený v červenci šel do školy, u nás ne, a taky chtěl jít, už do školy.. ale nakonec jsme to nchali tak jak to je, ale unás je to torchu jinak brané, než pro děti, vyloženě, co mají problémy
Syn chodil do PT loni. Jsme z Brna, vozili jsme do jine mestske casti nez kde bydlime a musim rict ze to byla skvělá volba.
Je třeba vybirat a jít se treba do vyuky podivat. Zajimat se jakym stylem a jak výuka probíhá, co je naplni, jaké maji osnovy. Jen v Brne vim o 2skolach ktere bych doporučila pro PT a zaroven o nekolika kam bych dítě nedala ani za nic. U nas ve třídě bylo 12 deti učitelka a asistentka. Do PT muselo byt doporučení poradny. Vetsina deti byla bud sociálně nevyzrala, adhd/add nebo logopedicka vada (VD, OVR atd).
Absolutni spokojenost. Sice do první tridy nastoupil na jinou ZS, ale PT mu dala hodně a rad na ni vzpomina a nejen on. ![]()
@aknah31 Pěkný den, můžu se zeptat, do které školy syn chodil do PT? A do které PT byste ho nedala? Klidně do zprávy… Děkuji
@Lucias12 píše:
@aknah31 Pěkný den, můžu se zeptat, do které školy syn chodil do PT? A do které PT byste ho nedala? Klidně do zprávy… Děkuji
Syn chodil na ZS Bosonozska a super, další skolu kterou bych mohla doporučit a dat ruku do ohne je přípravka na zs Jasanova. Jezdili jsme tam na elkonina a ucitelka, která tam vede přípravku je opravdu super. Navic na Jasanove maji v ramci PT i logopedii coz na Bosonozske ne, ale syn logo uz nepotřeboval a chodili jsme stejne jinam k soukromé.
Nedoporucila bych ZS Košínova a ZŠ Mutenicka. Ale osobni zkusenosti nemam, jen co jsme slysela a bavila se s rodiči jejiz deti tam hodili.
@aknah31 Díky, no zrovna Mutěnickou máme relativně blízko, ostatní jsou daleko… No, ale ještě nevím, jestli do PT půjdou, nebo půjdou do školy nebo je necháme v MŠ…
Sama zkušenost nemám, ale mám odkladové dítě, takže možnost přípravky jsme taky zvažovali.
Tak třeba moje kamarádka měla syna v přípravné třídě, kluk má ADHD, a sama kámoška mi říkala, že v té třídě jsou vlastně jenom tyhle děti, co mají nějaký problém. Pak později jsem se na tohle téma bavila s úplně jinou kamarádkou, která dělá učitelku v MŠ, a ta mi to potvrdila, říkala, ať svou dceru spíš nechám ve školce, že udělám líp, že v do těch přípravek chodí děti s poruchami chování.
My jsme tam dceru nakonec nedali z jiných důvodů, ale když čtu tvůj dotaz, asi bych nad tím znovu takhle přemýšlela, být znovu v té situaci. ![]()
@bjetuschka ono vetsina odkladovych deti nejaky problem ma, jinak by ten oklad namely a mohly do skoly. At uz je to socialni nevyzralost, logopedicky problem, spatne soustredeni, hravost, ADHD atd… takze ano pripravne tridy jsou plne techto deti, ale to je duvod proc se tyto tridy zakladali. Navic pro PT potrebujes doporuceni poradny at uz PPP nebo SPC, nikdy to neni na rozhodnuti rodice, ja chci, aby dite chodilo do PT. Pro nektere to vhodne je a pro jine je lepsi zustat ve skolce. Nebo naopak dite je chytre na skolu pripraveno ale neni socialne vyzrale aby slo o rok drive do skoly, v tomto pripade muze jit do PT misto posledniho predskolniho roku ve skolce (podzimni a zimni deti)
Syn mel odklad z duvodu spatneho soustredeni a socialni nevyzralosti, v pozadi droble logopedicke problemy, ktere ale do nastupu do PT zvladl doladit. PT mu dala hodne, zvykl si na rezim skoly, prace v lavicich, zvoneni, prestavky, chod skolni jidelny a chod druziny. Naucil se lepe se soustredit, pracovat a neodbihat od prace, naucil se rozlisovat cas na hru a cas na praci.
Skolka jako takova (mame smisene tridy) by mu jako odkladovemu diteti nic nedela. Rezim skolky, ukoly sice u stolecku ale v pozadi si hraji nepredskolaci. To by nebyl schopny poradne prace, navic te prace az tolik nedelali… za nas nejlepsi rozhodnuti PT, ale je treba dobre vybirat.
Do prvni tridy nastoupil jako mazak, ktery vse zna. Ac nastoupil do prvni tridy na jinou skolu, nemusi si zvykat na rezim skoly a zmena pro nej neni tak velka.
@bjetuschka Děkuji za další poznatky… Já mám právě srpnové děti a někteří mě říkají, že bych jim měla dát odklad, že syn je hravější, že mu to prospěje… Ale říkám si, jestli jim další rok ve školce, kde budou i tříleté děti nějak prospěje… Nechci, aby se tam nudili, ale na druhou stranu je nechci cpát zbytečně do školy, aby tam neměl, hlavně syn, problémy… No, uvidím, ještě mám půl roku, tak uvidím… Třeba učitelky ve školce řeknou, že odklad není třeba, ikdyž co vím, tak u srpnových se většinou doporučuje…
Naše malá teď nastoupila do přípravky. Dostala odklad kvůli řeči, plačtivosti a nezralosti. Školka už by ji nic nedala. Ve třídě nemá jediné romské dítě.
U nás ve škole přípravka je a můžu říct, že osazenstvo je každý rok jiné. Letos kolegyně říkaly, že mají fakt skvělé a vstřícné rodiče. S vypadá to, že budou se školou dobře spolupracovat. Dokonce žádný Rom, ale některé děti nezralé, to vše se dá za ten rok dohnat. Poptej se, zajdi se podívat, jak třída funguje, to by ti na každé škole měli povolit.
Anonym, učitelka