Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mile maminky, všechny zdravím. Vy, co už máte školní děti, poraďte mi prosím.
Napadlo me začít dělat pro děti prirodovedny zajmovy kroužek. Mám kolem bydliště mnoho základních škol, tohle jsem dělala jako dobrovolník v zoo. Mělo by to být v duchu : seznamte se zábavne s přírodou. Mám obor, se kterým v mém městě těžko seženu práci, která nebude otroctvim. Navíc dvouleté a tříleté dítě mi moc flexibility pro standardní zaměstnání nedávají. Jakmile dopisu a obhájim bc práci, bude že me aplikovaný ekolog
tak by me zajímalo, jak je to u dnešních děti, mají vůbec zájem o přírodu?
Leckteré moc ne - to by právě mohl změnit ten tvůj kroužek, ne? Mě se to zdá moc hezké, zrovna jsme doma řešili, jak si myslíme, že u nás upadl zájem o ekologii, i u dětí, které jsou ve věku, kde bych tenhle „idealismus“ čekala. Fandím a držím palce ![]()
@MarieOVMUC No ze začátku to budeš mít těžké, ale když si už „uděláš jméno“, tak by to mohlo jít.
Jen počítej s tím, že… „Dnešní“ děti se v průběhu let čím dál víc podobají svým americkým protějškům. Aby je člověk zaujmul, musí je občas lehce šokovat. Třeba tím, že ještě i dnes přežívají tvorové, kteří jsou vývojově starší než dinosauři - latimérie, loděnka hlubinná, bahník australský… Nebo žijou v podmínkách, kde by to člověk nečekal - axolotl, macarát, chvostoskoci…
Soje děti nemám, ale pro cizí děti dělám „něco“ už skoro 25 let a musím holt držet krok s dobou.
Máš pravdu, určitě mám v plánu uvádět i tyhle zajímavostí, musím projít pár učebnic prirodovedy, at to moc neprezenu, jsem zvyklá buď na mimi nebo akademickou půdu ![]()
![]()
Pravděpodobně projdu i ty základny, udělám pár hodin na zkoušku a pak se uvidí. ![]()
Muj kluk chodi na prirodovedny krouzek do stanice prirodovedcu v praze, chodi tam druhym rokem, tedka je predskolak, vypada to asi tak ze 20minutek se venuji nauce, poznavani o zviratech a prirode napr savci, obojzivelnici, brouci, stromy apod. nekdy primo z knih nekdy formou hry napr pexeso, domino.. pak vetsinou neco tvori s tematikou prirody a musim rict ze lektorka ma vzdy moc kreativni napady a vyrobky jsou krasny a pak jdou ke zviratum tedy staraji se o krecky, morcata, kraliky…je to teda samozrejme vetsi organizace a je tam rada dalsich krouzku toho spektra i pro ruzne vekove kategorie (napr i terartisika, chovatelstvi, akvaritiska atd atd) a rekla bych ze zajem deti je..
drzim kazdopadne palce!
jinak jsem zjitila ze podobny krouzek je i v ramci zakladni skoly kam se bude hlasit, doplneny navic o ekologii a prilezitostne vylety do prirody, tak jsem rada ze o to jako skolak treba neprijde…
@MarieOVMUC můj jo, tohle bych brala
jen otázka ceny, místa a pod ![]()
Tak dělala bych tp asi v těch školách po škole, abych někde neplatila zbytečně nájem a cena podle účasti, něco za materrial.. do 500 za školní půlrok?
@MarieOVMUC tak to je super.. mít možnost, tak kluka klidně přihlásim.. na naší škole takový kroužek chybí..
Ja platim 1200 na pololeti, je to 60min tydne vcetne materialu..praha no, takze obecne cenove vys bych rekla..ale v prepoctu to vyjde asi cca 100 za tu hodinu…
Syn (5) na takovy krouzek chodi jednou tydne. Platime 800 za pololeti a strasne ho to bavi. Jen jsem si puvodne myslela, ze budou i venku, jsou jen v ucebne:-( Ale on je spokojeny.
No, já budu asi taky jen v učebně, ven bych si troufla snad jen s dalšími rodiči, je to obrovská zodpovědnost.
Marie ja myslim a verim ze se chytis, urcite nauka zabavnou formou, nejaky tvoreni, pridas obcasne soutez ci kviz aby byla jeste vetsi motivace a teseni se
za nejaky diplom ci medaili a urcite bude zajem..preci priroda, zvirata, ekologie to by melo deti zajimat
, mame doma i knizku kde jsou ruzny jednoduchy ale zajimavy pokusy..na to by se taky deti mohly chytit… zalezi jak hodne sofistikovane
to chces pojmout..
uvidis kolik budes mit deti, treba prochazka spojena s poznavanim stromu, bylin apod. jen nekam v blizkem okoli..to ja nevim odkud jsi a jake mas moznosti..
u nas krouzek vede 18leta maturantka, tedka tedy studentka VS jiz, nekdy teda musi mit nervy a svatou trpelivost si rikam ![]()